Obținerea succesului cu ușurință și rapiditate - departe de a fi un scop care ar putea aparține unei comunități - e unul dintre subiectele editoriale cel mai aprig discutate în publicațiile de business și nu numai. Desigur, ambițiile (firești, de altfel) ale oamenilor alimentează acest subiect, creând, în același timp, și iluzia că succesul este scopul în sine, sau, pur și simplu, limita superioară la care trebuie să ajungem cu orice preț. Succesul e o destinație, un achievement absolut.
Ce-ar putea însemna să ai succes? Ar putea foarte bine să însemne că proiectul sau ideea la care lucrezi a atins acel stadiu care manifestă potențialul de a evolua pe termen lung. Succesul se materializează pas cu pas, cu fiecare graniță pe care o străbate în procesul de evoluție al ideii. Ca exemple din viața reală: succes poate fi atunci când observi că echipa în care lucrezi se mărește, că proiectele la care lucrați împreună sunt din ce în ce mai diverse și mai complexe, sau când ideea ta schimbă ceva. În final, această perspectivă asupra succesului poate aparține unei comunități, a unui grup de oameni care au unul sau mai multe scopuri în comun. WordPress e una dintre acele organizații al cărei mod de funcționare demonstrează că această perspectiva e realistă și, mai mult, că aceasta poate aduce oameni împreună pentru a construi o rețea (o comunitate) cu influență la nivel global.
WordPress explorează pavilionul oamenilor curioși din lume, sfidând, prin modul său de funcționare și dezvoltare, tendința naturală a acestora - aceea de a dobândi cunoștințe pe care să le folosească strict în interesul propriu. Astfel, WordPress se numără printre primele organizații online care duc mai departe simțul comunității, prin intermediul platformei pe care a dezvoltat-o.
WordPress este un software scris în PHP (bazat pe MySQL) de către și pentru comunitate. Fiind un sistem de administrare a conținutului (CRM), acesta este folosit în principal pentru publicarea de conținut. Accesul la platformă este gratuit, iar accesul la codul sursă este, de asemenea, deschis oricui - fiind un software tip open-source.
WordPress înseamnă comunitate fără frontiere; înseamnă colaborare, interacțiune, readucând în vedere importanța conținutului de calitate pe Internet. WordPress încurajează ceea ce am putea numi, astăzi, collaborative knowledge, iar exponentul său - codul - este, în același timp, exponentul inovației în societatea tehnologizată. Mai mult, WordPress este deschidere. Este deschiderea comunităților de programatori care vor să îmbunătățească lucrurile constant, dar și deschiderea către masa critică de oameni denumită "blogosferă". WordPress ne inspiră și, prin cele peste 60 de milioane de bloguri găzduite, ne oferă o lecție prețioasă despre puterea și valoarea comunități. Ne învață că dincolo de cod stau oamenii. Oameni care au acel… simț al comunității.
Și ce înseamnă, totuși, simțul comunității? Simțul comunități pornește de la un framework de gândire pe care și-l setează oamenii în momentul în care decid să facă parte și să se implice într-o comunitate. Atributele unui astfel de framework de gândire? Ar putea fi:
Aceste principii pot contribui la creșterea comunității, la adeziunea acesteia, dar și la menținerea clară a scopurilor comunității, care să fie urmărite de fiecare membru în parte. Pe de altă parte, într-o comunitate evoluția unui proiect poate fi mai rapidă, datorită diversității expertizelor sau nivelurilor de cunoaștere. Într-o comunitate se pot face mai multe - împreună - și probabil acesta este unul din cele mai importante aspecte.
În același spirit WordPress, între 1 - 2 iunie, la Cluj-Napoca, va avea loc conferința despre WordPress - WordCamp Transylvania.
Pentru două zile, WordCamp Transylvania va fi un punct de întâlnire al comunității WordPress românești - de la programatori cu experiență, studenți sau designeri pasionați de WordPress. Evenimentul mizează pe schimbul de idei dintre participanți și invitați: prima zi va fi dedicată conferinței propriu-zise, iar a doua - unui HackDay.
Conferința are scopul de a aduce mai aproape de comunitatea din Transilvania (și nu numai) spiritul colaborativ specific WordPress.
Inițiativa a fost aplaudată de către membri ai echipei globale WordPress din întreaga lume, dintre care - câțiva au acceptat să facă parte din eveniment.
Mai multe detalii despre eveniment puteți afla accesând: http://2013.transylvania.wordcamp.org/