ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 81
Abonament PDF

Interviu cu Magnus Frodigh - Head of Research @ Ericsson

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU


Ovidiu Mățan: Bună ziua! Ne aflăm la MWC (Mobile World Congress) în Barcelona și discutăm cu Magnus Frodigh, șeful Departamentului de Cercetare de la Ericsson.

Magnus Frodigh: Bună ziua!

5G este o tendință actuală la MWC Barcelona. Ce părere aveți despre adoptarea 5G? Putem refolosi infrastructura curentă?

Magnus Frodigh: Tehnologia 5G este adoptată rapid. Am început standardizarea acesteia acum 5-6 ani. Ţinta noastră era 2020, dar momentan există produse complete pe piață. Interesul clienților noștri este enorm (și așa trebuie să fie), deoarece 5G oferă o platformă puternică și robustă pentru operatori, societate și industrii. Este important să ne implicăm din timp. Pentru a face acest lucru, trebuie să construim pornind de la ceea ce avem. Nu poți construi rețele de la zero. Am construit rețele 5G pe baza celor 4G existente. Tehnologia 5G este superioară, dar aceasta se bazează pe tehnologia 4G. Am construit un sistem care poate să treacă instant de la 4G la 5G și invers, deoarece acestea au un spectru comun. Deci, dacă aveți un operator cu clienți 4G, este greu să faci o tranziție radicală și exclusivă la 5G, dar adăugând 5G la 4G, răspunzi nevoilor tuturor abonaților. 

Din ceea ce am înțeles, aveți în vedere și o actualizare (un upgrade) al sistemelor.

Magnus Frodigh: Toată funcționalitatea de care vorbim este software. Desigur, pentru 5G este nevoie de o antenă nouă, dar trebuie actualizată și partea software. Putem rula 5G pe infrastructura existentă. 

Ce părere aveți despre dispozitivele integrate? Care este viitorul dispozitivelor IoT? Ce beneficii va aduce 5G pentru acestea?

Magnus Frodigh: IoT este un domeniu nou. Este dificil să vorbim de un IoT global, deoarece domeniul se ocupă atât de senzori, cât și de vehicule autonome.

Eu mă refer la dispozitivele conectate, nu la senzori.

Magnus Frodigh: Cred că avem nevoie de o tehnologie IoT mai puternică. Aceasta este momentan în curs de dezvoltare. Se va pune accent pe fiabilitate. Noi creăm sisteme care au un timp de răspuns/reacție foarte scurt. Putem primi răspuns la nivel de milisecundă, iar la nivel de milisecundă putem avea multiple retransmisii. Vom continua să extindem acest sistem. Toate vehiculele și dispozitivele conectate pot primi și transmite multe date, deoarece nu există limită la cât de multe date poate genera un automobil, nu-i așa? În ziua de azi, un automobil poate genera un terabyte de date foarte ușor. 

Sunt de acord în totalitate, în special dacă vorbim despre conducerea autonomă și hărțile cu precizie ridicată. Volumul de date va fi enorm.

Magnus Frodigh: Datele generate de mașini vor domina. 

Am văzut niște soluții foarte interesante de la Ericsson în domeniul Realității Virtuale și al Realității Augmentate. Care este tendința în această privință?

Magnus Frodigh: Așteptăm o inovație. Suntem familiarizați cu exemplul Pokemon Go. Dacă s-ar putea realiza același lucru cu experiențele AI, ar fi ceva minunat. Dispozitivele vin și ele cu lucruri mult mai atractive. Inovațiile din laborator vor apărea în curând pe piață. 5G va oferi capacități mult mai ample. Este nevoie de o soluție pentru a conecta toate datele din și în rețea. Va fi nevoie de multă putere computațională.

Cred că programatorii vor avea foarte mult de muncă și vor avea foarte multe provocări.

Magnus Frodigh: Da. Doar imaginația poate limita ceea ce putem face cu toate aceste lucruri, nu-i așa? 

Care sunt previziunile dumneavoastră pentru viitor? Ce se va întâmpla după 5G? 

Magnus Frodigh: Ne uităm la ceea ce urmează după 5G. Vor fi modificări majore în contextul conectivității, puterii de calcul și AI. Am creat standardul 5G pentru a fi compatibil cu inovațiile ulterioare, ușor de actualizat. Există multe idei și direcții ce merită explorate. 5G va evolua. Îmi pot imagina un viitor în care există atât de multe date ce se transmit între mașini, încât 6G să fie optimizat tocmai pentru acest schimb. 

Mi se pare extraordinar. Mulțumesc!

Magnus Frodigh: Mulțumesc!

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA