ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 91
Abonament PDF

Voluntariatul – premergătorul unei cariere de succes

Diana Țelman
Sales Support @ Azimut Happy Employees
DIVERSE

În momentul în care ne alegem facultatea, majoritatea dintre noi credem că aceasta este principalul element care ne va propulsa spre o carieră de succes. Însă este un drum lung și plin de obstacole până acolo deoarece, în ziua de azi, facultatea are o pondere mică în ceea ce privește cariera.

Un citat celebru ne spune "Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume". Cred că de la acest îndemn putem iniția multe discuții și de asemenea, argumenta că multe dintre activitățile noastre zilnice pot avea un impact pozitiv asupra lumii în care trăim.

Pe lângă cunoștințele teoretice pe care le dobândim în perioada facultății, activitățile extracuriculare sunt cele care ne creionează abilitățile. În acest sens, voluntariatul este cea mai potrivită activitate.

"Voluntar" înseamnă, conform explicațiilor din DEX, "care acționează de bunăvoie, din proprie inițiativă, nesilit de nimeni, în mod conștient; (despre acțiuni) care se fac de bunăvoie, fără constrângere".

Voluntariatul este o modalitate ușoară de a-ți explora interesele și pasiunile. A face o muncă voluntară pe care o găsești importantă și interesantă poate fi o evadare relaxantă și energizantă din rutina de zi cu zi a angajamentelor din cadrul muncii, școlii sau familiei. Voluntariatul ne oferă de asemenea creativitate, motivație și viziune reînnoită, pe care le putem duce mai departe în viața personală și profesională. Voluntariatul te ajută să te dezvolți, în special, când ești la început de drum, fiind un semnal pentru recrutori că ești orientat spre acțiune. De asemenea, te ajută să dobândești abilități necesar în orice domeniu de activitate. Unele dintre aceste abilități sunt: capacitatea de a lucra în echipă, comunicativitatea, capacitatea de a se coordona în cadrul unei echipe.

Multe facultăți din România insistă asupra aspectelor teoretice, în defavoarea celor practice. Prin activitățile pe care le presupune, voluntariatul oferă avantajul de a scoate la suprafață și valorifica potențialul și dorința de învățare a fiecărui tânăr. Teoria fără practică nu are valoare, în special când nu ești conștient de resursele de care dispui, iar în perioada studenției, voluntariatul este mediul perfect să explorezi ceea ce îți place și ce nu, ce anume îți lipsește și ceea ce poți îmbunătăți.

Ca absolventă a profilului de management, mă număr printre tinerii norocoși care au reușit să valorifice cunoștințele din perioada facultății printr-un program de voluntariat. Eram o persoană timidă și îmi era dificil să spun Nu. Nu eram sigură de decizia de a studia managementul deoarece nu știam ce anume presupune. Nu știam ce mă face diferită de colegii mei sau care sunt abilitățile pe care le-am dobândit și în ce direcție ar trebui să mă concentrez. În cei patru ani de voluntariat am avut posibilitatea să încerc câte puțin din fiecare domeniu și să ajung la concluzia că nu orice domeniu mă avantajează sau mi se potrivește.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost că, dacă nu ești pasionat de ceea ce faci, nu poți să dai tot ceea ce e mai bun din tine. Dezvoltarea personală și profesională începe în momentul în care alegem să ieșim în afara zonei de confort, iar un astfel de moment este cel în care alegi să ajuți oamenii sau să te dedici unei cauze fără a avea așteptări în schimb. Prin voluntariat ai ocazia să te întâlnești cu situații cu care nu te-ai confruntat și să abordezi circumstanțe dificile cu alți ochi. Devii mai receptiv la nevoile oamenilor, deoarece ai ocazia să interacționezi cu persoane din toate domeniile și să creezi conexiuni. Ca tânăr ai multe de câștigat din aceste conexiuni în momentul în care îți dorești să te angajezi. Știi cum să lucrezi într-o echipă și cum să te adaptezi la stilul fiecăruia. Înveți să ai răbdare și să empatizezi.

Un alt lucru important pe care îl înveți în urma voluntariatului este că trebuie să muncești mult pentru a ajunge la un anumit rezultat. Schimbarea nu se produce de pe o zi la alta și lucrurile care par nesemnificative azi, mâine vor avea o mare pondere în atingerea succesului. De aceea, mulți tineri renunță încă de la începutul drumului, pentru că li se pare că ceea ce fac nu are nicio semnificație. Voluntariatul te face mai încrezător și te încurajează să valorifici ceea ce înveți în fiecare zi. În plus poate fi un declanșator în orice domeniu vrei să activezi deoarece, după cum am menționat, ai ocazia să interacționezi cu oameni din diferite domenii.

Dat fiind că voluntariatul presupune să ajuți și să aduci un plus de valoare, rezultatul se va răsfrânge și asupra celui care acționează.

Bibliografie:

 1. Woolf Max, Benefits of Volunteering: 7+ Tips to Supercharge Your Career, Resume Lab, 17/09/2019

 2. Volunteer Scotland

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • Cognizant Softvision
 • BoatyardX
 • Colors in projects