Știm foarte bine că durabilitatea unei construcții, fie ea, căsuță, castel sau zgârie-nori este condiționată de cât de bine a fost realizată fundația acesteia. Mai pe scurt, este esențială! Pentru că de realizarea ei corectă depinde ridicarea întregii structuri a edificiului. Pornind de la analogia cu acest element principal în construcții, acest articol își propune să descrie care sunt ingredientele vitale din fundația care susține durabilitatea profesiei de inginer programator. Ce este "fundația unui inginer programator"? Cum se poate dobândi? Cine o poate dobândi? Ce importanță are? E necesară? Iată câteva din întrebările ale căror răspunsuri le vom găsi în continuare.
Să începem prin a defini "fundația unui inginer programator". Dacă ar fi să facem aceasta cu rigurozitate, definiția ar fi în felul următor:
Sunt cunoștințele și aptitudinile care stau la baza capacității de a excela în dezvoltarea oricărui produs, oricărei componente și folosind orice tehnologie
Mai exact, fie că e vorba de planificare, dezvoltare, testare și așa mai departe, persoana care are această fundație, va excela în domeniu.
Sună a fi angajatul ideal. La modul în care am descris această fundație, mai lipsește "S"-ul din piept, și avem super eroul lumii IT-ului. Însă, ca orice produs "perfect", are niște asteriscuri, pe care trebuie să le dezvăluim:
Această persoană nu este infailibilă și atotputernică. La fel ca noi, muritorii de rând, are nevoie de timp, are nevoie de o bună organizare a timpului, face greșeli și are nevoie de odihnă.
Cu toate că definiția sugerează ca astfel de persoane sunt foarte rare, le găsim mult mai frecvent. Foarte mulți dintre noi avem fundația gata clădită sau suntem pe cale să o finalizăm.
Chiar așa? O persoană care să nu fi văzut vreodată o linie de cod poate deja avea la bază fundația unui inginer programator? O fundație atât de solidă încât ne permite să excelăm în orice situație din domeniul IT-ului?! Exact! Ba mai mult, paradoxal, având această fundație, ar putea chiar să fie reticentă la a scrie linii de cod sau la a lucra în acest domeniu!
Într-adevăr facem multe afirmații îndrăznețe, dar avem suficiente exemple în jurul nostru, inclusiv propria experiență.
Acum aproximativ zece ani aveam toate atuurile necesare să fiu un senior în programare, dar când liceul m-a pus să scriu HTML pentru un atestat, am făcut orbește copy/paste și mi-am văzut în continuare de Counter Strike, și n-am înțeles o iotă din ce am făcut. Când îmi auzeam colegii vorbind de JavaScript, îmi dădeam ochii peste cap, neștiind că voi ajunge să îndrăgesc limbajul.
Iar când s-a ivit motivația intrinsecă de a învăța programare, am ajuns ca într-un an de învățare autodidactă, nu doar să scriu cod, ci să pot preda și altora ceea ce am învățat. Bineînțeles că mai aveam mult de învățat, și încă mai am - dar ceea ce vreau să subliniez este că putem face facultatea de litere, de științe politice, putem fi ceferiști, putem fi fermieri, iar în sinea noastră să zacă capacitățile care sunt visul fiecăruia dintre noi, cei care ne dorim să ajungem profesioniști în domeniu.
Din ce este compusă deci, această fundație care deja chiar sună a fi inimaginabilă. Iată stâlpii fundației mai jos, și promit să îi enumerăm fără asteriscuri:
Adevărul e că, dacă ne dorim să înaintăm în acest domeniu, va trebui măcar să înțelegem limba engleză, atât în scris cât și cea vorbită, chiar dacă nu vom putea să o și vorbim fluent (deși, uneori acest aspect ar putea fi un impediment). Sunt foarte multe resurse prețioase care sunt scrise în engleză sau prezentate în engleză și apar tot mai multe și mai clare, iar oamenii valoroși care le traduc nu țin pasul.
Ca să înțelegem cu adevărat ce se petrece într-un produs - și despre asta este vorba aici- trebuie să avem răbdarea necesară să despicăm firul în patru, pe urmă în 16, pe urmă în 2\^10, și așa mai departe.
Vor fi cazuri când vor fi atâtea ecuații de luat în calcul, încât va fi absolut necesară concentrarea neîntreruptă pentru un timp îndelungat.
Acest stâlp e cel mai important dintre toți și se referă la faptul că trebuie să putem descompune în pași cât mai compleți un anume proces.
De exemplu, algoritmul de spălare a vaselor ar fi următorul (presupunând că avem vase murdare în chiuvetă, detergent, apă și toate cele necesare să urmăm pașii de mai jos):
Pornim robinetul de apă;
Luăm vasul și îl clătim;
Aplicăm detergent;
Frecăm vasul până murdăria dispare;
Limpezim;
Punem vasul la uscat;
Repetăm pașii 2-6 până terminăm de spălat toate vasele din chiuvetă;
Iar acești pași îi putem grupa, putem chiar să fim mai riguroși, găsind mai multe variabile (detergent ales în funcție de murdărie, pași de urmat în cazul în care se întrerupe apa, ce facem dacă suntem îmbrânciți în timp ce avem vasul în mână, care este temperatura apei, dacă ne luăm sau nu mănuși. Și așa mai departe...)
Dacă reușim să disecăm astfel activitățile de zi cu zi, vom putea să le disecăm și în cazul produselor software.
Să înțelegem scopul: de ce trebuie să planificăm, de ce trebuie să testăm, de ce trebuie să adăugăm un anume buton? Urmând orbește indicații și cerințe, eliminăm factorul cel mai valoros din proces: rațiunea.
Ca să putem excela în domeniu, trebuie să vrem acest lucru. Pentru că dacă ne vâră cineva pe gât, vom fi reticenți, așa cum am fost eu în liceu. Însă când mi-am dorit cu adevărat să intru în domeniu, am demarat surprinzător.
Mai concret, demarajul meu îl pot sintetiza astfel:
Am avut o idee de produs, și
cu ajutorul Google-ului, am căutat cum să adaug un buton,
pe urma, am căutat cum să fac butonul acela să facă ceva,
apoi, am căutat cum rezolv eroarea x și y,
Și, fără să îmi dau seama, am ajuns să lucrez ca programator.
Și nu în ultimul rând, va trebui să știm să punem întrebările potrivite. Acest stâlp e foarte apropiat din punct de vedere al importanței, de algoritmică. Și aceasta pentru că în acest domeniu, întâlnim tot felul de ciudățenii, descrieri incomplete, definiții ambigue, erori de programare care nu sunt evidente, și așa mai departe.
Să ne imaginăm o mică eroare în 4000 linii de cod. Dacă ar fi să verificăm fiecare linie în parte, ne-ar lua săptămâni, dacă nu luni de zile. Spre deosebire de a verifica doar liniile care chiar sunt relevante în acel context.
Concluzionând, dacă avem toate aceste aspecte, vom excela. Vom putea învăța programare în orice limbaj, vom putea testa cum se cuvine produsul, iar înțelegându-l și având viziune vom putea schița o îmbunătățire a produsului clară și fructuoasă.
De exemplu, tatăl meu, care are peste 50 ani și nu are experiență în programare (a fost ceferist și profesor de matematică), a reușit într-o lună de zile să facă o aplicație web simplă, atât partea de backend cât și cea de frontend, asta pentru că a avut toate atuurile mai sus enumerate.
Bineînțeles că se poate excela și fără fundația aceasta, dar e semnificativ mai greu. Un coleg de-al meu are o expresie care, pe cât de amuzantă sună, pe atât de adevărată e:
Un expert în domeniu e persoana care a făcut toate greșelile posibile în acel domeniu.
Prin urmare, fără această fundație, crește numărul de greșeli, crește timpul alocat și scade eficiența. Dar demonstrează că nu e indispensabilă fundația. E doar dezirabilă.
Partea bună e că putem dezvolta fiecare stâlp care alcătuiește fundația.
Mult succes!
de Ovidiu Mățan