ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 86
Abonament PDF

Competiție de startupuri clujene la IT Days, moderată de Mike Butcher, TechCrunch

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
STARTUPS

Una dintre întrebările pe care le aud din ce în ce mai des este cea legată de proprietatea intelectuală românească și în special de cea a mediului clujean de IT. Deși în ultimii ani s-au remarcat numeroase startupuri locale, nu putem afirma că există o referință, un mic unicorn, dacă doriți. Sunt o serie de factori care poate nu ne-au dus încă în direcția dorită. Cu toate că unele evenimente, precum Startup Weekend sau Techsylvania, se implică în susținerea lor, din păcate, multe dintre aceste inițiative locale nu reușesc să aibă o viață lungă. Care ar fi cauzele? Fie nivelul proiectelor pornite este inferior din punct de vedere al capacității de a răspunde unor nevoi reale, fie resursele financiare și alte moduri de susținere sunt mult prea reduse pentru implementarea respectivului proiect. La acestea s-ar adăuga și concurența startupurilor venite din vestul Europei care câștigă competițiile locale.

Cred că un startup nu este doar un proiect tehnologic de succes, cred că este și o oglindă a comunității și a ecosistemului din jurul ei. Dacă ne uităm la marile companii din lume, remarcăm că, în general, acestea nu au pornit cu o idee unică și fixă, ci au știut să se adapteze și să câștige votul consumatorilor. Ținând cont de acest aspect, am decis ca, începând cu această ediție a IT Days, să ne implicăm mai mult. Vom pune startupurile locale în fața publicului de la conferință și vom încerca să îl implicăm prin votarea celui preferat.

De ce votul publicului?

În mod tradițional, la toate competițiile există un colectiv de experți care decid startupul câștigător. Când vorbim de un număr mic de persoane implicate în jurizare, este foarte posibil ca în desemnarea câștigătorului să fie luat în calcul mai degrabă planul de business, în defavoarea designului și a funcționalității. Deși planul de business este valoros, s-ar putea să vorbim doar de un prototip și să nu existe în acel moment o viziune foarte clară și detaliată, de a genera venituri. Gândiți-vă la Uber sau la Facebook și la pierderile lor până ce aceștia au devenit niște giganți. Implicarea publicului în votare poate crea o comunitate de susținători locală. Or, un startup chiar are multă nevoie de susținere.

Etapa de analiză - Mike Butcher

Analizarea proiectelor de startup va fi realizată de către Mike Butcher de la TechCrunch. Chiar dacă nu acestuia îi revine rolul de a decide și oficializa titlul de câștigător, părerea sa va fi spusă în fața publicului participant, după care, fiecare va fi liber să decidă conform propriului punct de vedere. Legătura strânsă a lui Mike cu competițiile de startupuri, expertiza și analiza sa în acest domeniu îl recomandă ca un expert de talie globală. Va fi un avantaj major pentru startupurile locale să poată fi comentate și analizate de Mike Butcher.

Premiul

Comunicarea este unul dintre cei mai importanți factori nu doar într-un startup dar pentru orice afacere. Considerând acest aspect, startupul ales de public va primi un bilet dus-întors din partea IT Days până în Silicon Valley. Mai mult, prin networkingul nostru și al comunității vom încerca să stabilim împreună cu câștigătorii o serie de întâlniri cu investitori și alte startup-uri de acolo. Bineînțeles, că, dacă există și alte companii interesate să se implice în acest program, acestea sunt binevenite.

Startupurile din competiție

Pentru a intra în competiție, startupurile trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

Propunerea de startupuri

Odată respectate condițiile de mai sus, fiecare dintre cititori poate propune un startup prin trimiterea unui email la startups\@itdays.ro . Lista inițială va fi alcătuită din propunerile primite de la voi și din partea ClujStartups.com. Pentru o bună transparență, vom publica lista realizată cel târziu cu o lună înainte de conferință, iar cu ajutorul celor înscriși până atunci la IT Days vom realiza o primă triere printr-un vot electronic.

De ce doar startupuri din Cluj?

Încercăm să promovăm ecosistemul local. Dacă în viitor vom organiza conferința în alte orașe, precum Iași, Brașov, Timișoara sau București, vom realiza competiția cu mare plăcere și cu startupurile de acolo. Considerăm că deocamdată, este maniera potrivită de a oferi o vizibilitate mai mare inițiativelor locale.

Concluzie

Acest proiect oferă o șansă comunității de IT clujene. Dacă tu ai un proiect inedit sau ai un prieten/prietenă cu un startup fain, trimite-ne un mesaj.

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA