ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 71
Abonament PDF

UIPath - interviu cu Andrei Roth

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU

UiPath, unul din unicornii românești de IT, au achiziționat recent tehnologia Platforma Smart Data dezvoltată de voi în cadrul Recognos. Poți să ne spui câteva cuvinte despre cum va ajuta aceasta la dezvoltarea UiPath în ceea ce privește BPA (Business Process Automation)?

Andrei Roth: Tehnologia achiziționată de către singurul unicorn romanesc din Europa Centrală și de Est - Smart Data Platform - în esență extrage informații din surse de date nestructurate și semi-structurate și le transformă în date structurate. Acest proces este foarte important în zona de BPA pentru ca mare parte din aceste procese au legătură exact cu zona de extragere de date din diverse surse, sisteme foarte diverse. Ca vorbim de facturi, extrase de cont bancare sau bonuri de comanda, aceste informații trebuie integrate în sistemele de ERP, CRM ale clienților pentru a putea fi folosite mai departe în alte sisteme de analiză, raportări, etc . . UiPath automatizează deja o mare parte din aceste procese, iar tehnologia Recognos va înlesni automatizarea în mai multe faze din acestea. Există unele instrumente care fac deja asta, dar combinația dintre platforma de Robotic Process Automation (RPA) a UiPath și cea dezvoltată în ultimii cinci ani de Recognos ne pun în pole position să putem veni cu o soluție in house pentru nevoile clienților.

Andrei Roth - Manager Cluj Office @ UiPath

Odată cu această achiziție vei prelua conducerea echipei UIPath din Cluj. Cum vezi provocarea și care sunt principalele obiective pentru 2018 ?

Andrei Roth: E într-adevăr o provocare, dar eu o văd în primul rând ca pe o oportunitate. Nu doar una pentru mine personal, deși cu siguranță să lucrezi într-un "unicorn" aflat în această etapa de dezvoltare este o oportunitate rară pentru oricine, cât și o oportunitate de a construi o echipă care să duca tehnologiile inițiate de Recognos la Cluj la nivel global. Specific, în 2018, dorim să construim un nucleu de echipă și să integrăm tehnologia în platforma UiPath, urmând ca în decurs de 9-12 luni să putem să livram primele module către clienți. De asemenea, dorim să creăm o echipă care să ajute partenerii UiPath din țările vorbitoare de limba germană să folosească platforma și să o implementeze la clienții lor - acest rol se numește Developer RPA.

UiPath a ajuns pe piață la momentul oportun și poate automatiza multe dintre taskurile manuale. Cum vezi evoluția acestui sector ? Crezi că am putea asista chiar și la automatizarea joburilor de programatori ?

Andrei Roth: Voi începe cu prima întrebare. Majoritatea taskurilor manuale se vor automatiza în următorii 10-20 de ani, unele și mai repede. Deci industria RPA este de-abia la începutul expansiunii. În mai puțin de cinci ani, piața de RPA se estimează că va ajunge la o valoare de 2.9 miliarde USD. Sunt voci critice care spun că automatizarea amenință joburile celor care fac acum sarcini manuale și repetitive, însă experiența practică a clienților de RPA arată că - odată degrevați de "numărarea boabelor de fasole" - marea majoritate a angajaților sunt implicați în sarcini strategice care necesita analiză, inteligență emoțională, capacitatea de a răspunde cerințelor clienților cu empatie. În plus, tehnologia RPA creează activ noi locuri de muncă pentru toți cei care se pregătesc s-o implementeze. Barierele de intrare în zona de RPA sunt mult mai mici și nu e nevoie de o educație tehnică specifică pentru a începe să fii un bun RPA developer.

Ajung acum și la întrebarea referitoare la automatizarea jobului de programator. Aș evita să numesc ceea ce se întâmplă drept "automatizare". Dintr-un anumit punct de vedere, acest lucru se întâmplă deja. Acum 10-15 ani, mulți oameni scriau pagini web, iar astăzi aceste taskuri s-au "automatizat" prin instrumente de genul Wordpress, Wix, etc. . În consecință, cred că nu vorbim atât de automatizarea, cât de evoluția jobului de programator. Programatorii vor lucra tot mai puțin pe taskuri "uzuale" și se vor concentra pe zona de algoritmi, pe implementări specifice nevoilor de business, pe zone de valoare adăugată mare și pe dezvoltarea de soluții care să facă adoptarea și utilizarea tehnologiei mai accesibilă majorității oamenilor.

Cum vezi evoluția biroului UiPath din Cluj ? Pe ce tehnologii se va axa și cum plănuiți să atrageți programatorii dintr-o piață foarte concurentă?

Andrei Roth: Nu avem planuri de expansiune imense. Accentul e pe crearea unei echipe de calitate și nu pe cantitate. Vrem să construim două echipe: o echipă care va lucra pe dezvoltarea platformei de date nestructurate, pe tehnologii Microsoft, utilizând tot ce e mai nou în zonele de machine learning, algoritmi și cercetare și a două echipă este o echipă de oameni de "linia întâi" - acei developeri care merg împreună cu partenerii noștri la clienți și care lucrează pe use case-uri noi pentru a-i ajuta să folosească platforma la adevărata ei capacitate. Acești oameni vor construi și extensii specifice atunci când e nevoie. Mă refer la acești oameni ca fiind cei din "linia întâi" pentru că ei sunt primii care se întâlnesc cu nevoile reale ale clienților, astfel că ei au un rol esențial în definirea direcțiilor viitoare de dezvoltare a platformei. Aceste echipe din Cluj se axează pe țările vorbitoare de limba germană. Așadar, căutăm și oameni care au experiență în aceste piețe și ideal ar fi să ,,sprachen și deutsch".

Deși mulți oameni pornesc de la aspectele ce țin de salarii, nu cred că e valabil pentru nivelul la care discutăm. Pe noi ne interesează calitatea oamenilor pe care îi căutăm. Cred că cel mai important e faptul că noi construim aici tehnologii care, reinventând însuși conceptul de muncă, vor schimba lumea. Iar noi vom fi aici în continuare să vedem și să savurăm impactul lor. Probabil că posibilitatea de a avea și stock options în singurul unicorn din Europa Centrală și de Est care are o creștere de minim 7x / an e o oportunitate cu care puțini oameni se vor întâlni în viață.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects