ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 87
Abonament PDF

Mentalitatea Lean in proiecte noi

Epure Cristian
IT Development Professional Applications @ Siemens



MANAGEMENT

Lean este un set de reguli menite să reducă risipele și să adauge plus valoare produselor și serviciilor. Metoda Lean este originară din industria japoneză, metodă care a făcut din Toyota cel mai valoros brand de automobile din lume. Această mentalitate a fost promovată în sistemul de producție Toyota (TPS) încă din anii 1950-1960. Lean este una dintre puținele metodologii care este orientate spre oameni și are grijă de supraîncărcare (muri în japoneză) și de denivelările volumelor de muncă (mura). Am văzut unele companii de succes existente cum au adoptat Lean și au avut un succes uriaș, dar este posibil să se adopte Lean în start-up-uri? Da. Și puteți afla în continuare cum.

În afaceri, tendința este de a găsi o strategie de lucru care să fie inclusă într-un proces repetitiv care să genereze profit. Multe companii care adoptă aceste strategii sunt profitabile, dar nu sunt conștiente de riscul la care se expun. Riscul de a nu opri procesul de producție, de a analiza și de a-l îmbunătăți continuu, poate duce la o lipsă de reacție la schimbare, care poate fi critică pentru o întreprindere. Unul dintre obiectivele unei companii ar trebui să fie mișcarea mai rapidă și livrarea de produse și servicii rapide clienților, păstrând în același timp o cultură organizațională.

Dar ce este Lean?

Lean este un set de linii directoare, mai degrabă decât un set de bune practici, care au avantajul implementării ușoare, fiind suficient de flexibil și de durabil. Pentru SUA, Lean reprezintă un set de instrumente și tehnici pentru reducerea risipelor și adăugarea de valoare produsului sau serviciului, în timp ce în Japonia, Lean este considerat o stare de spirit.

Cum să introduci Lean într-o lume agilă, în special în noile proiecte?

Scopul principiului Agile este de a furniza în mod iterativ livrabile folosind un proces flexibil. Scopul Lean este de a face dezvoltarea durabilă, prin îmbunătățirea continuă a proceselor. Principiul "Inspectare și adaptare" este elementul principal pentru Lean și Agile, care permite ca feedbackul clientului să facă parte din proces.

Când începeți un nou proiect sau o nouă companie, Lean este o necesitate, deoarece totul se rezumă la învățare.

Să luăm, de exemplu, un produs Software nou, dezvoltat într-o locație nouă, iar echipa este compusă dintr-un manager part-time și un inginer Software. Tehnologia de ultimă oră și domeniul de Business sunt noi pentru ambii membrii ai echipei. Experimentul Lean spune că se creează ipoteze care sunt testate independent și pot fi încadrate într-un interval de timp. Lista ipotezelor trebuie definită, iar cea mai riscantă trebuie testată prima. De exemplu, un proiect în medicină, care utilizează un controler Kinect pentru a ajuta copiii autiști să se recupereze. Pentru a accesa meniul aplicației, utilizatorii ar trebui să facă un gest. O presupunere cu privire la modul în care ar trebui să funcționeze este de a crea o soluție pentru desenarea unui cerc și una pentru desenarea unui triunghi cu ajutorul mișcărilor de brațe. În cele din urmă, atunci când aplicația este testată, se determină faptul că cercul desenat funcționează în 90% dintre cazuri, în timp ce desenarea triunghiurilor are o rată de succes de 34%. Acum, am aflat de ce listarea riscurilor este crucială. Pe baza acestui lucru, elementele de lucru pot fi prioritizate mai bine.

Am discutat despre bucla de învățare definită de trioul învață-construiește-măsoară.

Când construiți un experiment, fiecare ipoteză trebuie trecută prin această buclă de învățare și colectați valori pentru fiecare dintre ele.

Este important să știți exact ce este testat pentru a avea un proces de învățare maxim.

Learn (învățare): Obțineți cunoștințe din domeniu și creați ipoteze de testat. Când indicatorii sunt furnizați, creați sarcini pentru a reduce risipele și pentru a crește calitatea și cantitatea de livrări.

Build (construire): Construiți procese și instrumente pentru a colecta valori și pentru a aplica fapte învățate din ciclul anterior.

Measure (măsurare): Faceți valorile publice pentru echipă și comparați-le cu datele de referință existente. Scopul este adaptarea și performanța mai bună.

Când membrii echipei sunt implicați în tranziția Lean, apare un plan mai complex cu 4 Piloni. Această soluție este oferită de LeanKit care a dezvoltat și instrumentele necesare organizațiilor Lean.

Principiul îmbunătățirii continue subliniază îmbunătățirea continuă și respectul față de oameni. Leankit încurajează o învățare și o mentalitate de testare pentru a inova și a gestiona riscul.

Ce este un risc?

Pentru o companie este important să facă mai mult cu mai puțin, mai ales cu mai puțini bani. Principalul risc pentru o pornire este risipirea timpului în dezvoltarea de livrări care nu sunt valoroase pentru piață. Acest tip de risipă crește costurile produsului și serviciului, iar supraviețuirea pe termen lung în economie este pusă în pericol.

Lean identifică opt categorii de risipă:

  1. Mișcare - mișcare inutilă de personal, echipament sau informații;
  2. Transport - transport de articole care nu fac parte din proces;
  3. Așteptare - pentru articole, piese, informații, furnizori, pasul anterior;
  4. Supraproducție - produce mai mult decât este necesar într-o anumită livrare;
  5. Defecte - produs sau serviciu care nu funcționează așa cum a fost solicitat;
  6. Inventar - stocați produsul sau informațiile care duc la supraproducție;
  7. Talent nerecunoscut: eșecul de a detecta potențialul unei persoane și de a profita de acesta;
  8. Prelucrare suplimentară - fără valoare adăugată dintr-o activitate;

Două aspecte importante ale Lean sunt instruirea și educarea membrilor echipei. Cunoștințele și instrumentele adecvate, împreună cu îndrumările vor oferi o tranziție lină către cultura Lean.

LeanKit practic

Tabla Kanban pentru Lean Project Management. Odată cu utilizarea cărților pentru table Kanban, cerințele sunt atomizate și prioritizate. Există patru categorii mari necesare pe tablă: "Lucrări viitoare", "Acționează acum", "Terminat recent" și "Gata pentru arhivă".

"Lucrarea viitoare" are 2 subdiviziuni principale: "Cereri noi" care conțin descrieri brute direct de la client și "Subdiviziune aprobată" - unde sunt localizate cărțile echipei.

Până în prezent, această abordare este cunoscută și de alte cadre agile.

A doua categorie este "Doing Now", unde toate echipele responsabile de livrarea unei funcționalități sunt prezente și acolo putem observa cele trei subcategorii: "Gata de pornire", "În desfășurare", "Gata pentru revizuire".

Când una dintre echipe a trecut cu succes o carte prin toate cele trei subcategorii alocate echipei lor, aceasta poate fi trecută la următoarea echipă, urmând același principiu. De exemplu, atunci când un element de lucru este dezvoltat cu succes, acesta poate trece la echipa de testare din subdiviziunea "Gata de pornire" și așa mai departe.

În momentul schimbării stărilor, în mod ideal, unele note sunt scrise pe card pentru a ține evidența lucrărilor. A treia categorie este starea "Terminat recent", ceea ce înseamnă că aceste cărți sunt într-o stare de livrare.

"Gata de arhivare" este a doua categorie în care articolele sunt terminate din perspectiva clientului.

Avantajele pentru organizarea lucrării în LeanKit Kanban board sunt vizibilitatea muncii, responsabilitatea - înțelegerile împărtășite ale celor care lucrează la cărțile de Kanban- și eficiența centralizării datelor.

Din instrumentele Leankit, managementul oamenilor se poate realiza cu ușurință, se pot efectua analize, pot fi vizualizate tendințe istorice precum Burdown, Flow, Eficiență, Speed sau PPC (Planned Percent Complete). Procesul de livrare a produselor și serviciilor poate fi întrerupt și poate fi analizat retrospectiv progresul și evoluția, altfel procesul este unul continuu până la sfârșitul activității întreprinderii, nu a proiectului sau produsului.

Pe scurt, metodologia Lean este o modalitate de a optimiza oamenii, resursele, efortul și energia spre crearea de valoare pentru client. Această mentalitate se bazează pe îmbunătățirea continuă, respectarea oamenilor și poate fi atins doar prin promovarea metodologiei la toate nivelurile companiei.

Bibliografie

  1. https://www.planview.com/resources/articles/agile-and-lean/
  2. https://medium.com/drill/lean-production-the-method-that-made-toyota-the-most-valuable-car-brand-in-the-world-13279db0b224
  3. https://quality-one.com/lean/
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Lean_manufacturing

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects