La începuturile sale, DevOpsul a declanșat mult entuziasm și bucurii. Însă după un timp, euforiei generale i-a urmat o relativă stare de haos, care a atras atenția asupra problematicii complexe pe care o presupune DevOpsul.
Prezentarea "10+ deploys per day" apreciată în istoria DevOpsului ca momentul care îi configurează direcția și specificul este realizată de John Allspaw, care atunci conducea grupul de Operations, și respectiv, Paul Hammond care coordona grupul de Engineering. Acești doi ingineri au făcut imposibilul la acel moment și au împărtășit aceste idei cu întreaga industrie IT. Colaborarea DevOps a fost creată și important de menționat este că acest lucru a fost posibil fără niciun inginer specializat în DevOps.
De-a lungul timpului, domeniul DevOps a crescut mult, fără a avea la bază un fundament teoretic bine consolidat și instrumente specializate. Acestea s-au dezvoltat în timp. A fost o perioadă minunată, în care am experimentat și descoperit multe situații, lucruri noi și inedite. Ceea ce ne-a obligat să avem în echipe oameni specializați. Așa a început aventura căutării unui inginer DevOps. Într-adevăr, am ajuns să creăm specializarea DevOps Engineer.
În rândurile următoare prezentăm tipurile de specialități de care avem nevoie pentru a implementa practicele DevOps, cu toate elementele sale: Infrastructure as Code, Configuration Management, Automatic Deploys.
Cu timpul au fost dezvoltate câteva tipuri de echipe DevOps. Iată câteva dintre ele:
1.Un tip bine cunoscut este Site Reliability Engineering (SRE) pe care îl avem datorită companiei Google:
Echipa DevOps are în grija sa un environment live de producție. Ideea de bază este realizarea unei echipe SRE care să realizeze joncțiunea între departamentele de Dev și cel de Ops. O echipă care verifica siguranța și calitatea produsului livrat de specialiștii din development. De obicei, în echipe SRE sunt developeri care lucrează împreună cu echipa operațională. Datorită standardelor mari si cerințelor stricte de livrare echipa SRE este capabilă de a asigura o bună funcționare a produsului.
2.Echipa DevOps creată din membrii echipei Dev și ale echipei Ops:
Acesta este "Sfântul Graal" al DevOpsului. În acest model, developerii sunt conectați la maxim cu departamentul operațional. Echipele lucrează împreună pentru atingerea obiectivelor comune ale organizației. Cu toate că în acest model nu există o echipă specializată pentru DevOps, se manifestă cu siguranță cultura DevOps.
Eficiența acestui model este condiționată de prezența unei culturi a standardelor, precum și de o exprimare cât mai clară a obiectivelor.
1.Echipa de DevOps dedicată si cel mai des izolată:
Această tipologie apare atunci când un manager dorește ceva "DevOps" în companie și angajează DevOps Engineers care cel mai des știu "totul". Echipa DevOps se izolează și ține la distanță celelalte echipe implicate în procesul de development. Modul de gândire al echipei inclină spre negativ față de alte echipe, deoarece nu își doresc să lucreze cu 'clueless Devs' și 'dinosaur Ops'.
2.System Administratorii re-denumiți în DevOps:
Acest model este foarte apropiat de cel anterior. Când există un haos în organizație și conducerea dorește să remedieze lucrurile, managmentul dorește să facă la fel ca toată industria, adică să aibă și ei "DevOps". Atunci își califică administratorii de sistem cu sarcini DevOps. Acest aspect conduce la efecte negative la foarte multe probleme, câtă vreme sarcinile sunt făcute într-un mod prost, iar calitatea nu este pe primul plan.
Acestea sunt doar câteva exemple a topologiilor echipelor de DevOps. Mai multe exemple sunt descrise în cartea 'Team Topologies' de Matthew Skelton și Manuel Pais.
În momentul în care cream o echipă DevOps la o companie locală, am avut o problemă foarte asemănătoare cu cea pe care o avem cu toții. Unde să găsim oameni? Nu-mi amintesc exact ziua în care mi-a venit ideea că nu am nevoie de ingineri specializați în DevOps pentru a face DevOps. Am angajat un developer, un inginer pe securitate și un administrator de sistem. Și cu această echipă am creat DevOpsul în această companie. Oamenii au fost integrați în fiecare proiect la nivel maxim. În orice moment, unul dintre noi putea vorbi pe aceeași limba fie cu echipa de dezvoltatori, fie cu echipa operațională. Au existat situații când am făcut parte din procesul de dezvoltare al produselor. Nu am găsit acest model în cartea menționată anterior, dar a fost un lucru de echipă minunat atât pentru noi cât și pentru întreaga companie.
Integrarea oamenilor între departamente și, de asemenea, faptul că în echipă erau trei sau patru tipuri de specializări diferite, ne-au adus încă un avantaj la care nu ne așteptam. Oamenii au început să cunoască mai bine produsele din toate punctele de vedere. Toți dezvoltatorii știau ce se întâmplă în departamentul Operațional și vice-versa. Inginerii noștri specializați în domeniul specific lor au adunat cunoștințe de la toți colegii. Toți cei de la noi au simțit un impuls în dezvoltarea personală si profesională.
Nu întotdeauna este necesar să angajăm anume specialitatea de DevOps Engineers pentru a putea crea cultura DevOps în organizația dumneavoastră. De ce nu începem să căutăm ingineri capabili de a rezolva problema și sarcina specifică pe care o avem. Cu ceva ajutor din partea celor experimentați în practicele DevOps, toți inginerii pot contribui la crearea DevOpsului. Cel mai important este să existe cineva care poate să ghideze, cineva care înțelege ce este DevOps și să poată gestiona o echipă. Cu acest tip de echipă ne putem atinge obiectivul.
Toată lumea ar trebui să fie puțin "DevOps".
de Ovidiu Mățan
de Daniel Butean , Alex Ghiran , Călin Manea
de Ovidiu Mățan
de Radu Ilea