Unul din aspectele importante în dezvoltarea și operarea unui software în baza micro-serviciilor este comunicarea între aceste mini aplicații. Deși partea de Network nu ne costă atât de mult în performanță sau mai bine spus nu are o valoare foarte importantă în anumite aplicații, sunt anumite tipuri de software pentru care fiecare microsecundă contează. În asemenea categorie putem pune foarte multe aplicații, precum gaming, edge computing sau aplicațiile reactive. Importanța comunicării devine tot mai actuală atât în momentul apariției pe piață a tehnologiei 5G, cât și prin crearea infrastructurii în jurul acestei tehnologii.
Pentru a realiza comunicarea între micro-servicii în contextul actual, avem mai multe opțiuni. Din aceste putem enumera următoarele:
HTTP/1.x ;
HTTP/2 (gRPC) ;
La baza unei comparări avem trei puncte:
Maintainability: nivelul de adoptare a tehnologiei inclusiv și comunitatea ei;
Stability: nivelul de stabilitate și posibilitățile de reziliență a tehnologiei;
În rândurile de mai jos, expunem o succintă analiză a fiecărui protocol în parte:
HTTP/1.x e o tehnologie veche, cu care majoritatea dintre noi suntem familiarizați de ceva ani.
Tehnologia este deja testată și adoptată de mulți ingineri și companii. La avantaje, am putea menționa partea de Maintainability ca fiind cel mai important punct. Alte avantaje ale acestei tehnologii ar fi simplicitatea în dezvoltare, suportul consistent al tehnologiei și, de asemenea, faptul că e un protocol state-less . Cu toate acestea, atât nivelul de performanță cât și stabilitatea aplicațiilor ce folosesc HTTP/1.x sunt la un nivel minimal. La aceste dezavantaje se adaugă și Message Overhead, ( care este un protocol de transmitere a textului și nu a datelor binare), ineficiența valorificării resurselor din cauza multiplelor conexiuni pentru a transmite date, rigiditatea în comunicare și lipsa rezilienței.
WebSocket ar fi o tehnologie mai modernă. În ciuda faptului că este destul de populară în lumea JavaScript, mulți dintre noi o ignoră. De aceea, pentru a adopta această tehnologie într-o companie, e necesară o pregătire teoretică și practică suplimentară.
Referitor la avantaje, afirmăm că atât nivelul de performanță, cât și acela al eficienței folosirii resurselor, se încadrează în standarde pozitive.
Ca orice tehnologie nouă, partea de Maintainability nu se remarcă drept punctul său forte. De asemenea, complexitatea dezvoltării și partea de reziliență (un load foarte mare ar putea pune aplicația la pământ) se pot înscrie la categoria dezavantajelor.
Soluții existente bazate pe protocolul WebSocket:
socket.io
Socker.IO este cea mai populară și avansată implementare. Cu toate că printre avantajele căreia se numără performanța, aceasta nu este mereu o soluție bună, atunci când e nevoie de a programa în alte limbaje decât JavaScript.
gRPC este o tehnologie OpenSource inițial dezvoltată de compania Google, având la bază protocolul HTTP/2.0.
Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este performanța : la momentul actual este cel mai rapid protocol de comunicare. Partea de mentenanță e foarte bună. Printre alte avantaje menționăm: Developer Experience, Authentication, Bidirectional streaming, Flow control, blocking/nonblocking bindings.
Partea de stabilitate lasă câteva semne de întrebare, întrucât unele stres teste indică rezultate nevaforabile. În ceea ce privește browserul - server communication, se remarcă aceleași conexiuni bazate pe HTTP/1.x. La nivel de server, apare un Proxy care realizează protocolul HTTP/2.0, dar această situație ar putea fi cauzată doar de adoptarea încă restrânsă a protocolului HTTP/2.0.
RSocket e "viitorul" comunicațiilor între micro-servicii. Inițial a fost dezvoltată de compania Netflix, actualmente fiind distribuită cu licența Apache License. Fiind un protocol al nivelul OSI 5/6 pentru comunicațiile între servere, se bazează pe protocolul TCP. Pentru comunicarea cu aplicația din browser se valorifică Websocket.
RSocket e perfect pentru o anumită categorie de ingineri și companii, spre exemplu: network application developers, performance/realtime geeks, reactive adopters
Avantajele tehnologiei sunt:
Este un protocol binar.
Eficient în folosirea resurselor/Multiplexed - O conexiune pentru toate streamurile logice. Puteți crea streamuri prin care să transmiteți date.
Bi-Directional - orice stream deschis poate fi folosit pentru comunicare bidirecțională.
Backpressure - RSocket este implementarea specificației Reactive Streams
Wide Communication Model/Multi Interaction Mode - prin intermediul tehnologiei RSocket putem efectua CRUD, Push Notifiations, Streaming .
Simplicitate în dezvoltarea aplicației - sunt deja integrări cu cele mai populare limbaje și frameworkuri: Spring, .NET, Python, GO etc.
Nivel de performanță înalt.
Printre dezavantaje:
Nu este larg răspândit, fiind aplicat într-o comunitate mică.
În ziua de azi sunt companii mari care deja folosesc RSocket: Facebook, Pivotal, Alibaba Cloud. De asemenea, Facebook Messenger e produsul cunoscut de noi care folosește RSocket .
Fiecare protocol are beneficiile lui și are locul potrivit pentru a fi folosit. Nu exista un multi-tool universal pentru tot. După cum am mai menționat anterior, Socket.IO e perfect pentru lumea JavaScript.
Cu toate că gRPC depășește în rapiditate RSocket, acesta din urmă este superior în ceea ce privește gradul de reziliență. Așadar, pe drept cuvânt, RSocket promite a fi o tehnologie a viitorului.
Pentru mai multe informații: https://github.com/rsocket/
de Mircea Vădan
de Ovidiu Mățan
de Diana Țelman