În 21-22 martie are loc la Cluj, Startup Europe Summit 2019. Cu ocazia pregătirii acestui eveniment, am discutat cu dl Gerard de Graaf, directorul Digital Single Market al Uniunii Europene, fiind responsabil pentru o serie de politici și instrumente cheie pentru dezvoltarea economiei digitale în Europa.
Ovidiu Mățan: Domnule Gerard de Graaf ce ne puteți spune despre ediția 2019 a Startup Europe Summit? De ce este specială?
Gerard de Graaf: Startup Europe Summit este o conferință unică ce reunește reprezentanți ai tehnologiilor inovatoare și inițiatori de politici. În cadrul acestui eveniment, se analizează modurile prin care Europa poate deveni un centru al inovației digitale, valorificând mediul dinamic pentru startupuri. Anul trecut, patru premieri de stat și un premier delegat la Startup Summit din Sofia, lideri ai ecosistemului startup din Europa Centrală, Europa de Est și Balcanii de Vest au semnat un acord pentru a coopera la dezvoltarea potențialului sistemelor startup. Primele rezultate sunt foarte promițătoare.
A patra ediție a acestui Summit va avea loc între 21 și 22 martie la Cluj. Ne vom axa pe construirea de relații de cooperare între actorii principali din antreprenoriatul tehnologic și inovația din Europa Centrală și de Est și ecosistemele inovative din Europa de Vest. Comisia Europeană consideră că astfel de întâlniri sunt mutual benefice.
Cluj este un centru de succes pentru antreprenori și profesioniști IT. Ce oportunități le oferă conferința?
Gerard de Graaf: Publicul țintă al acestui Summit sunt inițiatorii/fondatorii de tehnologie, indiferent de origine, domeniu de expertiză sau vârstă. Li se oferă oportunitatea de a:
A învăța mai multe despre finanțarea europeană direct de la experți ai Comisiei Europene.
A intra în legătură cu investitori și administrații publice pentru a obține investiții și oferte de afaceri.
A iniția legături cu instituții internaționale de finanțare (World Bank, EIB, EIF, IFC, EBRD).
Ne puteți da mai multe detalii despre lectorii invitați la această ediție?
Gerard de Graaf: Lectorii vin din toată Europa și nu numai. Pe lângă prezența politică de nivel înalt a Președinției României, menționăm participarea următorilor:
Mariya Gabriel, Comisar pentru Economie Digitală și Societate, Comisia Europeană;
Simon Schaefer, Fondator & CEO al Factory;
Jeff Burton, Cofondator al Electronic Arts;
Marius Ghenea, Director de Investiții la 3TS Capital Partners;
Kat Borlongan - Director al La French Tech;
Sunteți și director al European Digital Single Market din cadrul Comisiei Europene. Spuneți-ne câteva cuvinte despre tendințele de dezvoltare din domeniu. Cum se pot implica cititorii noștri?
Gerard de Graaf: Internetul și tehnologiile digitale ne transformă lumea cu rapiditate. Europa are multe lucruri de valoare, dar pentru a avea succes cu adevărat, trebuie să ne asigurăm că putem exploata zona Single Market la nivel digital pentru a obține dezvoltare de amploare și a fi competitivi global. Barierele din mediul online pot împiedica antreprenorii și cetățenii de la a beneficia de potențialul dezvoltării digitale.
Prin urmare, pentru a face Piața Comună din UE una conformă cu era digitală, trebuie să îndepărtăm barierele reglementărilor de la nivel național și să le înlocuim cu o legislație comună.
Aceste demersuri ar aduce 415 miliarde de € per an: creștere economică, locuri de muncă, competitivitate, investiții, inovații.
De la lansarea Digital Single Market Strategy în 2014, am evoluat foarte mult. Ca membri cetățeni, nu mai trebuie să plătim taxe costisitoare de roaming, ne putem abona să citim conținut oriunde în Europa, nu mai suntem geo-blocați când efectuăm cumpărături online din statele membre, etc. La nivel de afacere, beneficiem de reguli armonizate pentru utilizatori, de condiții mai bune pentru investiții și mai puțină birocrație cu declarațiile de TVA la graniță - livrarea produselor în UE a devenit mai ușoară etc. Nu există un moment mai potrivit pentru extinderea unei afaceri în UE. Mai sunt multe de făcut, dar bazele sunt bine ancorate.
Pentru mai multe detalii despre cum se poate beneficia de pe urma oportunităților DSM, vă recomandăm noutățile postate în mediile de socializare: https://twitter.com/DSMeu
Suntem nerăbdători să vă întâlnim la conferință. Cum ați ales Cluj-Napoca pentru ediția de anul acesta?
Gerard de Graaf: Startup Europe Summit a mai avut loc la Berlin și Sofia. Acum venim la Cluj-Napoca. Președinția României a propus Cluj-Napoca ca loc de organizare datorită mediului prielnic pentru comunitatea startup și datorită susținerii puternice de care beneficiază mediul de afaceri din partea Primăriei Cluj-Napoca și a instituțiilor academice.
Am avut deosebita onoare de a mă întâlni cu reprezentanți ai Președinției României și ai Primăriei Cluj-Napoca când am vizitat Cluj luna trecută. Am cunoscut startupuri locale și ecosisteme emergente, fiind impresionat de energia și ambițiile inițiatorilor. Mai mult, Cluj este un oraș frumos, iar Summitul îl va pune pe harta Europei drept un loc dinamic unde se întâmplă lucruri interesante.
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan