Să ai obiective atât în viață, cât și în afaceri este ceva normal. Fiecare dintre noi ne setăm obiectivele ținând cont de lucrurile pe care le putem realiza pe termen scurt, luând în calcul resursele și perioada de timp de care avem nevoie.
Puteți cocheta cu ideea de stretch goals care vă poate menține motivați și ambițioși, care vă poate permite să vă axați pe ceea ce este cel mai important și pe sarcinile de lucru curente.
La nivel de viață de zi cu zi, poate aveți obiective precum să slăbiți 10 kilograme nu doar 5, să scrieți un roman de succes sau să participați la maraton. La nivel de afaceri, obiectivele ar putea fi să vă dublați vânzările, să acoperiți mai bine nevoile pieței sau să vă transformați afacerea și tehnologiile pentru a putea deveni un lider al industriei.
Lucrez de treizeci de ani cu tehnologie și software. Pe tot acest parcurs, am fost martoră la multe schimbări determinate de tehnologie și la impactul pe care tehnologia l-a avut asupra lumii. Una dintre cele mai importante evoluții ale zilelor noastre este "digitalizarea aplicațiilor" sau, altfel spus, procesul de a porni de la aplicații monolitice on-premises și a le moderniza infrastructura, arhitectura, experiența utilizatorului. Este o schimbare majoră cu impact la nivelul tuturor industriilor. E nevoie de schimbări la nivel de cultură de business, procese, relații și nu numai.
Din acest punct de vedere, procesul mi se pare similar cu antrenamentul pentru maraton.
Am descoperit maratoanele mai târziu în viață. Obișnuiam să joc tenis dar delegațiile și călătoriile de afaceri au făcut imposibilă păstrarea acestui hobby. Aveam nevoie de un nou sport, unul pe care să îl pot lua cu mine oriunde în lume.
Când se apucă de alergat, oamenii obișnuiți nu se gândesc să se antreneze pentru maraton. Mai degrabă, vor participa la curse mai modeste, poate cele de 5km. Similar, firmele nu vor arunca imediat cu milioane de dolari pentru a aduce la zi tehnologia veche pe care o folosesc. Mai degrabă, își vor moderniza aplicațiile pas cu pas, de exemplu vor muta inițial doar cinci dintre aplicații în cloud și vor îmbunătăți experiența utilizatorului în două dintre aplicații. Apoi, vor repeta acest pas, încercând să perfecționeze procesul.
Antrenament & Implicare - Perseverați în ciuda greutăților
Fiți harnici și motivați - E foarte greu să fii și harnic și motivat. Aici vorbim de reconstrucția completă a sistemelor vechi și de pregătirea pentru o probă de 42 km. Este ușor să te descurajezi. Dacă ar fi așa de ușor, mult mai multe afaceri ar fi deja modernizate și toți ne-am afișa cu mândrie abțibildul de 42 km pe mașină. În cazul antrenamentului pentru maraton, cea mai mare provocare este să te trezești zilnic pentru a alerga conform unui plan. E similar cu modernizarea aplicațiilor. Trebuie să ne stabilim și să ne atingem obiectivul de modernizare cu fiecare sprint, cu fiecare etapă, făcând totul cu determinare.
Implicați și pregătiți comunitatea - La antrenamentul pentru maraton, concentrarea se canalizează înspre cursă. Toate sunt conectate: alimentația, somnul, starea de spirit … Totul este legat de programul de antrenament. Nimic nu e posibil fără suportul familiei. Modernizarea a 3000 de aplicații vechi implică mai multe abilități tehnice: cloud, Java, .NET, Mobile, API, Microservices, managementul schimbării, îmbunătățirea proceselor, managementul proiectelor. Fiecare membru al companiei trebuie să fie pregătit să joace un rol și să aibă o contribuție.
Învățați din mers - Pe măsură ce vă obișnuiți și căpătați încredere, veți învăța cum să vă dozați ritmul pe durate lungi, cum să vă antrenați când ninge, cum să încetiniți și să vă recuperați când sunteți accidentați. În ceea ce privește modernizarea, veți avea succes, dar veți și eșua. O aplicație menită să îmbunătățească performanța poate să nu aibă un impact mare. Putem vorbi de performanță sau de 'look and feel.' Veți învăța ceva nou de fiecare dată când modernizați o aplicație. Fiți pregătiți să vă ajustați planurile.
Bucurați-vă de fiecare reușită - Cel mai important aspect la nivel de maraton și modernizare de aplicații este abilitatea de a recunoaște și de a vă bucura de fiecare succes. Fie că alergați 10 km, fie că alergați jumătate de maraton, toate reușitele sunt ale voastre. Sărbătoriți-le cu acei care au contribuit la acestea. Același lucru e valabil și pentru orice integrare majoră. Lansarea unei aplicații modernizate presupune și "o îmbrățișare de grup." Toți vrem să câștigăm, iar identificarea contribuției și a efortului individual este un factor motivant pentru asumarea unei noi provocări.
Ţintiți sus, dar evitați epuizarea - Ați avut deja parte de succes și vreți să mergeți mai departe … 42 km și transformare digitală completă. Trebuie să vă condiționați mintea și corpul pentru ceea ce urmează. În cazul modernizării aplicațiilor, dacă aveți tehnologii vechi, ce e mai bine să faceți? Să le ignorați? Să le modernizați? Să le rescrieți? Deciziile rapide la nivel de afacere sunt critice, iar acest lucru este valabil și pentru antrenamentul de maraton. 42 km vor presupune și niște dealuri mai abrupte iar pentru urcușul unui deal la km 16 trebuie să decideți dacă veți merge sau dacă veți alerga, ținând cont că mai aveți 26 km de parcurs.
Alergarea distanțelor lungi se transformă într-un stil de viață. Am alergat în Vancouver, Oregon, Napa Valley, Berlin, Buenos Aires, Madrid și nu numai. Fiecare cursă aduce recompense diferite și contribuie obiectivului meu de a trăi sănătos ca cetățean al acestei lumi.
Situația este similară pentru modernizarea aplicațiilor. E nevoie de efort mare și colaborare susținută, ceea ce presupune design, inginerie, metodologii agile înainte de consumarea primei etape din proces. După primele succese și primele celebrări cu echipa, veți dori să obțineți mai mult: alte aplicații modernizate, alte obiective de business și mai multe tehnologii.
Dar ce ne facem în contextul unei crize precum COVID-19? Evident, lucrurile sunt în schimbare. Toate cursele sunt anulate în viitorul apropiat și trebuie să ne adaptăm. Grupul meu de alergători și-a creat propria cursă, data cursei fiind de ziua mea, în iunie, antrenându-ne pentru a atinge acest obiectiv. Nu alergăm în grup, respectăm distanțarea socială, dar suntem conectați la distanță și ne monitorizăm progresul. În iunie vom alerga împreună și ne vom bucura de atingerea obiectivelor noastre comune. Puterea unei comunități de alergători este uimitoare, te inspiră.
Același lucru este valabil pentru modernizarea aplicațiilor. Afacerile au fost puternic afectate, procesele s-au modificat, proiectele au luat o pauză. Totuși, eforturile de modernizare a aplicațiilor nu trebuie să se oprească, ci trebuie reimaginate și făcute mai flexibile. Munca se poate desfășura de la distanță. Procesele pot asigura continuitatea, progresul nu trebuie să stagneze. Noile tehnologii și unelte permit munca la distanță așa cum nu s-a putut anterior, iar echipele pot livra indiferent de loc.
Obiectivele și calendarul se pot modifica (chiar radical), dar nu este momentul să stăm pe loc.
Ştim cu toții că broasca țestoasă, cea lentă, a câștigat cursa.