În ultimii douăzeci de ani trecuți de la obținerea certificării MCSE Windows Server și a celei de Microsoft Trainer, au existat mai multe modificări de perspectivă ale Microsoft în ceea ce privește structura și tipologia certificărilor și cursurilor asociate.
Cei care obțineau în urma a șapte examene apreciata certificare Microsoft Certified System Engineer (MCSE), aveau în 2001 să afle că era necesar un examen suplimentar pentru a deveni și Microsoft Certified System Administrator (MCSA), argumentul Microsoft fiind necesitatea alinierii specializărilor obținute la structura pozițiilor din departamentele de IT la acel moment. Șapte ani mai târziu, în 2008, Microsoft completa această structură cu specializarea granulară de Support Technician (MCTS), transformînd vechile MCSA și MCSE în Microsoft Certified IT Professional (MCITP), cu nivele de System Administrator și Enterprise Administrator.
Noua platformă server 2012 avea să introducă încă odată schimbări de formă și de denumire, înlocuind MCTS și MCITP cu noile Microsoft Certified Solution Associate și Microsoft Certified Solution Expert, pentru a acorda cele mai multe trepte de specializare din portofoliu. Totodată s-a remarcat și o reducere a numărului examenelor necesare de la șapte la doar patru pentru MCSE. Ultimii ani aduceau astfel "liniștea" în comunitatea specialiștilor IT Pro prin stabilizarea sistemelor de instruire și de certificare Microsoft. Singurul impediment rămas a fost recertificarea necesară la fiecare doi ani pentru specializările de cloud.
În prezent, echipele de specialiști IT sunt formate din membri cu specializări pe platforme multiple în infrastructura IT, care trebuie să țină permanent pasul cu schimbările rapide de aplicații și de tehnologii, manifestate cu precădere în zona platformelor As a Service. Acesta este motivul pentru care Microsoft introduce o schimbare majoră în modul de abordare a pieței de certificare și de instruire, anunțând în septembrie 2018, la Microsot Ignite, noua platformă de învățare Microsoft Learn și noile certificări roll based.
Din ce în ce mai multe organizații își mută infrastructurile IT din mediul OnPremises în cel online : deja 70% dintre CIO (Chief Information Officer) au conturată strategia "cloud-first". Mai mult, 85% din mediile enterprises doresc să încorporeze o arhitectură cloud, însă doar 16% au echipe care dețin cunoștințele și procesele necesare acestor implementări.
Pentru a identifica rolurile cheie din industria IT, Microsoft a realizat ample studii de piață care au permis identificarea și redefinirea listei anterioare de specializări bazate pe roluri și aptitudini necesare, consultându-se cu experții în domeniu interni și externi companiei, pentru a alinia cursurile și căile de certificare existente.
Primul pas a fost extinderea pilonilor de certificare și de instruire dincolo de tehnologiile individuale asociate și de concentrarea atenției pe dezvoltarea unor module de instruire susținute de scenarii hands-on care să permită obținerea rapidă a aptitudinilor necesare îndeplinirii noilor roluri în departamentul IT.
Costul plătit de cei care dețin deja certificările MCSA, MCSE pentru tehnologiile vizate, este retragerea începând cu 31 decembrie 2018 a examenelor asociate și nevoia de a susține examene de conversie către noul format până pe 31 martie 2019, dată prelungită până la 30 iunie 2019. O listă actualizată a certificărilor retrase este următoarea:
Retrase din 31 decembrie 2018: MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, MCSA: Cloud Platform, MCSA: Linux on Azure.
Retrase din 31 martie 2019: MCSE: Mobility, MCSA: Office 365, MCSA: Windows 10, MCSA: Dynamics 365 (doar un examen va fi retras în martie însă certificarea va fi imposibil de obținut în vechiul format).
Retrase din 30 iunie 2019: MCSA: Machine Learning, MCSA: Data Engineering with Azure.
Recent, Amazon Web Services a anunțat extinderea validității certificărilor deținute de specialiștii cloud de la doi ani, cât este la majoritatea vendorilor, la trei ani! Această veste bună ne face optimiști cu privire la o decizie viitoare luată de Microsoft de a se alinia și cu noile certificări la acest nou trend, cunoscut fiind faptul că principalii jucători pe piața produselor IT cloud își studiază cu mare atenție ofertele către publicul de consum.
Sursa: Microsoft Learning Portal
Noile trasee de certificare asociate pe job-roles, disponibile în acest moment sunt următoarele: Microsoft Certified Azure Fundamentals, Azure Administrator, Azure Developer, Azure Solutions Architect, Azure DevOps Engineer și Microsoft 365 Certified Security Administrator Associate, Modern Desktop Administrator, Enterprise Administrator.
Sursa: Microsoft Learning Portal
Acesta este doar primul val de certificări, pentru că sunt deja anunțate roluri noi ce vor beneficia de noul sistem de certificare și de instruire.
Sursa: Microsoft Learning Portal
Traseul urmat pentru certificările Azure este următorul:
Sursa: Microsoft Learning Portal
Sursa: Microsoft Learning Portal
Pentru certificările Microsoft 365, traseul de instruire este următorul:
Detalii complete privind structura cursurilor și examenele asociate sunt disponibile la adresa https://www.microsoft.com/en-us/learning/browse-new-certification.aspx.
Cu siguranță, noua viziune Microsoft asupra rolurilor disponibile în infrastructurile de IT va deschide o nouă etapă în pregătirea profesională a fiecăruia dintre noi și va oferi oportunitatea de a ne poziționa mult mai eficient în organigramele departamentelor de profil din companiile de pe întregul glob.
Dinamica foarte mare a schimbărilor făcute în platformele de cloud, va influența decisiv multe din specializările existente în prezent, ceea ce deschide noi oportunități de pregătire profesională. Conform studiilor actuale, din cele 460000 de meserii existente în prezent, peste 60000 vor dispărea complet, în timp ce restul se vor transforma, ceea ce readuce în minte întrebarea "cumva arăta profesia noastră peste cinci ani".
Generațiile actuale și cele viitoare de specialiști vor avea în mod cert, ocazia de a se adapta rapid la cerințele pieței. Impactul cel mai mare îl vor resimți cei a căror vechime depășește zece ani într-un domeniu profesional, pentru că vor fi obligați de realitățile pieței să facă o nouă investiție în carieră, uneori pe un profil profesional complet redesenat.
de Ovidiu Mățan
de Adrian Cozac
de Ovidiu Mățan