A treia zi a fost una scurtă, deoarece am revenit în Cluj. Cu toate acestea, am reușit să surprindem câteva lucruri interesante.
La standul celor de la Mercedes, am remarcat noul brand EQC. Era expus un EQC 400 4Matic, care prin cele două motoare electrice, reușește o performanță de invidiat: putere de 408 CP, cuplu maxim de 765 NM, accelerație 0-100km de 5.1sec și autonomie de peste 450 km. La același stand, ne-a atras atenția un proiect simpatic de research, o abordare interesantă de refolosire a senzorilor și echipamentelor dintr-o mașină atunci când aceasta staționează.
Este vorba de un joc care rulează pe ecranul mașinii, în cazul nostru modelul standard CLA. Bineînțeles că jocul este unul în care trebuie să conduci, folosind volanul mașinii, padelele de schimbat vitezele și pedalele de accelerație și frână.
Încercăm să intuim gradul de atractivitate pe care l-ar avea acest joc, asupra unui șofer care a condus toată ziua. Câți dintre șoferi ar mai vrea să conducă o țestoasă și să rămână în mașină? În schimb, ar putea să aibă un mare succes la copii care întotdeauna sunt amatori de distracție, mai ales dacă prind locul șoferului disponibil. Sau de ce nu, jocul ar avea și un scop didactic destinat celor care vor să se inițieze în arta șoferitului?
Din sfera auto, mai remarcăm și standul celor de la Intelsat.
Aceștia dețin o platformă de comunicare care în condițiile meteo dificile, atunci când rețelele GSM nu sunt disponibile, oferă o trecere instantanee la o comunicare direct cu satelitul. În cazul de față, echipamentul era instalat pe o mașină Ford, iar serviciile erau pentru monitorizarea/inspectarea unor sisteme eoliene de producere a energiei. Printre exemplele arătate pe monitor am văzut sisteme eoliene instalate și la noi în Dobrogea.
Nu putem să nu îi menționăm pe cei de la ZTE, care au venit cu două proiecte interesante, în afară de ultimele modele de telefoane și de echipamente de rețea. Este vorba de două brațe robotice ce au fost programate pentru a cânta la pian și respectiv la tobe.
Al doilea - poate mai interesant- realiza o scanare 3D a unei persoane, după care producea imagini artistice relativ inedite.
Tot din zona proiectelor speciale, trebuie să îi menționăm pe cei de la HP Enterprise care pentru o misiune pe Marte pregătesc The Spaceborne Computer.
Standul impresiona prin prezența unui modul spațial ce părea real.
Ajungem la standul Nokia, unde inovația și distracția rămân la standardele recunoscute cu care și-a obișnuit publicul. Ne-a plăcut jocul VR de ping-pong jucat prin intermediul controlerelor unui Oculus Rift.
Bineînțeles că am văzut și ultimele modele de telefoane, dar nu vom insista asupra lor. De ce? Pentru că așa cum spuneam într-un articol anterior, diferențele dintre ultimele modele sunt destul de mici din perspectiva unui utilizator, iar asemănarea dintre ele din ce în ce mai mare. Practic, avem la toți producătorii un același ecran mare, câteva camere în spate și același sistem de operare.
În ceea ce privește roboții, aceștia au început să apară și la MWC. Ce-i drept, destul de timid. Am găsit unul care oferea îmbrățișări gratuite, dar cât am stat pe-acolo , eu n-am reușit să văd pe cineva destul de curajos încât să dorească îmbrățișarea robotică.
În ceea ce mă privește, eu nu am avut încredere în capacitatea de empatizare a robotului, ca atare l-am evitat la rândul meu, respectuos. În schimb, la standul apropiat a celor de la MediaTek, l-am găsit pe Helio / P90, un mic roboțel simpatic care imita mișcările umane și care a reușit să mă impresioneze mai mult.
Cam atât anul acesta de la MWC, vom încerca să revenim și anul viitor. Sper că articolele noastre au reușit să vă introducă în atmosfera acestui eveniment desfășurat la Barcelona. Pentru mai multe poze și interviuri, vă invităm pe pagina noastră de Facebook și pe canalul TSM de YouTube.
Sfaturi de vizitare a MWC
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan