ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 129
Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 88
Abonament PDF

Fundația unui inginer programator

Adelin Cavași
Module Lead @ 3PillarGlobal RomaniaDIVERSE

Știm foarte bine că durabilitatea unei construcții, fie ea, căsuță, castel sau zgârie-nori este condiționată de cât de bine a fost realizată fundația acesteia. Mai pe scurt, este esențială! Pentru că de realizarea ei corectă depinde ridicarea întregii structuri a edificiului. Pornind de la analogia cu acest element principal în construcții, acest articol își propune să descrie care sunt ingredientele vitale din fundația care susține durabilitatea profesiei de inginer programator. Ce este "fundația unui inginer programator"? Cum se poate dobândi? Cine o poate dobândi? Ce importanță are? E necesară? Iată câteva din întrebările ale căror răspunsuri le vom găsi în continuare.

Să începem prin a defini "fundația unui inginer programator". Dacă ar fi să facem aceasta cu rigurozitate, definiția ar fi în felul următor:

Sunt cunoștințele și aptitudinile care stau la baza capacității de a excela în dezvoltarea oricărui produs, oricărei componente și folosind orice tehnologie

Mai exact, fie că e vorba de planificare, dezvoltare, testare și așa mai departe, persoana care are această fundație, va excela în domeniu.

Sună a fi angajatul ideal. La modul în care am descris această fundație, mai lipsește "S"-ul din piept, și avem super eroul lumii IT-ului. Însă, ca orice produs "perfect", are niște asteriscuri, pe care trebuie să le dezvăluim:

 1. Această persoană nu este infailibilă și atotputernică. La fel ca noi, muritorii de rând, are nevoie de timp, are nevoie de o bună organizare a timpului, face greșeli și are nevoie de odihnă.

 2. Cu toate că definiția sugerează ca astfel de persoane sunt foarte rare, le găsim mult mai frecvent. Foarte mulți dintre noi avem fundația gata clădită sau suntem pe cale să o finalizăm.

 3. Este posibil ca persoana care are deja această fundație să nu fi văzut în viața ei o linie de cod!

Chiar așa? O persoană care să nu fi văzut vreodată o linie de cod poate deja avea la bază fundația unui inginer programator? O fundație atât de solidă încât ne permite să excelăm în orice situație din domeniul IT-ului?! Exact! Ba mai mult, paradoxal, având această fundație, ar putea chiar să fie reticentă la a scrie linii de cod sau la a lucra în acest domeniu!

Într-adevăr facem multe afirmații îndrăznețe, dar avem suficiente exemple în jurul nostru, inclusiv propria experiență.

Acum aproximativ zece ani aveam toate atuurile necesare să fiu un senior în programare, dar când liceul m-a pus să scriu HTML pentru un atestat, am făcut orbește copy/paste și mi-am văzut în continuare de Counter Strike, și n-am înțeles o iotă din ce am făcut. Când îmi auzeam colegii vorbind de JavaScript, îmi dădeam ochii peste cap, neștiind că voi ajunge să îndrăgesc limbajul.

Iar când s-a ivit motivația intrinsecă de a învăța programare, am ajuns ca într-un an de învățare autodidactă, nu doar să scriu cod, ci să pot preda și altora ceea ce am învățat. Bineînțeles că mai aveam mult de învățat, și încă mai am - dar ceea ce vreau să subliniez este că putem face facultatea de litere, de științe politice, putem fi ceferiști, putem fi fermieri, iar în sinea noastră să zacă capacitățile care sunt visul fiecăruia dintre noi, cei care ne dorim să ajungem profesioniști în domeniu.

Din ce este compusă deci, această fundație care deja chiar sună a fi inimaginabilă. Iată stâlpii fundației mai jos, și promit să îi enumerăm fără asteriscuri:

Limba engleză

Adevărul e că, dacă ne dorim să înaintăm în acest domeniu, va trebui măcar să înțelegem limba engleză, atât în scris cât și cea vorbită, chiar dacă nu vom putea să o și vorbim fluent (deși, uneori acest aspect ar putea fi un impediment). Sunt foarte multe resurse prețioase care sunt scrise în engleză sau prezentate în engleză și apar tot mai multe și mai clare, iar oamenii valoroși care le traduc nu țin pasul.

Răbdare

Ca să înțelegem cu adevărat ce se petrece într-un produs - și despre asta este vorba aici- trebuie să avem răbdarea necesară să despicăm firul în patru, pe urmă în 16, pe urmă în 2\^10, și așa mai departe.

Capacitatea de concentrare

Vor fi cazuri când vor fi atâtea ecuații de luat în calcul, încât va fi absolut necesară concentrarea neîntreruptă pentru un timp îndelungat.

Gândire algoritmică

Acest stâlp e cel mai important dintre toți și se referă la faptul că trebuie să putem descompune în pași cât mai compleți un anume proces.

De exemplu, algoritmul de spălare a vaselor ar fi următorul (presupunând că avem vase murdare în chiuvetă, detergent, apă și toate cele necesare să urmăm pașii de mai jos):

Iar acești pași îi putem grupa, putem chiar să fim mai riguroși, găsind mai multe variabile (detergent ales în funcție de murdărie, pași de urmat în cazul în care se întrerupe apa, ce facem dacă suntem îmbrânciți în timp ce avem vasul în mână, care este temperatura apei, dacă ne luăm sau nu mănuși. Și așa mai departe...)

Dacă reușim să disecăm astfel activitățile de zi cu zi, vom putea să le disecăm și în cazul produselor software.

Un dram de viziune

Să înțelegem scopul: de ce trebuie să planificăm, de ce trebuie să testăm, de ce trebuie să adăugăm un anume buton? Urmând orbește indicații și cerințe, eliminăm factorul cel mai valoros din proces: rațiunea.

Motivație

Ca să putem excela în domeniu, trebuie să vrem acest lucru. Pentru că dacă ne vâră cineva pe gât, vom fi reticenți, așa cum am fost eu în liceu. Însă când mi-am dorit cu adevărat să intru în domeniu, am demarat surprinzător.

Mai concret, demarajul meu îl pot sintetiza astfel:

 1. Am avut o idee de produs, și

 2. cu ajutorul Google-ului, am căutat cum să adaug un buton,

 3. pe urma, am căutat cum să fac butonul acela să facă ceva,

 4. apoi, am căutat cum rezolv eroarea x și y,

 5. și așa mai departe, până am finalizat produsul.

Și, fără să îmi dau seama, am ajuns să lucrez ca programator.

Intuiție investigativă

Și nu în ultimul rând, va trebui să știm să punem întrebările potrivite. Acest stâlp e foarte apropiat din punct de vedere al importanței, de algoritmică. Și aceasta pentru că în acest domeniu, întâlnim tot felul de ciudățenii, descrieri incomplete, definiții ambigue, erori de programare care nu sunt evidente, și așa mai departe.

Să ne imaginăm o mică eroare în 4000 linii de cod. Dacă ar fi să verificăm fiecare linie în parte, ne-ar lua săptămâni, dacă nu luni de zile. Spre deosebire de a verifica doar liniile care chiar sunt relevante în acel context.

Concluzionând, dacă avem toate aceste aspecte, vom excela. Vom putea învăța programare în orice limbaj, vom putea testa cum se cuvine produsul, iar înțelegându-l și având viziune vom putea schița o îmbunătățire a produsului clară și fructuoasă.

De exemplu, tatăl meu, care are peste 50 ani și nu are experiență în programare (a fost ceferist și profesor de matematică), a reușit într-o lună de zile să facă o aplicație web simplă, atât partea de backend cât și cea de frontend, asta pentru că a avut toate atuurile mai sus enumerate.

Bineînțeles că se poate excela și fără fundația aceasta, dar e semnificativ mai greu. Un coleg de-al meu are o expresie care, pe cât de amuzantă sună, pe atât de adevărată e:

Un expert în domeniu e persoana care a făcut toate greșelile posibile în acel domeniu.

Prin urmare, fără această fundație, crește numărul de greșeli, crește timpul alocat și scade eficiența. Dar demonstrează că nu e indispensabilă fundația. E doar dezirabilă.

Partea bună e că putem dezvolta fiecare stâlp care alcătuiește fundația.

Mult succes!

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 128

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO