Toata lumea vorbește despre vehicule autonome, dar vehiculele electrice nu primesc atenția necesară. Schimbările pe care mașinile electrice (EV) le vor aduce sunt semnificative și importante pentru viața noastră de zi cu zi. Din punct de vedere economic, schimbarea spre EV va aduce creștere economică la o scară globală.
Harta companiilor producătoare de mașini se va schimba. Acum 11 ani Tesla nu exista, astăzi e un jucător important. Companiile germane vor rămâne termenul de referință pentru performanță și fiabilitate? Nu se știe cu siguranță ce se va întâmpla, dar crearea unui vehicul electric înseamnă un produs nou de la zero, ceea ce oarecum anulează avantajele competitive existente.
Mașinile electrice sunt mult mai simple. Numărul de piese necesare e mult mai mic, ceea ce înseamnă că frecvența vizitării unui service va scădea, deci mai puține griji.
Mașinile nu vor mai avea nevoie de benzină sau motorină, ceea ce va duce la o scădere globală pentru cererea de petrol. Benzinăriile se vor reinventa, spațiul necesar pentru alimentare va deveni același cu cel de parcare, iar experiența propusă în timpul încărcării va face diferența între competitori. Oricine poate intra pe piața noilor spații de încărcare, dat fiind faptul că distribuția energiei este deja stabilită de jucătorii mari.
E important ca energia generată pentru consum să vină din surse regenerabile. Furnizorii de energie se vor orienta către acea energie regenerabilă. Mai mult, fiecare utilizator va putea să genereze singur energia necesară prin intermediul casei inteligente, lucru care tradițional nu era posibil pentru motoarele pe combustie.
Vorbind de infrastructura de încărcare a mașinilor electrice, nu doar stațiile de alimentare se vor schimba ci și drumurile, parcările, garajele - toate vor ataca nevoia de încărcare. De exemplu, în Suedia există doi kilometri de șosea care poate încărca mașinile electrice în mers.
Experiența dintr-o reprezentanță auto va fi diferită. Tesla a revoluționat stilul de a vinde mașini și de a face reclamă pentru produsele companiei. Reprezentanțele clasice au ca venit principal activitățile de service, ceea pentru EV nu este o nevoie atât de acută. Reviziile anuale de schimbare a uleiului nefiind necesare, principalul venit al service-urilor dispare.
Dintre echipamentele de care o mașină electrică nu are nevoie fac parte eșapamentele. În viitor nu vom mai vedea știri la televizor cum o bătrânică, sau nu numai, a făcut plângere în legătură cu gălăgia produsă de motocicliști noaptea. De asemenea, mașinile electrice folosesc foarte mult frâna de motor pentru a opri mașina ceea ce duce la o folosire redusă a plăcuțelor de frână deci din nou costuri reduse de întreținere și vizite mai rare la service.
Neavând eșapamente emisiile mașinilor electrice sunt zero. Mediul urban este poluat în cea mai mare parte de gazele emise de către autoturismele pe combustie, ceea ce ne va ajuta la scăderea poluării în zonele cele mai dens populate. Un lucru care m-a luat prin surprindere este cel al scăderii zgomotului în oraș. Eliminarea evacuării înseamnă mult mai puțin zgomot făcut de către mașini.
Asemenea oricărui produs care este la începutul exploatării economice, există și câteva neajunsuri. Industria a arătat în ultima perioadă că majoritatea lor au fost rezolvate, pe când unele încă persistă sub o formă sau alta.
Prima întrebare legată de mașini electrice este autonomia. Dacă la începuturi autonomia era destul de scăzută, astăzi putem vorbi de o autonomie relativ egală cu cea a mașinilor pe combustie.
1. Tesla Model S | 500 km |
---|---|
2. Nissan Leaf | 170 km |
3. BMW i3 | 160 km sau 300 km cu opțiunea de |
extindere a autonomiei cu benzină | |
4. Kia Soul | 148 km |
5. Honda Fit | 132 km |
6. Chevrolet Spark | 132 km |
7. Ford Focus Electric | 122 km |
8. BEV Electron | 120 km |
9. Mitsubishi i-MiEV | 99 km |
10. Holden Volt | 87 km fără benzină / 600 km cu generator |
pe benzină |
Dacă am „rezolvat” problema autonomiei, rămân cu o alta de pus la punct. Nu pot sta două ore să încarc bateria, dacă am un drum lung de făcut. Mașinile pot fi încărcate prin rețeaua normală de curent, dar durata unei încărcări complete nu este practică (\~8h). Însă în decursul anilor, diferite soluții s-au găsit pentru a scădea timpul de încărcare, astfel ca astăzi ultimul model Porsche Taycan are nevoie de 22.5 minute pentru o încărcare de la 5% la 80% . Aceasta este doar începutul progresului pe această parte.
Un alt dezavantaj este viața bateriilor. Ca orice baterie și cele folosite pe mașini au un ciclu de viață în funcție de numărul de încărcări. Îmbunătățiri în această parte putem vedea nu doar în industria auto cât și în cea high-tech unde viața bateriilor a crescut semnificativ. Astăzi putem vorbi de faptul că bateriile folosite pe mașinile noi își pierd în medie 1% din capacitate pentru fiecare 30.000 km ceea ce face problema vieții bateriilor corelată cu scăderea prețului bateriei (de la 1000 \$ în 2010 la \$150) mult mai puțin importantă.
Desigur, pe lângă cele descrise mai sus mai sunt multe alte probleme mai mult sau mai puțin grave. Dar asemenea oricărei tehnologii aflate la început de drum, problemele vor dispărea complet sau impactul lor va scădea.
Vorbind de EV e ușor să pierdem din vedere valul de adopție a metodelor alternative de mișcare urbană electrică: trotinete, scootere, biciclete etc. Deși acest trend nu înseamnă că se va face trecerea și la EV, este un semn că populația acceptă și alternativele electrice.
La nivel global, adopția EV crește într-un ritm alarmant pentru producătorii “clasici”, dar nu îndeajuns pentru a se vedea schimbările descrise în acest articol în viața de zi cu zi. Totuși, la nivel de industrie, acestea se simt foarte puternic.
China investește masiv în dezvoltarea tehnologiei atât pentru dezvoltarea mașinilor cât și în dezvoltarea bateriilor, fiind nevoită să parieze pe EV, dat fiind faptul că deține unele din cele mai mari zăcăminte de lithium și zero petrol.
În Norvegia jumătate din mașinile vândute în 2017 au fost electrice sau hibride. De asemenea, guvernul norvegian plănuiește că toate zborurile interne scurte (sub 1.5 ore) să fie făcute cu avioane electrice. Mai mult, Norvegia investește în producerea navelor electrice astfel toate modalitățile de transport vor avea alternativă electrică.
Sper că cele de mai sus au adus puțină claritate în ceea ce privește EV și modul cum acest domeniu ar putea să schimbe viața noastră de zi cu zi.
https://www.advancedmobilityproject.com/blog/post/nissan-says-evs-will-reach-price-parity-in-2025
https://www.statista.com/statistics/268790/countries-with-the-largest-lithium-reserves-worldwide/