În deep learning, rețelele neuronale care sunt cel mai des folosite la analiza imaginilor sunt cele convoluționale (ConvNet / CNN). În acest articol se va prezenta logica din spatele acestor rețele şi straturile de bază din care sunt formate.
O astfel de rețea poate să aibă o împărțire ca în fig. 1. Ca input este dată o imagine (de exemplu, o poză cu cifra 2). Această imagine este trecută prin mai multe straturi, ca în final să dea ca rezultat cifra "2".
Fig. 1 Rețea de tip CNN preluată din lucrarea "A Comprehensive Guide to Convolutional Neural Networks — the ELI5 way" by Sumit Saha
De asemenea, putem să cerem de la o astfel de rețea să ne identifice corect litera "X" (fig. 2).
Fig. 2 Imaginea de intrare are litera "X" și se doreşte ca modulul de CNN să identifice corect litera
Evident că imaginea de intrare, chiar dacă indică litera "X", poate să fie uşor diferită de cea din fig. 2, poate să fie translatată, mai mică, rotită sau îngroşată. Şi în acest caz, se aşteaptă ca rețeaua de tip CNN să fie capabilă să identifice corect litera "X" (fig. 3).
Fig. 3 Diferite imagini cu litera "X"
Aici se pune întrebarea cum poți să faci calculatorul "să vadă" că este vorba despre aceeaşi literă "X" (fig. 4).
Fig. 4 Cele două imagini indică în mod corect litera "X"?
Pătrățelele negre sunt înlocuite cu valoarea "1" şi cele albe cu "-1" pentru a se simplifica calculele. Calculatorul va compara imaginile la nivel de pixel şi va observa că sunt diferențe. Răspunsul va fi un categoric "NU, nu indică acelaşi lucru!" (fig. 5).
Fig. 5 Diferențe
Dar, dacă le compară la nivel de trăsături, calculatorul va identifica elemente identice. Putem să spunem că aceste elemente comune sunt "/", "\", "x" (fig. 6).
Fig. 6 Trăsături comune între cele două poze
Pentru a găsi aceste trăsături, se pot folosi 3 filtre care vor convoluționa peste imagine (fig. 7).
Fig. 7 Cele 3 filtre care vor convoluționa peste imagine
Astfel, operația de aplicare a celor 3 filtre se face folosind stratul de convoluție. Rezultatul va fi: 3 imagini în care sunt extrase cele 3 trăsături (fig. 8).
Fig. 8 Stratul de convoluție
O altă operație necesară în astfel de rețele este aceea de reducere a dimensiunii imaginilor intermediare, fără a se pierde din trăsăturile esențiale şi pentru a uşura calculele viitoare. Acest lucru se realizează cu stratul de Pooling (fig. 9).
Fig. 9 Stratul de Pooling
Pentru situația în care se doreşte anularea unor valori care nu mai sunt necesare în calculele viitoare, se poate folosi o funcție de tip ReLU (Rectified Linear Unit) care va înlocui valorile negative cu zero (stratul ReLU, fig 10). Acest lucru va uşura calculele viitoare.
Fig. 10 Stratul ReLU
Combinând toate aceste 3 straturi, ajungem la o rețea ca în fig. 11, care a identificat următoarele 3 trăsături ale literei "X": "/", "\", ".".
Fig. 11 Cele 3 trăsături găsite de rețea: "/", "\", "."
Fiecare imagine de 2x2 pixeli este translatată într-un vector coloană (4x1) care este unit cu ceilalți vectori coloană. Pixelii care indicau cele 3 trăsături ale literei "X" în pozele de 2x2 vor vota acest lucru şi din vectorul coloană. Acesta este dat ca intrare la o rețea neuronală de tip fully connected pentru a interpreta corect rezultatul (fig. 12).
Fig. 12 Stratul de rețea neuronală de tip fully connected
În final, se poate reprezenta o rețea de tip CNN ca în fig. 13.
Fig. 13 Rețea neuronala de tip CNN
Cel care defineşte rețeaua de tip CNN specifică numărul şi tipurile de straturi şi numărul de filtre pentru straturile de convoluție. Revenind la filtrele din fig. 7, trebuie menționat că valorile folosite au fost alese pentru a se înțelege mai uşor modul de funcționare al acestora. Acestea se calculează în timpul procesului de antrenare al rețelei. Ea este capabilă să găsească singură care sunt trăsăturile esențiale din pozele folosite ca date de antrenament.
În fig. 14 sunt prezentate pozele generate de către straturile unei rețele de tip CNN după un proces de antrenare folosind poze cu persoane. După primele straturi de convoluție, rețeaua a fost capabilă să identifice linii luminoase, puncte închise sau deschise la culoare. În straturile următoare, este capabilă să reprezinte ochi, buze, urechi ca în final să se poată vizualiza fețe.
Fig. 14 "Convolutional Deep Belief Networks for Scalable Unsupervised Learning of Hierarchical Representations" by Honglak Lee, Roger Grosse, Rajesh Ranganath and Andrew Y. Ng, Computer Science Department, Stanford University, Stanford, CA 94305, USA
Rețelele neuronale convoluționale sunt folosite cu succes în identificarea de obiecte şi persoane.
La final doresc să mulțumesc colegilor din cadrul Wipro Technologies Timişoara care m-au ajutat la realizarea acestui material: Sergiu Adrian Done, Iulia Botnari, Nicolae Dicu, Viorel Vasile Voichiță, Bogdan Ioan Druțu, Ilie Alin Lița.