ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 9
Abonament PDF

ABAP în Eclipse

Victor Ionescu
SAP IT Consultant
@.msg systems Romania



DIVERSE


În timp ce reputaţia SAP a fost construită pe baza soluţiilor de business pe care compania e capabilă să le ofere clienţilor săi enterprise, platforma tehnică din spatele acestor soluţii nu a fost neapărat în centrul atenţiei. Iniţiativele SAP din ultima perioadă dau însă de înţeles că doreşte să schimbe acest lucru. Printre aceste iniţiative se numără şi decizia de a porta mediul clasic de dezvoltare ABAP de pe interfaţa obişnuită SAP GUI pe o platformă modernă cum este Eclipse.

Însă, dacă un programator nefamiliarizat cu mediul SAP va presupune că Eclipse nu e decât "un alt IDE", un dezvoltator ABAP va recunoaşte imediat că tranziţia către acest nou IDE nu este una care să poată fi făcută cu una, cu două. Motivul constă în faptul că întreg procesul de dezvoltare ABAP se desfăşoară după un alt tipar decât cel întâlnit în mod obişnuit la proiectele dezvoltate utilizând platforma Eclipse. În rândurile ce urmează vom analiza aceste procese, diferenţele dintre ele şi modul în care a fost proiectată integrarea ABAP în Eclipse pentru a le soluţiona.

Dezvoltarea software utilizând Eclipse IDE

Pentru început vom arunca o privire asupra modului în care se desfăşoară un proces tipic de dezvoltare software atunci când se utilizează un IDE precum Eclipse. Analiza se realizează în special din perspectiva integrării continue şi a modului în care "afectează" aceasta procesul de dezvoltare.

Figura 1 - Proces tipic pentru versionare şi integrare continuă utilizând un IDE precum Eclipse

În mod obişnuit în aceste situaţii proiectul se află stocat într-un repository central, însă dezvoltarea propriu-zisă se desfășoară local. Fiecare developer va avea o copie locală a proiectului, iar dezvoltarea are loc cu ajutoril IDE-ului de pe propriul calculator, care pune la dispoziţie o serie de tool-uri şi funcţionalităţi în acest scop. O dată ce dezvoltarea a fost finalizată, modificările pot fi transferate înapoi în repository. Prin acest proces se realizează implicit o versionare a modificărilor, se rezolvă problema accesului concurent la obiecte, iar consistenţa proiectului este asigurată prin build-urile realizate periodic pe baza codului din repository.

Dezvoltarea software bazată pe platforma SAP

Pentru a evidenţia difenţele dintre dezvoltarea software ABAP şi modul de lucru prezentat anterior, vom prezenta câteva dintre aspectele care ţin de specificul SAP. O dată ce aceste aspecte au fost analizate putem face o evaluare mai precisă a consecinţelor pe care le aduce cu sine trecerea pe ABAP în Eclipse.

Landscape-ul de sisteme SAP şi managementul transporturilor

În cazul unui proiect SAP tipic, avem de-a face cu un "landscape" de sisteme , fiecare sistem având un rol bine definit, cum ar fi dezvoltare, QA, integrare, producţie.

Dezvoltarea se face doar pe sistemul de development, iar atunci când un programator ABAP efectuează o modificare pe acest sistem, ea este salvată în registrul intern de versionare al sistemului şi asignată unui "transport request".

Acest request este practic un container al cărui rol este(printre altele) să grupeze mai multe astfel de modificări efectuate pe sistem. O dată ce implementarea s-a încheiat, request-ul e folosit pentru a transporta modificările respective de pe sistemul de development pe celelalte sisteme din landscape, urmărind anumite căi de transport predefinite.

Figura 2 - SAP System Landscape

Paradigma de dezvoltare server-side

În cazul proiectelor SAP, dezvoltarea propriu-zisă nu are loc prin editarea locală a obiectelor, ci live pe application server-ul ABAP. Acest lucru aduce cu sine o serie de alte probleme care trebuie rezolvate, precum:

  • Problema accesului concurent la acelaşi obiect, rezolvată prin utilizarea de lock-uri "pesimistice"1 la nivelul fiecărui obiect2
  • Stabilirea momentului în care o modificare devine activă în sistem. Atunci când un obiect este editat, o versiune inactivă a acestuia este creată, versiune ce conţine toate modificările efectuate asupra obiectului. Pentru ca modificările să aibă efect la runtime, obiectul trebuie activat. Prin activare, application server-ul ABAP va genera în sistemul nouă versiune de "runtime object " pentru obiectul editat.

ABAP Workbench

Pentru a facilita dezvoltarea server-side şi editarea obiectelor din R/3 Repository , application server-ul ABAP pune la dispoziţie un mediu de dezvoltare integrat: ABAP Workbench. Acesta este format din tool-uri diverse, menite să suporte întregul ciclu de dezvoltare software.

Figura 3 - Utilitarele care formează Workbench-ul ABAP, şi care permit manipularea obiectelor din R/3 repository

Dezvoltarea software în mediul SAP nu ar fi posibilă fără aceste tool-uri. În consecinţă orice mediu de dezvoltare care se vrea un înlocuitor pentru workbench-ul ABAP trebuie să pună la dispoziţie aceste funcţionalităţi.

ABAP în Eclipse

Primele încercări de a porta workbench-ul ABAP în Eclipse au avut loc acum aproape un deceniu, iar de atunci şi până acum diverse companii au creat plugin-uri care să permită dezvoltarea ABAP în Eclipse, plugin-uri care între timp au ajuns la un nivel foarte bun de maturitate.

Cu toate acestea, în cadrul acestui articol ne vom îndrepta atenţia către soluţia care, deşi a fost lansată de mai puţin de un an, probabil se va impune în scurt timp în faţa celorlalte alternative, şi asta pentru faptul că este soluţia oficială lansată chiar de SAP.

SAP ADT

"ABAP Development Tools"(ADT) este numele oficial sub care este promovat pachetul care face posibilă dezvoltarea ABAP în Eclipse. Conform SAP, scopul ADT este creşterea productivităţii programatorilor ABAP prin punerea la dispoziţie a unui mediu de lucru care integrează capabilităţile workbench-ului ABAP într-o interfaţă puternică şi modernă bazată pe platforma Eclipse.

Pentru a obţine un mediu de dezvoltare ABAP puternic, e nevoie ca tool-urile care formează Workbench-ul ABAP să fie făcute disponibile şi pentru platforma Eclipse. Întrebarea la care ne-am propus să găsim răspuns este: Cum se realizează integrarea dintre Eclipse şi ABAP pentru a face acest lucru posibil?

Răspunsul scurt: Expunerea de servicii REST3 în application server-ul ABAP, şi consumarea acestor servicii din Eclipse.

Figura 4 - Arhitectura ADT

Pentru a elabora răspunsul - pachetul ADT este format din două componente:

  • O extensie a application serverului Netweaver ABAP4 , care permite definirea unor resurse în backend-ul ABAP, resurse ce pot fi adresate pe baza unui URI(unique resource identifier). Application Server-ul expune aceste resurse la respectivele adrese, permiţând astfel unui client REST să le consume
  • O serie de plugin-uri Eclipse menite să consume serviciile REST şi să creeze interfaţa dintre dezvoltator şi serverul ABAP

Practic, prin analogie, putem comparara Eclipse cu un browser web, dar care permite navigarea nu pe pagini web, ci prin repository-ul de obiecte R/3 . În acest fel modul de dezvoltare rămâne în continuare server-based: obiectele nu sunt stocate local ci editate direct pe server prin intermediul serviciilor REST.

Operaţiile tipice pentru dezvoltarea ABAP("where-used list", verificarea &activarea de obiecte, managementul transporturilor etc.) se realizează de asemenea prin apelarea unor servicii în back-end şi prezentarea lor în mod corespunzator pe interfaţa Eclipse.

ADT SDK

Având în vedere arhitectura orientată pe servicii a ADT, care aduce cu sine un potenţial ridicat de extindere şi reutilizare, SAP a hotărât să pună la dispoziţia programatorilor şi un Software Development Kit(SDK) pentru ADT. SDK-ul permite oricui să creeze tool-uri terţe care pot îmbunătăţi/uşura procesul de dezvoltare ABAP.

Ţinând cont de dimensiunea comunităţii Eclipse, e de aşteptat ca şi aceasta să contribuie în mod decisiv la dezvoltarea şi maturizarea rapidă a platformei ADT. Un proiect pilot bazat pe ADT SDK a fost pornit deja şi are ca scop integrarea SAPLink 5în Eclipse.

