Mai este aproximativ o lună până la cea de-a șasea ediție a IT Days 2018, 20-21 noiembrie, Cluj-Napoca. Tema aleasă pentru acest an este #BuildingTomorrow . Inevitabil, în anul acesta, de sărbătorire a României, dorim ca această ediție să devină și un pretext de celebrare a IT-ului românesc. Pe cele patru scene de la Casa de cultură a studenților vor urca specialiști locali dar și o serie de invitați speciali precum: Dermot Turing, nepotul lui Alan Turing, inventatorul inteligenței artificiale și despre care acesta a scris câteva cărți; Mark Seemann, programator, software arhitect, pasionat de programarea funcțională și OOP; Peter Lawrey, prezent a cincea oară la IT Days și unul dintre programatorii de top în Java, la nivel mondial; Peter Leeson, prezent și la ediția de anul trecut, unde a susținut una dintre cele mai bune prezentări conform feedbackului primit; Klevis Ramo, un programator pasionat de Machine Learning și Java.
Lista ar putea continua...Avertizăm pe cititorul interesat că în cele două zile nu va putea să învețe un limbaj nou, dar cu siguranță va descoperi tehnologii, poate chiar domenii noi despre care va afla informații valoroase.
În momentul în care scriem acest articol, majoritatea prezentărilor au fost publicate în agenda http://www.itdays.ro/schedule , iar modificările până la conferință vor fi minime.
Prezentările din această categorie sunt speciale și vă sugerez să nu le ratați. Vor avea loc pe scena principală dimineață și la prânz:
În această secțiune, vom avea pe scenă leadership românesc în dezvoltarea de produse și nu numai:
Voicu Oprean, CEO @ AROBS, ne va prezenta ultimele direcții și produse dezvoltate de compania Arobs în domeniul automotive.
Mihai Dumitrescu, The Lampix Vision, vine cu unul dintre cele mai inovative produse românești, care reprezintă o lampă interactivă. Fiind un startup dezvoltat în Brașov, cei de la Lampix au reușit să finanțeze emiterea propriei monede virtuale.
Andrei Roth, UIPath, ne va vorbi despre automatizarea proceselor, fiind parte din unicornul fondat în România, UIPath.
Inteligența artificială a devenit parte din multe produse existente astăzi. Domeniul îl veți putea vedea și în multe alte secțiuni de la IT Days precum: Programming, Hands on labs, Automotive sau Research.
Java Autonomous driving - Car detection - Klevis Ramo. Prezentarea sa va fi despre recunoașterea obiectelor din industria automotive folosind Java. Klevis va susține și un workshop pe această temă.
Large Scale Deep Learning for Map Making - Bogdan Gliga. Cum putem folosi Deep Learning în generarea hărților Open Street Maps este întrebarea la care Bogdan va răspunde folosind argumente tehnice.
Testarea este principalul proces prin care un produs trece pentru a ajunge la maturitate. În buna tradiție a conferinței IT Days, am acordat acestui domeniu un loc binemeritat pe scenă.
Optimizing Complex Numerical Algorithms in Python - Șerban Marti și Levente Szabo. Așa cum îi spune și titlul, prezentarea va arăta folosirea limbajului Python în procesarea cantităților mare de date.
A fost pornită ca o secțiune în care programatorii să prezinte lucruri practice în cadrul IT Days încă din 2015. Aceasta a evoluat iar acum prezintă o serie de experimente interesante din diferite domenii precum microservicii, payments, AR/VR, UX/UI cloud sau voice control. Sala în care vor avea loc prezentările are doar 70 de locuri, așa că va trebui să vă ocupați locul din timp.
OpenText Documentum operated by voice control - Attila Levente Szucs. O interesantă abordare de control al documentelor prin intermediul lui Amazon Alexa.
Patterns and Antipatterns in the World of Microservices - Alex Grigor. Care sunt patternurile și anti-patternurile din universul microserviciilor? Experiența lui Alex în acest domeniu vă va aduce în mod cert un răspuns.
Crypto Revolution - The mining - Călin Bunea. Participanții vor învăța ce trebuie să știm pentru a ne face propriul mining rig. Prezentarea se bazează pe experiența lui Călin în mineritul de monede virtuale.
În prima zi a IT Days, veți putea asista în cadrul secțiunii de programare la prezentări despre microservicii, serverless, integrare și performanță.
High-performance libraries in Java - Peter Lawrey. În cea de-a doua prezentare a sa, Peter va vorbi despre librării Java, dezvoltate sau folosite de produsele Chronicle.
MediatR for your SPA application - Russell Seamer. REST este modul clasic de a realiza un API pentru aplicațiile client. Russell va prezenta o abordare diferită, bazată pe MediatR, pentru clienții SPA (Single Page Applications).
Serverless Computing - truth or dare - Silviu Dumitrescu. Acesta va realiza o analiză a aplicațiilor Enterprise, subliniind avantajele și dezavantajele acestora în contextul tehnologiilor servless.
Agile a trecut deja de la o modă la o abordare practică. Cele trei prezentări din această secțiune care au în centru experiența bogată a protagoniștilor, vă vor oferi cu siguranță noi perspective asupra acestui domeniu.
Cheating just a little bit... - Simona Bonghez. Ne bucurăm să o avem pe Simona alături de noi la fiecare ediție a IT Days. Mulți project manageri o cunosc datorită trainingurilor pe care le susține dar și grație activitatății sale din cadrul PMI. Prezentarea sa de la această ediție va fi despre aspectele etice care ne pot influența proiectele și viața socială.
Minimum Viable Practices - the new MVP - Dan Suciu. După Minimum Viable Product a sosit timpul pentru Minimum Viable Practices, un concept propriu care va fi prezentat la această ediție a IT Days.
Secțiunea de HR din acest an se concentrează asupra culturii organizaționale, un concept despre care tot mai multe firme sunt interesate.
Bridging cultural differences. Politics and Silos - Andreea Pârvu - Andreea este o colaboratoare veche a TSM și a IT Days. Prezentarea sa are la bază studiile lui Hofstede și va răspunde la întrebarea cum un lider poate să treacă de diferențele culturale într-o echipă globală ?
Leadership Responsibility - Cristian Philipp. Cristian va vorbi despre rolul liderilor în dezvoltarea unei culturi organizaționale.
Employer Branding, from HR to Marketing - Bogdan Apetrii. El ne va răspunde la întrebarea care este realitatea în România asupra locurilor de muncă din IT. Fiecare angajator vrea ca în compania lui să fie cele mai bune și căutate locuri de muncă. Dar care este rețeta care te ajută să realizezi acest lucru ?
SAP-ul este un domeniu tot mai căutat pe plan local și am decis ca anul acesta să avem o secțiune specială pe această temă.
What does it take to build a multitenant software-as-a-service solution? - Victor Ionescu. Care sunt provocările folosirii arhitecturii bazate pe microservicii în universul SAP? O întrebare la care Victor va răspunde valorificând pe experiența sa.
Clujul a fost unul dintre cele mai importante centre de dezvoltare cibernetică din Europa de Est. Dovadă stau calculatoarele DACICC-1 și DACICC-200 realizate la Institutul de Calcul Cluj-Napoca, sub îndrumarea acad. Tiberiu Popoviciu. [DACICC-1](https://ictp.acad.ro/ro/dacicc-1/ ) a fost primul calculator românesc cu tranzistori (nefiind complet tranzistorizat) și totodată primul cu memorie internă din ferite. DACICC-200 a fost primul calculator românesc cu sistem de operare și compilator, precum și cu instrucțiuni aritmetice cablate hard. Este cel mai performant calculator conceput şi realizat de români înaintea fabricării calculatoarelor sub licenţă.
Pentru o bună cunoaștere a istoriei noastre de pionierat în IT vom organiza o mini expoziție în cadrul IT Days.
La finalul IT Days vom organiza o mini festivitate de premiere a celor mai bune articole TSM. Puteți să vă implicați prin votarea articolului preferat.
Vom avea două workshopuri de o zi. Participanții vor primi gratuit acces la cea de-a doua zi a IT Days.
Understanding Management - Peter Leeson,
Ne bucurăm și în acest an de susținerea companiilor partenere: Metro Systems, FME, Accenture, Emerson, Siemens, 3Pillar Global, Flow Traders, SDL, Small Footprint, Connatix, Luminos Labs, Subsign, Colors in Projects, Telenav, Atos, Betfair Romania Development, AROBS.