În ultimii ani au început să apară și în Cluj-Napoca tot mai multe persoane interesate de antreprenoriat în zona software. Odată cu această tendință au apărut diferite organizații și persoane care îi ajută pe tinerii care vor să urmeze această cale. Una din aceste organizații este și Transylvania Innovation Ventures (TIV). Povestea TIV a început în vara anului 2012, în București, la unul dintre colocviile Caesar organizate de Liga Studenților Români din Străinătate. Acolo, Marius Mocian, organizatorul întâlnirilor OpenCoffee din Cluj-Napoca, l-a cunoscut pe Mihai Dan Nadăș, CTO-ul Yonder, una dintre companiile importante din industria IT Software clujeană. În septembrie cei doi au pus bazele TIV, cu misiunea de a transforma orașul Cluj-Napoca până în 2022 în polul inovației și antreprenoriatului în domeniile IT software și tehnologic din România. Cu alte cuvinte visul fondatorilor este ca în anul 2022 orice tânăr din România care dorește să pornească un startup tehnologic să vină în Cluj-Napoca, unde să găsească toate resursele de care are nevoie pentru a reuși.
Unul din primele proiecte importante ale TIV este Startup Live. Acest eveniment, care se va desfășura între 17 și 19 mai, este organizat împreună cu Start Europe, organizație care e în spatele Pioneers Festival, una din cele mai mari conferințe dedicate antreprenoriatului tehnologic la nivel european, care se desfășoară la Viena. Startup Live este un eveniment care se desfășoară în peste 30 de orașe europene.
Dar ce este Startup Live? Este un eveniment care se desfășoară pe parcursul unui weekend, în timpul căruia participanții au ocazia de a transforma o idee într-un startup sau pot lucra la un proiect deja existent. De asemenea, ei vor avea la dispoziție mai mulți mentori de la care pot primi sfaturi sau răspunsuri pentru întrebările lor. Mentorii sunt tineri care în ultima perioadă au trecut prin experiența transformării unei idei într-un produs, dar și experți tehnici din comunitatea locală. Printre aceștia se numără: Cosmin Mihaiu, co-fondator și CEO al MIRA Rehab, companie clujeană care a primit o investiție din partea acceleratorului Healthbox din Londra; Tudor Vlad, fondator și CEO al KeenSkim, o altă companie clujeană în care a învestit acceleratorul Eleven din Sofia; Victor Popescu, fondator și CEO al Gameleon, care a câștigat Startup Live București, Innovation Award la How to Web București (cea mai mare conferință de profil din România și susținător al Startup Live Cluj-Napoca), a primit o investiție din partea acceleratorului Eleven din Sofia și este prima echipă românească care a fost selectată în cadrul acceleratorului Mozzila WebFWD; Ciprian Mardare, co-fondator și CTO al Nexi.me, care a primit o investiție din partea acceleratorului Rockstart din Amsterdam și alții.
Vestea acestui eveniment nu a rămas fără ecou în comunitatea locală. Yonder, unul dintre susținătorii activi ai inovației în Cluj-Napoca, a hotărât să se alăture încă de la început evenimentului şi va asigura spațiul de desfășurare. O altă surpriză plăcută a fost făcută de Skobbler, companie care, deşi a investit masiv la începutul lui martie în organizarea Startup Weekend, este hotărâtă să susţină şi acest eveniment. Un alt partener important este Barandi Solutions, o mică companie locală care pe lângă susţinerea pe care o oferă evenimentului va alege una dintre echipele participante, care va decide să continue proiectul început şi o va ajuta să dezvolte un MVP. Mai trebuie menţionată echipa Klain, care se ocupă de dezvoltare web, strategii de marketing online și promovare, oferindu-ne o parte din experința lor pe parte de comunicare și prezență în social media. Aceştia sunt doar o parte din susţinătorii acestui eveniment, lista fiind mult mai lungă.
Pentru mai multe informații vă rugăm să urmăriţi site-ul oficial (http://startuplive.in/cluj-napoca/2/) şi pagina de Facebook (https://www.facebook.com/startupliveclujnapoca)