Ovidiu Mățan: Sunteți co-fondatorul conferinței Coolest Projects, cea mai mare conferință de scris cod pentru copii. Ce v-a motivat să începeți acest eveniment?
Noel King: Motivația principală a venit din provocările din educație despre care vorbesc experții, anume lipsa experienței practice pentru copii. Prin urmare, ei au probleme la universitate, de unde și procentul mare de abandon. Ideea e să reușim să creăm un mediu gratuit și prietenos unde copiii din toată lumea să poată participa. Totuși, partea de predare este doar un aspect al problemei. Deoarece predăm la nivel global, trebuie să realizăm un ecosistem pentru acest lucru. Am vrut ca acești copiii să învețe local, să creeze ceva nou, ca apoi să ne inspire la nivel global.
Noel King - cofondatorul conferinței Coolest Projects și CTO @ BoatyardX
Câți participanți ați avut în primul an?
Noel King: Am avut aproximativ 19 proiecte și 100 de participanți în Dublin. Apoi, am crescut foarte repede, iar peste 4 ani am avut 600 de proiecte și 12000 de participanți. Acum avem conferințe în Dublin, SUA, Marea Britanie, cu ajutorul fundației Raspberry Pi.
Care a fost cel mai interesant proiect pe care l-ați văzut anul trecut?
Noel King: Unul dintre cele mai plăcute aspecte când predai copiilor este faptul că ei doresc să rezolve probleme sociale. Copiii vor să ajute persoanele în vârstă sau cu demență. Unul din cele mai interesante proiecte a fost de la o fetiță din Turcia-Istanbul care a creat un ghid electronic pentru persoanele cu deficiențe de vedere. La 12 ani a creat un sistem cam de 1/2m, cu toate electronicele încorporate, cu senzori și canale de comunicare cu persoana cu deficiențe de vedere. Sistemul a funcționat cap-coadă. Să vezi un copil care nu doar a învățat să programeze, ci și să construiască o soluție, este ceva de admirat ce îi poate inspira pe ceilalți.
Copiii din Dublin sau Irlanda învață programare la școală sau de unii singuri?
Noel King: Programarea a fost introdusă acum 12 luni în învățământul de masă. În afara sistemului de masă (precum în contexte CoderDojo), provocarea este de a face procesul de învățare amuzant prin realizarea de jocuri. Cred că economiile care includ programarea atât în învățământul de masă, cât și în școli de tip CoderDojo vor fi cele care vor excela. Economiile care se vor baza doar pe educația de masă nu vor avea creativitatea necesară pentru acest tip de muncă. La 12 sau 13 ani, educația de masa poate fi intimidantă, dar, dacă predarea presupune creativitate și puțină distracție, procesul de învățare devine mai plăcut.
Care este cea mai bună vârstă pentru a începe programare?
Noel King: Am predat chiar și copiilor ce nu aveau mai mult de 6 - 7 ani, dar programarea poate fi destul de complexă la acea vârstă. Cred că vârsta de 10 ani este mai potrivită pentru a începe. Copiii pot citi, scrie și tasta la această vârstă, iar matematica lor este la un nivel mai avansat.
Cum îi determinați pe copii să iubească programarea?
Noel King: Copiii iubesc programarea. Cea mai ușoară cale de a-i face să o iubească și mai mult este să îi ascultăm pe copii mai mult și să vedem ce își doresc. Copiii spun mereu că vor să învețe să creeze jocuri. Deci, creăm jocuri și le arătăm ce sunt variabilele, obiectele, buclele, metodele. Când vezi cum funcționează recursivitatea pe viu, de exemplu, ți-o amintești mai bine. Ştiu că există o comunitate CoderDojo în România, iar eu o voi încuraja la Cluj.
Sunteți un asociat al companieie BoatyardX. Ce faceți în Cluj?
Noel King: BoatyardX aduce companii și soluții la Cluj. Echipa de ingineri de aici lucrează pe multe proiecte, de la produse inovative la Machine Learning. Personalitatea românilor e extraordinară, precum a irlandezilor, deci ne înțelegem foarte bine.
Ce ne puteți spune despre proiectele desfășurate la BoatyardX?
Noel King: Avem trei proiecte și produse majore la care lucrăm la Cluj. Una este o aplicație de freelancing în cloud. Avem o altă soluție pentru industria călătoriilor. A treia componentă este producerea de software customizat pentru unii dintre cei mai mari clienți din lume.
de Daniel Tatar
de Diana Oniga
de Mihai Talpoș