Anul 2017 aducea o noutate în familia Microsoft Windows Server 2016 prin lansarea primei versiuni Semi-Annual Channel numită 1709. Aceasta este noul program de upgrade al produsului ce se continuă în acest an cu Windows Server 2019, produs disponibil din luna octombrie publicului larg. Odată cu noua versiune de Windows Server va fi lansată versiunea 1809 updatată a platformei de administrare a mediilor hibride Windows Admin Center, ce va suporta noul Windows Sever 2019 și scenariile Azure hibride.
Fiind adoptată foarte rapid în cele peste 10 milioane de instanțe implementate la nivel global, Microsoft Windows Server 2016 a fost fundația pe care noul server a fost proiectat pentru a extinde tehnologiile destinate modernizării datacenterelor actuale. Această modernizare este la acest moment esențială în susținerea afacerilor și în livrarea inovațiilor într-un mediu foarte competitiv, marcat de o continuă transformare digitală.
Microsoft Windows Server a fost proiectat și gândit pentru a moderniza datacenterele actuale oferind patru tehnologii cheie: integrarea în medii hibride, securitate extinsă build-in, platformă de aplicații dezvoltată și infrastructură Hyper-converged (HCI).
Noua generație a consolei grafice de administrare Windows Server, anunțată cu numele de Windows Admin Server în aprilie 2018 împreună cu noul SDK, a fost declarată ca fiind cel mai rapid adoptat toolset de management Windows Server, gestionând în prezent peste 1.000.000 de noduri în doar două luni de la disponibilizarea globală. Pe baza feedbackului utilizatorilor au fost adăugate următoarele componente:
View Script: vizualizarea și copierea scripturilor PowerShell, folosind schema de culori pentru identificarea rapidă a acțiunilor din module.
Scheduled Tasks: vizualizare, editare, activare/dezactivare, pornire/oprire și creare de taskuri programate.
File Shares: Vizualizare, editare și creare de fișiere și foldere partajate, toolurile Files și Storage.
Installed Apps (Windows Server): Vizualizare și eliminare de aplicații Win32 instalate.
Apps and Features (Windows 10): Vizualizare și eliminare de aplicații Win32 și Store activare/dezactivare de features Windows.
Hyper-V: Îmbunătățiri ce includ acțiuni bulk multi-VM bulk actions, nested virtualization și hypervisor scheduler configuration, integrarea consolei Web VM Connect.
Failover Cluster: Adăugarea suportului pentru Cluster-Aware Updating, adăugare/eliminare de noduri cluster, validarea clusterului și noua interfață de raportare alături de Hyper-V host settings on a cluster .
Tags: Editarea și filtrarea prin gruparea și organizarea listelor de conectare de dimensiuni mari.
Gateway settings: Categorizare și update-uri pentru îmbunătățirea clarității.
Notifications: Sistem de notificări îmbunătățit pentru o experiență mai organizată.
Microsoft Admin Center console - sursa Microsoft
Migrarea infrastructurilor către soluțiile cloud actuale este o călătorie ce adesea testează la maximum calitățile celor implicați în proces. Abordarea hibridă este cea care combină caracteristicile și tehnologiile mediilor hibride cu cele în continuă expansiune ale mediilor cloud. Din acest motiv, Microsoft a dezvoltat Windows Server 2019 și Windows Admin Center ca tehnologii destinate direct acestor medii hibride, clienții având la dispoziție facilități hibride integrate precum: Azure backup, Azure File Sync și restaurarea la dezastre ce le extind datacenterele în Azure. Totodată, migrarea serverelor de fișiere și a datelor acestora este posibilă prin Storage Migration Service fără a fi necesară reconfigurarea aplicațiilor on-premises pentru utilizatori.
Securitatea platformelor server și a aplicațiilor este prioritate maximă pentru clienți, într-o lume în care amenințările de securitate cresc ca număr și devin din ce în ce mai sofisticate. Ca urmare, viziunea Microsoft privind securitatea cuprinde trei stagii: Protecție, Detecție și Răspuns, tehnologiile de securitate integrate în platforma Windows Server 2019 fiind proiectate ca având aceste elemente în atenție.
Încă din versiunea Windows Server 2016, Microsoft a integrat Shielded VM pentru protecția datelor sensibile încărcate în controlerele de domeniu, a datelor folosite de sistemele Payment Card Industry, a celor financiare și din domeniul sănătății publice. Această tehnologie a fost extinsă în Windows Server 2019 către mașinile virtuale Linux configurate în datacentere. Pentru detecție și răspuns, Microsoft oferă platforma extinsă Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), capabilă să detecteze atacurile și zero-day exploit-urile împreună cu o plajă largă de capabilități de securitate. În același timp este inclus și Defender Exploit Guard, tehnologie menită să ridice nivelul de securitate al mediului IT și să combată atacurile de tip ransomware.
Echipa de dezvoltare Windows Server 2019 s-a concentrat și pe integrarea unei platforme de aplicație reproiectată, plecând de la feedbackul clienților, fiind în acest moment disponibilă o imagine de containere mult mai redusă ca dimensiune și o imagine de Windows Server Core de trei ori mai mică decât în versiunea anterioară. Alături de creșterea compatibilității aplicațiilor, au fost adăugate suportul pentru Service Fabric și Kubernetes împreună cu suportul pentru containerele Linux prin extinderea componentei Windows Subsistem for Linux (WSL) în Windows Sever 2019. Utilizatorii de Linux au posibilitatea de a aduce scripturile ce folosesc standardele industriale OpenSSH, Curl și Tar. WSL rulează nativ Linux (ELF64) binaries și poate instala și rula aproape orice tool command-line integrat in Windows Server.
Una din tendințele actuale ale industriei serverelor este Hyper-Converged Infrastructure (HCI), clienții având ca prioritate folosirea discurilor locale performante pentru a deservi necesarul de putere de calcul și stocare simultană. Windows Server 2019 extinde conceptul HCI prin cost-effective-high-performance Software Defined Storage și Software Defined Networking ce permit scalarea de la o soluție small 2-node la peste 100 de servere prin tehnologia Cluster Set. Prin programul Windows Server Software Defined, Microsoft a realizat parteneriate cu vendorii principali din industria hardware pentru a valida tehnologia și a crea o soluție HCI extrem de robustă.
Windows Server 2019 HCI - sursa Microsoft
Încă de la lansarea Windows Server 2019 preview, au fost instalate peste 500.000 de instanțe la nivel global, de către partenerii Microsoft și comunitatea Windows Server. Feedbackul acestora este esențial pentru echipa de dezvoltare și motivant pentru Microsoft în dezvoltarea de produse care să confirme misiunea și viziunea Microsoft: "We believe in what people make possible - Our mission is to empower every person and every organization on the planet to achieve more".
Va așteptăm alături de noi să descoperim împreună noile facilități Windows Server 2019 și să vă ghidăm în procesul de migrare al infrastructurilor actuale către epoca revoluției digitale.