Am fost invitat recent la evenimentul de inaugurare a noii clădiri Bosch, alături de alți jurnaliști ai presei locale clujene. Întâlnirea cu un design modern, cu accente industriale al edificiului, regăsit- evident- și în interiorul acestuia, prezentarea unor proiecte inovatoare, precum și desfășurarea unei conferințe de presă a transformat acest eveniment într-o experiență inedită. Dintre invitații principali, îl menționăm pe Dennis Raabe, fostul director al Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, care și-a punctat finalizarea mandatului său, prin deschiderea oficială a acestei clădiri, la a cărei edificare și punere în funcție acesta și-a adus o contribuție esențială. Dennis Raabe îi predă ștafeta lui Frank Wolf, care ne-a comunicat că printre obiectivele legate de dezvoltarea Bosch în Cluj, se numără și planificarea celei de-a doua clădiri Bosch în campusul existent. Un alt invitat, a cărei prezență trebuie evidențiată, este Mihai Boldijar, directorul general al Bosch România și Bulgaria. Acesta ne-a înfățișat o panoramă clară asupra impactului proiectelor Bosch în cele două țări.
În rândurile de mai jos, expunem o scurtă trecere în revistă a câtorva proiecte realizate local.
Un proiect original realizat de către o companie automotive are în centru: căruciorul inteligent. Componentele acestuia au fost dezvoltate au fost dezvoltate cu contribuția echipelor din Cluj. Este o demonstrație de proiectare a echipei de ingineri ai centrului dar și de colaborare fructuoasă cu fabrica de la Jucu. Sperăm să vedem, în viitor, mai multe astfel de proiecte.
Conducerea autonomă este un proiect al viitorului, dar deja se lucrează la elemente de bază ale acestuia, cum ar fi senzorii video, ultrasonici și radar precum și procesarea datelor de la aceștia.
Prelucrare datelor din camerele video se axează pe folosirea semantică a senzorului video pentru înțelegerea mediului înconjurător. Estimarea distanței se realizează prin senzori ultrasonici pentru distanțe mici, în timp ce estimarea pentru distanțe mai mari sunt utilizați senzorii de tip radar. În cadrul echipei de prelucrare video a datelor se realizează algoritmi pentru înțelegerea semantică a scenei, acestea fiind folosite atât în industria auto dar și în cea a trenurilor.
Poate fi aplicat în scopul verificării și testării diferitelor sisteme, precum cel de direcție. Ni s-a oferit ocazia de a avea acces la o demonstrație de conducere autonomă pe străzile din centrul Clujului. De asemenea, într-un mediu virtual s-a demonstrat parcarea autonomă.
Datele sunt generate de către senzori la fiecare 10 milisecunde. Acestea sunt colectate, pentru ca, ulterior, să fie folosite atât pentru validarea produselor dar și pentru dezvoltarea de noi module și servicii. A fost menționat ca exemplu un proiect realizat în Cluj pentru determinarea și predicția stării de sănătate a bateriilor mașinilor electrice.
Electrificarea sistemului de propulsie este una din preocupările Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. Pe baza simulărilor se dezvoltă prototipuri care, apoi, sunt construite și testate. Datele colectate de la acestea sunt folosite pentru a realiza modele Digital Twin. Întreg ciclul de viață, de la producție la utilizare, este acoperit de către acestea. O aplicație realizată de către echipa R&D din Cluj permite identificarea și fixarea problemelor care apar într-o fabrică.
Au fost prezentate o serie de inițiative, puse deja în practică:
Realizarea de cursuri de conducere autonomă și de realizarea de software automotive. Există colaborări atât cu Universitatea Tehnică cât și cu Universitatea ,,Babeș-Bolyai", din orașul nostru.
50 de burse ,,Robert Bosch" oferite studenților pe durata unui an de zile.
100 de burse acordate studenților pe durata verii.
Colaborarea cu Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA) al UTCN. Toate parteneriatele viitoare în zona de AI vor fi realizate prin acest centru.
S-a pornit de la un badge care acum se regăsește ca un Digital Twin în soluția de smart office. Îmbunătățirea condițiilor la locul de muncă se realizează apelând la un set de funcționalități, prin care fiecare angajat își poate indica preferințele.
Biroul mobil și implicit sugestiile pentru propunerea de loc/birou în fiecare zi.
Interactive indoor map - navigarea virtuală prin clădire.
High quality insights - oferă într-un dashboard predicția temperaturii în acea zonă.
Vizualizarea meniului zilnic de la cantină și vizualizarea timpului de așteptare la coadă. Acesta este modificat real time și ajută la o bună planificare a timpului la prânz.
În încheiere, le dorim celor de la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj mult succes în noua clădire și dezvoltarea a cât mai multe proiecte inovatoare.
de Diana Țelman
de Oana Urs , Nora Vințeler