ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 137
Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 96
Abonament PDF

Cinci ani în Cluj - Interviu cu Dennis Raabe

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software MagazineINTERVIU

Dennis, echipa locală a crescut foarte mult de când ai venit pentru prima oară la Cluj: s-au schimbat multe - ați construit birouri noi și, de asemenea, aveți în plus multe proiecte noi. Spune-ne câte ceva despre experiența ta de aici și de ce este aceasta atât de specială.

Dennis Raabe: A fost într-adevăr o experiență specială. Pe lângă proiectele livrate cu succes și pe lângă creșterea echipei de la circa 40 la 800 de persoane, m-au impresionat pasiunea și angajamentul acestei echipe tinere. Din prima zi, am observat motivația lor puternică de a arăta ce pot face, iar datorită atitudinii lor "da, noi putem" am obținut lucruri mărețe împreună. 

La nivel personal, am avut multe de învățat din mentalitatea locală și din cultura românească în general, ceea ce a făcut experiența mea și mai specială. Vreau să iau cu mine atitudinea pot face asta dar și deschiderea și flexibilitatea culturii românești pentru a avea rezultate și mai bune pe viitor.

Dennis Raabe, Directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj

Din discuțiile noastre anterioare, știu că ai conectat în mod inovativ partea de inginerie și cea de producție a Fabricii Bosch Cluj prin partajarea resurselor. Care a fost evoluția?

Dennis Raabe: Aici în Cluj, avem sinergii puternice între dezvoltare și producție datorită colaborării strânse, a facilităților partajate, inclusiv a laboratoarelor, între echipele noastre și cele ale fabricii. Este o colaborare unică la nivel de companie. Mai mult, datorită expertizei colegilor și succesului proiectelor noastre, am devenit un standard în lumea Bosch, ceea ce arată cum cooperarea și gândirea out of the box aduc succes și la nivel local, și la nivel global.

Unul din cele mai bune și recente exemple pentru colaborarea de succes locală este realizarea proiectului eStroller. Este vorba despre dezvoltarea și producția unității de control electronice (ECU) a căruciorului electric de bebeluși ce folosește tehnologia Bosch Smart Wheels. Produsul se bazează pe un concept revoluționar ce combină tehnologia de ultimă oră cu un design inovativ și sigur. Mulțumită ultimelor tehnologii de senzori, acesta vine cu funcții precum siguranță, securitate, confort, precum și conectivitate la telefoane inteligente. Am contribuit la diferite arii ale proiectului, și anume ingineria hardware, design mecanic, dezvoltare software, ingineria fiabilității, validarea acestui produs și managementul proiectului în ansamblu. Unitatea de control inteligent va fi produs în Fabrica Bosch Cluj, iar produsul va fi lansat în curând pe piața europeană.

Care este cea mai bună decizie pe care ai luat-o?

Dennis Raabe: Când am început să lucrez la Cluj, am realizat, după foarte scurt timp, că aici există un potențial extraordinar, iar lucrurile ar trebui gândite la scară largă. La Jucu aveam deja planuri pentru o a doua clădire, unde am adus mai aproape dezvoltarea și producția pentru ca acestea să lucreze împreună. Aceasta este doar prima parte a poveștii. Visul meu a fost să avem un campus software în centrul orașului, unde să lucrăm într-o clădire modernă și să arătăm orașului Cluj că vrem să rămâneam aici pentru a lucra la cele mai noi tehnologii de mobilitate. Proiectul de construcție a evoluat pas cu pas cu o echipă extrem de motivată și nenumărați ambasadori și voluntari. În februarie, am inaugurat noul nostru sediu care oferă spațiu de muncă pentru 500 de colegi. Cea mai bună decizie a mea a fost să-mi urmez visul și să aduc la viață această clădire superbă pentru toți angajații centrului de inginerie. Motivul pentru care visul meu a devenit realitate este contribuția și responsabilitatea colegilor mei. Sunt foarte mândru și recunoscător pentru munca lor.

Dacă ar fi să sintetizezi într-o propoziție ce înseamnă centrul din Cluj pentru tine, care ar fi aceasta?

Dennis Raabe: Un bun prieten român m-a întrebat acum câteva săptămâni de ce îmi place atât de mult aici, iar eu i-am răspuns astfel: "Este vorba despre libertatea și posibilitatea de a crea ceva sustenabil care se reflectă în bucuria colegilor mei. Asta înseamnă Centrul de Inginerie Bosch din Cluj pentru mine."

Cum a evoluat piața locală de IT de când ai venit?

Dennis Raabe: Piața IT a crescut substanțial și mulți jucători au intrat pe piață cu proiecte potrivite pentru inginerii talentați de aici. Creșterea a generat, pe de o parte, competiție, ceea ce e un lucru bun, deoarece duce la creșterea salariilor, și este și corect dacă responsabilitățile și contribuția cresc proporțional. Din păcate, pe de altă parte, multe companii rămân cantonate în outsourcing. Aceste servicii nu sunt sustenabile o dată cu creșterea costurilor. Toți jucătorii trebuie să se întrebe: care este contribuția mea și care este valoarea adăugată? Dacă punem astfel de întrebări, putem construi un viitor sustenabil pentru piața de IT din Cluj.

Cum vezi evoluția Centrului de Inginerie Bosch din Cluj în anii următori?

Dennis Raabe: Industria automotive parcurge momentan multe provocări, iar acestea vor fi aici și în anii următori. În ciuda acestui context, orașul Cluj-Napoca și centrul de inginerie își pot maximiza contribuția și crește în continuare. Creștem constant la nivel de proiecte și responsabilități, și astfel modelăm viitorul mobilității. Planurile noastre de creștere sunt încă valide, iar povestea noastră de succes va continua.

Care va fi următoarea poziție pe care o vei deține la Bosch?

Dennis Raabe: Drumul meu în Bosch continuă - unul din marile avantaje ale companiei este faptul că se promovează schimbările de poziție interne. Mă voi reloca în Stuttgart unde voi avea responsabilitatea de coordonare globală a dezvoltării de hardware ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) precum Radar, Camera sau Domain Control Unit, inclusiv coordonarea cooperării la nivel de producție și achiziție. 

Mai mult, interacțiunea mea cu Clujul continuă și ea: voi păstra legătura cu colegii de la centrul de inginerie și Fabrica Bosch Cluj la nivel profesional, și, cu siguranță voi reveni în vacanțe în România cu familia pentru a mă bucura de ospitalitatea poporului român.  

LANSAREA NUMĂRULUI 137

Software Performance

marți, 28 Noiembrie, ora 18:30

sediul BoatyardX

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 134 - AI & HyperAutomation

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO