ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 72
Abonament PDF

Sisteme decuplate folosind platforma Firebase de la Google

Andrei Roba
IT Consultant @ msg groupPROGRAMARE


Scopul acestui articol urmărește descrierea unei modalități eficiente de a implementa un sistem de tip tracker. Într-un sistem obișnuit lucrurile decurg în mod firesc, utilizatorul se loghează pe o aplicație client, după care face un request la un server, backendul face o serie de calcule sau își execută logica, scrie în baza de date și returnează ceva spre afișare în client. Dar există și alte posibilități de abordare a problemei. Cu ajutorul sistemului de notificări în timp real Firebase, putem decupla clientul de server, cele două părți urmând a comunica prin baza de date. Cu toate că sună un pic ciudat, există o serie de aplicații la care o astfel de abordare ar putea fi avantajoasă. Se prezintă în continuare un caz particular și componentele cheie care permit realizarea acestuia.

Un tracker web

Vrem să implementăm un tracker generic care urmărește evoluția valorilor în timp a unui element din cadrul unui site. Pentru aceasta vom pune la dispoziția logicii de backend următoarele date de input: URL al paginii web, un xpath al elementului și un interval de timeout pentru verificare. În maniera cea mai simplă, selecția elementului se va putea face printr-o extensie de browser sau ceva asemănător. Aceste date vor identifica în mod unic, un obiect care va fi asociat în baza de date utilizatorului curent. Pe partea de backend, vom avea un scheduler care va efectua periodic verificările propriu-zise ale elementelor trimise de către diverși clienți.

În continuare, expunem o prezentare foarte sintetică a toolurilor folosite:

Un sistem decuplat

Un avantaj major al faptului că se folosește Firebase este faptul că aceasta permite elaborarea unui set de reguli (rules) pentru acces la baza de date. Putem securiza accesul la baza de date astfel încât fiecare utilizator să se poate loga și lucra pe setul său de date sau să vizualizeze date la care se permite accesul. Dat fiind model clasic:

Client -> HTTP request la un REST API -> backend execută proces și scrie în baza de date -> HTTP response -> Client

Putem face altfel:

Client -> scrie în baza de date prin Firebase Auth SDK

Backend -> ascultă și primește notificări de la baza de date prin Firebase Admin SDK

Se observă clar că clientul nu are legătură directă cu serverul, ba mai mult, nici măcar nu știe unde se află acesta sau câte instanțe sunt pornite. Putem eventual să-i oferim acces la un proxy care să-i spună dacă există vreun worker activ dar nu mai mult. Deci din punct de vedere al securității, sistemul nostru este destul de bine ascuns față de eventualii atacatori.

Fig. 1 Arhitectura unui sistem decuplat cu Firebase

Vom analiză împreună particularitățile unui astfel de sistem.

Clientul

Pe partea de client se folosește plain-old JavaScript cu HTML și câteva linii de CSS, fără alte tooluri sau frameworkuri adiționale. De ce această combinație relativ simplă? Pentru că la nivel de client funcționalitatea este destul de elementară, permițând următoarele acțiuni:

Pentru a folosi sistemul, utilizatorii se vor loga prin OAuth (ex. cu cont de Google), după care vor putea adăuga un element de test, să verifice că funcționează. În cazul în care rezultatul e satisfăcător și vor dori mai multe elemente, se pune la dispoziție posibilitatea achiziționării unui API key.

La nivel de cod, lucrurile sunt destul de simple: se folosește Firebase Web SDK. Acesta se configurează prin apelarea funcției firebase.initializeApp(), căreia i se pasează un obiect JSON obținut din pagină de configurări a proiectului [1].

Fig. 2 Adăugare element prin intermediul aplicației web (client)

Fig. 3 Afisarea elementelor adăugate și evoluției valorilor acestora

Un feature interesant și foarte util este posibilitatea de deployment a aplicației web direct pe Firebase Cloud prin intermediul Firebase CLI[2]. Dacă totul decurge cu succes, aplicația va fi servită de pe un CDN global, accesibilă printr-un URL de forma http://.firebaseapp.com

Securitatea

Am descris sistemul de reguli Firebase. Pe lângă faptul că forțăm autentificarea utilizatorilor, vom spori gradul de securizare a datelor prin folosirea sistemului de autorizare (rules)[3].

{
 "rules": { 
  "exemplu" : { 
   ".read": true, 
   ".write": false 
   }
  }
}

Un nod exemplu poate fi citit dar nu scris de catre utilizatori

Bineînțeles că prin folosirea de expresii, variabile predefinite și chei dinamice, se pot descrie reguli complexe care te scutesc de validări extra pe partea de server[4].

Funcțiile Firebase

Cu toate că regulile reușesc să curețe mare parte din necesarul de validări, uneori poate fi nevoie de mai mult (ex. diverse acțiuni, notificări, housekeeping noduri, etc.) Folosind o serie de triggere[5] (ex. onCreate(), onWrite(), onUpdate() etc.), acestea pot fi îndeplinite cu ajutorul Firebase Functions[6].

exports.trackVser = functions.auth 
 .user() 
 .onCreate(result => 
  const {uid} = result.data, 
   now = new Date{) .getTime{) 

  return admin.database()
   .ref('/users/${uid}') 
   .set ( { 
    created: now, 
    lastActive: now, 
    activeQuestions: O, 
    totalQuestions: O, 
   } ) 
} ) 

La crearea unui utilizator nou se inițializează un nod nou sub calea /users/$uid în baza de date

Scheduler (Backend)

Partea cea mai stufoasă a aplicației se află pe backend, acolo unde o aplicație de tip scheduler primește notificări de la baza de date Firebase legate de elementele nou adăugate. Pentru fiecare element, se menține în baza de date o structură pe baza căreia se face tracking atât la acțiunile utilizatorului cât și la evoluție (ex. preț, grade, diverse numere sau texte). În cazul în care un element este șters (de către utilizatorul care l-a adăugat spre procesare sau de către site), acesta se mută într-o altă locație (istorizare).

Un scheduled process din cadrul containerului (ex. de Spring Boot) iterează peste elemente și în funcție de intervalul specificat face actualizări ale valorilor identificate pe site. Se poate menține astfel și un cache local al elementelor în lucru. Acest proces rulează neîntrerupt și fără a mai interacționa cu clientul.

Avantaje și dezavantaje

Cu toate că există multe avantaje ale folosirii Firebase în cadrul unui sistem decuplat pentru un astfel de use-case, există totuși o serie de mici dezavantaje:

Majoritatea acestor dezavantaje pot fi anulate în cazul în care se înregistrează un card de credit în contul de Firebase. Pentru toate celelalte furnizorul încurajează utilizarea platformei succesor Firestore.

Concluzii

Se pot spune multe despre posibilitățile pe care le oferă un design decuplat. Nu am vorbit foarte mult despre performanță în cadrul unui astfel de sistem. Se înțelege totuși că prin folosirea unui astfel de serviciu de date (care face parte din platforma Google Cloud), astfel de teme sunt mult mai ușor de abordat, fiind configurabile prin schemă pay-on-demand.

Referințe

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO