ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 140
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 85
Abonament PDF

UBB Graduation Day 2019

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software MagazineEVENIMENTE


Anul acesta am avut plăcerea de a lua parte la două sesiuni de susținere de lucrări de licență, la Facultatea de Matematică și Informatică (secția Informatică), respectiv Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (secția informatică economică) din cadrul Universității ,, Babeș-Bolyai". Spiritul inovator, originalitatea și pasiunea au caracterizat multe dintre proiectele absolvenților. În rândurile următoare vom expune o parte dintre aceste proiecte.

Secția Informatică, Facultatea de Matematică și Informatică

Generarea de hărți virtuale

Este o aplicație care generează hărți ale unor lumi virtuale. Folosind câțiva parametri, se generează hărți care au un număr predefinit de continente și oceane. La nivel de detaliu observat în urma unui zoom, putem observa inclusiv copacii. Din perspectiva dezvoltării ulterioare, se dorește să se meargă în direcția dezvoltării unui joc similar cu Age of Empires sau Civilization.

Generare de muzică

O aplicație muzicală care generează ritmuri și sunete muzicale pe baza unor patternuri vizuale și care permite conectarea unei orgi muzicale la calculator. Aceasta se realizează prin intermediul unui cablu USB iar datele primite sunt nota, durata, intensitatea. Toate acestea sunt prelucrate în scopul de a crea într-un mod mai ușor muzică. Planurile pe viitor includ realizarea unor tutoriale pentru cei ce vor să se apuce de creat muzică sau de continuarea dezvoltării aplicației.

Exoschelet pentru persoane în vârstă

Acesta este construit folosind un model matematic pentru păstrarea centrului de greutate într-o poziție stabilă. Motoarele folosite sunt de o mare precizie și putere. Controlul se realizează printr-un Board cu multe conexiuni, astfel încât să se reducă numărul cablurilor folosite și pentru diminuarea inducției care poate apărea. Mișcările de bază, cum ar fi ridicarea de pe un scaun, pot fi comandate prin intermediul unei aplicații mobile Android. Proiectul este realizat împreună cu un colaborator din Timișoara iar planul este să se continue proiectul sub forma unui startup.

Optimizarea donării de sânge

Este o aplicație care propune o gestionare mai inteligentă a gestiunii și donării sângelui. Înaintea realizării aplicației au fost realizate mai multe interviuri cu personalul medical dintr-un centru de donare, pentru a înțelege în mod real problemele existente. Soluția propusă include: trimiterea rezultatelor analizelor tuturor celor care donează sânge, nu doar celor cărora le-au fost depistate probleme; menținerea comunicării cu cei ce au fost adăugați în sistem, astfel încât dacă este nevoie urgentă de un anumit tip de sânge, să se poată apela rapid direct la cei care pot să îl doneze. Aceasta este o alternativă procedeul curent care folosește mijloace mass media. De asemenea, o altă soluție propune o gestiune mai inteligentă a sângelui printr-o mai bună colaborare între centrele de donare a sângelui. O problemă o constituie valabilitatea de aproximativ 50 zile a acestuia. În aceste sens, se propune utilizarea sângelui care este cel mai aproape de expirare, chiar dacă aceasta implică anumite deplasări dintr-un județ în altul. Aplicația va continua să fie dezvoltată, mai ales că partea de web și mobile este deja implementată. Sperăm ca pe viitor să fie adoptată de primele centre de donare de sânge.

Ping Pong virtual

Un joc de ping pong dezvoltat în Unity, care rulează ca o aplicație de VR pe telefon. Mișcările paletei sunt citite folosind trei senzori IoT care se conectează pe mâna jucătorului. Fiecare conține un accelerometru, magnetometru și un gravitometru. Toate aceste instrumente au rolul de a determina și simula mișcarea mâinii în jocul 3D. Cu toate că există un mic delay cauzat de comunicarea datelor către telefon, jocul poate fi folosit oricând dorești un meci de ping pong și îți lipsește partenerul.

Sistem de parcare rezidențială

A fost creat un sistem de control al accesului într-o parcare rezidențială. Aplicația realizează recunoașterea numărului de înmatriculare a mașinilor și de asemenea, prezența acesteia. Sistemul folosește un modul RaspberryPi, un senzor ultrasonic și o cameră video, fiind optimizat pentru costuri scăzute de implementare.

Jocuri pentru programatori

Un joc unde jucătorii pot să scrie cod astfel încât avatarurile dintr-un labirint să găsească cel mai rapid drumul către ieșire. Limbajul de programare folosit este unul inventat de autor și pe lângă controlul mișcărilor sau realizarea de loopuri, dă posibilitatea de a primi informații despre tipul de teren, la fel ca în cazul unui senzor real.

Sistem de voting bazat pe blockchain

O aplicație care încearcă să rezolve problemele de votare într-o societate modernă. La bază are o rețea Ethereum care rulează în propriul blochain privat. Bineînțeles că există limitări de propagare a datelor date de arhitectura Ethereum, cum ar fi timpul de așteptare în procesarea unui vot. Soluții de îmbunătățire există, iar arhitectura finală ar fi mult mai complexă. Demo-ul prezentat a mers foarte bine, cu mari șanse să-și găsească utilitatea în viitor.

Am prezentat doar o parte dintre lucrările expuse, numărul studenților absolvenți care au expus fiind mult mai mare. Ne-a făcut plăcere să observăm cum fiecare prezentare a fost acompaniată de un entuziasm specific realizării unei prototip care poate fi baza unui startup. Nu trebuie însă să uităm că lucrările expuse sunt vârful unui aisberg care are în spate trei ani de învățământ de calitate, multă pasiune și îndrumare din partea colectivului de profesori ai facultății. Mulțumim încă odată d-nei conf. dr. Simona Motogna pentru invitație și organizarea acestui eveniment.

Secția Informatică Economică, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor

Am avut ocazia de a asista la o scurtă prezentare de lucrări și la cei de la Informatică Economică, mulțumită invitației d-lui conf. dr. Dan Sitar și a celor de la Betfair, care au găzduit evenimentul. Dacă lucrările absolvenților de la Informatică erau concentrate mai degrabă pe găsirea unor soluții tehnice, acum soluțiile expuse au avut un evident spirit practic, orientat către partea de business.

Mobile First Web Application

Un prototip de aplicație care va folosi standardul Payment Services Directive PSD2 prin care băncile sunt obligate să implementeze un API prin care clienții lor să aibă acces liber la date. În cazul de față, aplicația a folosit datele de la Banca Transilvania. Am remarcat designul și funcționalitatea practică a aplicației.

OurParking - Aplicație Android

O aplicație care vine în ajutorul șoferilor sau autorităților în legătură cu locurile de parcare blocate/ocupate. Șoferii își pot înregistra mașina și vor putea fi contactați prin scanarea numărului de înmatriculare.

Statisticile și evoluția notelor

Un proiect care valorifică notele din ultimii doi ani ale studenților de la Informatică Economică. Acesta realizează o serie de statistici pe sesiuni/zile/comisii astfel încât să oferă o oglindă publică, reală a evoluției rezultatelor. Soluția s-a bazat pe Microsoft Power BI. Am fost plăcut surprinși de potențialul unui website care să arate în mod real parcursul notelor din cadrul facultăților din România.

Logik Space Game

Un joc realizat în Unity, cu miză în dezvoltarea gândirii. Are două componente: turnurile din Hanoi și jocurile Trivia care conțin probleme de logică. Jocul are o formă completă și ar putea fi folosit în mod curent pentru dezvoltarea gândirii logice în rândul tinerilor.

Modelarea unui personaj 3D

A fost creat un personaj 3D care poate fi folosit în jocuri video sau în producerea diferitelor animații.

Concluzie

Chiar dacă am putut acoperi doar o parte din lucrările din acest an, am remarcat puterea de inovație folosind tehnologia și spiritul practic. Ne bucurăm că asistăm la lansarea pe piața muncii a unei noi generații și le dorim celor care au terminat în acest an să continue cu succes proiectele începute. În cazul în care se pot transforma într-un startup, revista TSM le va fi alături. Piața de IT românească are nevoie de produse proprii și sperăm ca în câțiva ani să discutăm de un nou unicorn.

La final, ne bucurăm că le-am putut oferi câte o invitație la IT Days 2019 și câte un abonament de un an de zile la revistă tuturor celor care și-au expus proiectele anul acesta.

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO