Inventată încă din antichitate, pe undeva prin secolul IV î.e.n, de către chinezi, busola este poate, cel mai vechi instrument folosit în orientare şi unul dintre primele unelte mobile. Știm că busola se folosește în navigarea pe mare, cât și în explorarea uscatului. Grație busolei, atât marii exploratori cât și oamenii simpli în activitățile de zi cu zi, și-au putut urmări scopurile. Azi, busola se bucură încă de statul de instrument suprem folosit în orientare.
Care ar putea fi legătura dintre existenţa busolei și device-urile mobile contemporane cum ar fi smartphone- urile? Știm că în existența sa, fiecare om urmărește idealuri înalte sau mai puțin înalte, puncte cardinale în funcție de care îşi orientează energia și preocupările. Pentru atingerea acestor idealuri apelează la diverse instrumente : de la busolă până la smartphone-ul de azi. Acesta din urmă, smartphone-ul, este fără doar și poate, instrumentul prin intermediul căruia omul contemporan îşi organizează viaţa pentru a o face mai frumoasă.
Acum doisprezece ani, Steve Jobs realiza o prezentare care avea să ne schimbe modul în care putem avea acces la tehnologie, şi care va fi apreciată drept un moment de cotitură în evoluția tehnologiei. Este vorba de prezentarea din cadrul evenimentului de lansare pe piață a primului smartphone. De atunci, iPhone-ul a redefinit practic relația noastră cu tehnologia, prin implicarea în taskuri din ce în ce mai diversificate și din domenii foarte variate. Azi, în lume sunt în acest moment, peste 15 miliarde de device-uri mobile folosite pentru a comunica, pentru a aduce confort şi sentiment de siguranţă. Iar dintre aceste device-uri, doar aproximativ 3 miliarde sunt smartphone-uri. Unele statistici spun că mai mult de o treime din utilizatorii de smartphone-uri se uită la acestea în primele cinci minute după ce s-au trezit dimineaţa, aproape un sfert dintre utilizatori îşi folosesc telefonul inteligent de cel puţin 50 de ori pe zi. Poate vi s-ar părea un fapt interesant să aflaţi că posesorii americani petrec în medie 2 ore și 33 de minute pe zi folosindu-şi smartphone-ul personal. De asemenea, tinerii din ziua de azi, care au avut acces la aceste dispozitive mobile încă de la cele mai fragede vârste, sunt printre cei mai înfocaţi utilizatori ai acestora. Dar, datorită acestor device-uri, şi-au descoperit și dezvoltat şi abilităţi nebănuite. Un alt impact pozitiv se referă la influențarea calității vieții. Am mai putea menţiona în acest sens, studiile privind ţările lumii a treia în care a fost făcută recent accesibilă telefonia mobilă. Concluziile acestor cercetări arată cum aceasta a dus efectiv, la ridicarea nivelului de trai a populaţiei sărace şi la reducerea șomajului.
Actualmente, piața de smartphone începe să fie marcată de saturare, existând semnale că utilizatorul de rând are nevoie de un model nou, mai avansat şi de alte tipuri de tehnologii mobile. La acestea se adaugă și conștientizarea dorinței de a acorda mai puțin timp personal smartphone-ului. Evident că se fac eforturi în direcția revigorării domeniului smartphone-ului. De exemplu, companiile Amazon Echos şi Google Home sunt preocupate de reducerea semnificativă a timpului petrecut în faţa ecranelor digitale. De asemenea, există numeroase investiţii pentru câştigarea clienţilor de pe cât mai multe pieţe. Referitor la acest aspect, este de notat că până acum, circa 85% dintre clienţii Apple au rămas fideli acestui brand şi circa 75% dintre utilizatorii unui smartphone cu Android, şi-au achiziţionat ulterior tot un dispozitiv din aceeaşi gamă. Complexitatea dispozitivelor mobile la vogă implică și riscuri referitoare la siguranța protecției informațiilor. Utilizat în activitățile de zi cu zi, smartphone-ul stochează numeroase informații personale sau chiar corporate pe care este recomandat să le protejăm prin criptare. Prin urmare, producătorii principali de telefoane inteligente, au pus la dispoziţia utilizatorilor mecanisme de criptare a datelor on-device. Apple folosește Advanced Encryption Standard pentru criptarea datelor, iar dacă utilizatorul doreşte, se poate activa facilitatea de Pasword Lock pentru a proteja și emailul dar şi datele mai sensibile specifice aplicaţiilor. Totuşi iOS nu criptează şi fişierele video şi nici imaginile stocate pe dispozitiv. În ceea ce priveşte dispozitivele ce rulează Android, acestea deţin anumite funcţii pentru a activa on-device encryption.
Smartphones. Sursa: theunwired.net
Un alt aspect important implicat în utilizarea dispozitivelor mobile, diferit de criptarea on-device, este dat de criptarea datelor implicate în comunicarea cu acestea. Companii ca Symantec, Proofpoint şi DataMotion dezvoltă numeroase proiecte care au drept scop transmiterea criptată de mesaje între device-urile mobile. În cadrul corporate, indiferent de metodele de criptare alese, atât pentru informaţiile stocate pe device-urile mobile, cât si pentru cele transmise prin acestea, datele sensibile trebuie să fie întotdeauna criptate folosind o metodă potrivită. În cazul în care în cadrul unei companii sunt folosite device-uri mobile ale mai multor producători, departamentul IT trebuie să considere potenţialul de criptare al fiecărui dispozitiv şi să îl folosească la capacitate maximă pentru protejarea datelor. Totuşi, în această situaţie, găsirea unui numitor comun pentru utilizarea datelor criptate, poate fi dificilă. O variantă recomandată poate fi criptarea datelor în cloud pentru dispozitivele mobile. Nu trebuie ignorat nici faptul că unii producători oferă forme avansate şi optimizate de hardware encryption pe dispozitivele mobile.
Există numeroase aplicaţii pentru telefoanele inteligente care implementează criptarea datelor folosite în comunicarea realizată cu acestea. Putem menţiona aici aplicaţii pentru criptarea mesajelor dar şi a convorbirilor, cum ar fi: Signal, Wickr, WhatsApp, ChatSecure. Majoritatea acestor aplicații sunt dsiponibile atât pentru Android, cât şi pentru iOS. Pentru criptarea mesajelor transmise prin email, ne putem referi la ProtonMail, Virtru, OpenKeychain (doar pentru Android), CipherMail (doar pentru Android). Şi pentru că mulţi dintre utilizatorii corporate, utilizează dispozitivele mobile şi în VPN-uri, putem enumera câteva aplicaţii şi din această categorie: Hotspot Shield, Betternet, SurfEasy, toate fiind disponibile atât pentru Android, cât şi pentru iOS. Există numeroase aplicaţii şi pentru managementul parolelor criptate, dar poate merită să le amintim mai ales pe cele folosite pentru criptarea datelor stocate on-device. Dintre acestea, am putea menţiona CoverMe sau Secret Space Encryptor, cu menţiunea că utilizarea aplicaţiilor de acest tip poate conduce la scăderea notabilă a performanţelor dispozitivelor mobile ce le rulează.
Din punct de vedere al Public Key Infrastructure-urilor (PKIs) folosite, se poate menţiona faptul că acelea utilizate în reţelele cu fir nu sunt potrivite pentru wireless din cauză că device-urile mobile dispun de resurse hardware mai limitate. În zona de research, se experimentează curent modalităţi inovatoare pentru implementarea de PKI-uri pentru telefoanele inteligente dar şi alte tipuri de dispozitive mobile. O soluţie rezonabilă de Mobile Device Management (MDM) disponibilă în acest moment, poate fi pentru mediul corporate Symantec Managed PKI Service ce realizează managementul certificatelor digitale folosite de către o gamă vastă de dispozitive mobile.
Dar de ce smartphone-urile nu ocupă decât aproximativ un sfert din piaţa device-urilor mobile? Răspunsul este simplu: pe un device mobil avem adesea putere de calcul care poate depăşi cu mult puterea centrelor de calcul dezvoltate în anii '80 sau '90. În acelaşi timp, dezvoltarea tehnologiilor IoT a adus cu ea dispozitive din ce în ce mai diversificate și capabile să se interconecteze. De asemenea, este important de luat în considerare tendinţele de dezvoltare, destul de puternice, ale dispozitivelor de tip wearable și ale tehnologiilor ce le sunt conectate.
Compania Neuralink fondată de Elon Musk oferă numeroase exemple de tehnologie sofisticată, cu proiecte care vizează inclusiv domeniul transformării omului într-un cyborg. Până la a ajunge la această realizare majoră, avem deja diverse tehnologii care adaptează inteligența artificială persoanelor cu nevoi speciale sau ajută persoanele care îşi desfăşoară activitatea în medii cu risc mărit.
Cât de important poate fi un dispozitiv mobil pentru un om cu nevoi speciale? Ar fi de prisos să amintim ce înseamnă pentru un bolnav cu Alzheimer sau poate chiar pentru o persoană aflată în convalescenţă după o operaţie majoră, să beneficieze de ajutorul unui device mobil care îl poate însoţi oriunde şi îl poate ajuta în orice moment să realizeze cele mai variate activităţi .
Ce forme va lua în viitor, relația dintre om şi tehnologia mobile? Poate că vom asista la materializarea în realitate a filmelor science fiction de acum câteva decenii.