Septembrie 2020. De mai bine de șase luni, mediul de afaceri din România se schimbă în fiecare zi. Impactul pe care pandemia cu SARS-CoV-2 îl are asupra noastră se vede în modul în care comunicăm, interacționăm și muncim. Școala informală de IT vine cu o soluție practică pentru a facilita conversia profesională și a ajuta în procesul de digitalizare al companiilor, acolo unde skillurile tehnice și digitale vor fi la mare căutare în procesul de angajare.
Peste 1 milion de angajați au rămas fără loc de muncă de la începutul pandemiei.
Studiile și cercetările de piață realizate în ultimele luni ne prezintă un mediu de afaceri în care de la începutul anului până acum peste 1 milion de angajați au rămas fără locuri de muncă, cele mai afectate fiind vânzările, producția, turismul sau transporturile. În aceste domenii, unul din cinci angajați ia în calcul o schimbare totală în carieră, dorind să se îndrepte către domeniile care s-au arătat stabile în pandemie, pentru a începe o carieră de la zero: IT, banking, retail şi domeniul farmaceutic. Numai în județul Cluj, peste 128.000 de persoane au fost trimise în șomaj tehnic de la debutul pandemiei și până acum (sursa: AJOFM Cluj, citată de ziare.com). Aproximativ 20% din numărul persoanelor disponibilizate au studii superioare, adică persoane în educația cărora statul român a investit deja sume consistente.
Noul normal din mediul de afaceri se concentrează în primul rând pe valorificarea noilor tehnologii și pe migrarea către platformele digitale, cu ajutorul cărora munca și colaborarea la distanța se realizează cu ușurință, facilitând transparența afacerii, rezistența operațională și eficiența costurilor. În ansamblu, în toate industriile sunt așteptate investiții mari în Inteligență Artificială / analiză avansată de date, automatizare, Internet of Things (IoT), securitate cibernetică și servicii cloud. Dar oare avem resurse umane suficiente care să susțină aceste direcții și strategii?
Înainte de instituirea stării de urgență, deficitul de forță de muncă din industria IT românească era de circa 35.000 persoane (sursa: ProTV). În următorii 2-3 ani, industria IT românească poate genera peste 100.000 de noi locuri de muncă prin delocalizare din alte ţări, unde infrastructura digitală nu e atât de bună, mai ales pentru lucrul de acasă. (sursa: zf.ro). România este cunoscută ca fiind una dintre cele mai rapide piețe de creștere în domeniul IT din Europa Centrală și de Est, dar mai ales ca lider european datorită numărului de specialiști în IT și al doilea cel mare producător de software din Europa de Est.
Pandemia ne-a adus într-un context în care 50% din participanţii la studiile organizate de platformele de angajare consideră că în următoarele 12 luni îşi vor schimba locul de muncă, fie pentru că au rămas fără job, fie pentru că firma nu le mai poate îndeplini aşteptările profesionale. Cu un procent de circa 35% dintre absolvenții universităților tehnice din ultimii 10-15 ani care nu au lucrat nici măcar o oră în domeniul pentru care s-au pregătit, nevoia unui program de conversie profesională spre o carieră în IT este necesară pentru a atenua criza generată de pandemia de COVID19 și a răspunde noilor tendințe din domeniul IT.
În acest context, Școala informală de IT vine cu o soluție practică pentru a facilita conversia profesională și a ajuta în procesul de digitalizare al companiilor, acolo unde skillurile tehnice și digitale vor fi la mare căutare în procesul de angajare. Împreună cu BCR Social Finance IFN SA, Școala informală de IT propune persoanelor care și-au pierdut locul de muncă sau au rămas în șomaj tehnic pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19, programul Digital People. Prin participarea în acest program, cei interesați vor învăța skilluri digitale noi pentru a-și reinventa cariera și vor plăti contravaloarea cursurilor după obținerea unui job în IT.
Programul Digital People se adresează următoarelor categorii de public:
Persoanelor care și-au pierdut locul de muncă și care corespund unui set de criterii ce țin de profilul educațional, localitatea de domiciliu și accesul la tehnologia de calcul;
Companiilor IT aflate în căutare de personal calificat sau companiilor din alte industrii care au nevoi similare la nivelul departamentelor lor de IT;
Înscrierea în programul Digital People se desfășoară în perioada 1 Septembrie - 30 Noiembrie 2020, pe pagina www.scoalainformala.ro/digital-people. Acest program este gândit pentru a aduce beneficii atât companiilor cât și viitorilor angajați. Pentru companiile care angajează absolvenți ai acestui program, Statul va deconta 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 lei dacă viitorii angajați sunt șomeri din categoriile de vârstă 16-29 ani și >50 ani, conform OUG nr. 92 din 28 mai 2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. De cealaltă parte a discuției, sunt absolvenții cursurilor Digital People, care vor achita costurile cursurilor parcurse la Școala informală de IT abia după angajare.
Școala informală de IT a pornit la drum cu acest proiect luând în calcul poveștile absolvenților și văzând curajul cu care peste 5000 de pasionați de tehnologie au făcut o schimbare în carieră în ultimii șapte ani. Pentru fiecare dintre ei, liniile de cod spun întotdeauna o poveste de viață: că se scrie în JAVA, în JavaScript, în C# sau C++, în PHP sau Python, conversia profesională, cu dorințe și temeri, cu efort, încercări și cu pasiune e o experiență reală, curajoasă, alături de mentori dedicați. Când practicieni din IT dau mai departe din pasiune, cunoștințe practice și timp, iar ei inspiră oameni care își schimbă viața, iau naștere poveștile de curaj și de reușită.
În acest context, rolul Școlii informale de IT devine esențial în pregătirea resursei umane care să ajute la transformarea digitală, fiind gata de viitor. Dar mai ales gata de o conversie profesională care să facă viața mai ușoară.
de Monica Chiș