Rezultatul

Dacă din punct de vedere tehnic am constat că au fost găsite o serie de soluţii ingenioase pentru a face integrarea ABAP în Eclipse posibilă, în continuare vom analiza ABAP Development Tools şi din perspectiva funcţionalităţilor oferite la momentul de faţă.

Conexiunea la sisteme

Realizarea conexiunii către un anumit application server ABAP se realizează prin intermediul proiectelor Eclipse. Fiecare proiect ABAP în Eclipse se mapează pe un singur sistem şi conţine datele de conectare pentru acesta. În acest fel devine posibilă conectarea din Eclipse simultan către mai multe sisteme SAP.

Coding

Dacă în cadrul workbench-ului ABAP editarea codului e posibilă atât în mod "source-code based" cât şi "form-based", în Eclipse abordarea form-based nu va mai fi suportată. SAP argumentează că studiile efectuate în acest sens au demonstrat că dezvoltarea "source-code based" utilizând un editor puternic este mai eficientă decât editarea codului sursă "fragmentat" în form-uri multiple.

Dincolo de acest aspect, puterea şi flexibilitatea editorului din Eclipse pot aduce pe termen lung multe beneficii programatorilor ABAP.

Funcţii & Tool-uri

Verificarea şi activarea obiectelor se numără printre funcţiile care au fost integrate complet în Eclipse încă din prima versiune ADT şi funcţionează la fel de bine în Eclipse ca şi în SAP GUI.

De asemenea, prin utilizarea Eclipse, utilizatorul va avea parte de doua sisteme de versionare ale modificărilor independente: atât cel de pe application server-ul ABAP cât şi cel local din Eclipse.

În categoria tool-urilor portate complet pe Eclipse intră cel pentru managementul transporturilor: ADT oferă întreaga paletă de funcţii necesare pentru gestiunea request-urilor direct din interfaţa Eclipse.

Cu toate acestea, din păcate nu se poate spune acelaşi lucru şi despre celelalte tool-uri considerate esenţiale pentru dezvoltarea ABAP. Utilitarele folosite pentru editarea obiectelor de Data Dictionary, a screen-urilor şi a altor obiecte nu au fost încă portate în interfaţa Eclipse. Ca o măsură provizorie în încercarea de a compensa pentru acest neajuns, atunci când se doreşte editarea unui astfel de obiect, utilizatorul va avea surpriza de a vedea că tool-ul respectiv, rulând în interfaţa obişnuită SAP GUI, va fi pornit şi afişat în cadrul unui tab Eclipse.

Figura 5 - Aplicație SAP GUI integrată într-un tab Eclipse

Conform SAP, o parte din aceste tool-uri vor fi integrate în release-urile ADT viitoare, în timp ce pentru altele actualmente sunt evaluate noi soluţii, care pe termen lung se mulează mai bine pe strategia de termen lung gândită de SAP.

Debugging

Unul dintre feature-urile esenţiale care au lipsit din prima versiune ADT a fost posibilitatea de a utiliza debugger-ul Eclipse pentru depanarea aplicaţiilor ABAP.

Sfârşitul anului 2012 a adus însă şi o noua versiune de ADT (2.0), iar printre îmbunătăţirile acestei versiuni se numără şi integrarea framework-ului pentru testare şi debugging ABAP cu debugger-ul nativ Eclipse.

Concluzie

Deşi s-ar putea ca momentan mulți dintre dezvoltatorii ABAP să fie încă reticienţi în ceea ce priveşte "migrarea" de la workbench-ul ABAP către ABAP în Eclipse(şi asta pe bună dreptate având în vedere lacunele pe care cel din urmă le prezintă în momentul de faţă), este de aşteptat ca pe viitor, odată cu maturizarea acestuia, balanţa să se încline către ADT.

SAP şi-a făcut publică intenţia de a nu mai investi în dezvoltarea workbench-ului ABAP classic, şi chiar mai mult - de a încuraja trecerea către Eclipse prin oferirea anumitor funcționalităţi în exclusivitate prin ADT. Un exemplu reprezentativ în această direcţie este SAP HANA Studio, colecţia de tool-uri pentru gestiunea bazei de date in-memory SAP HANA, disponibilă doar în Eclipse. Luând în considerare aceşti factori, trecerea dezvoltatorilor ABAP către Eclipse nu mai pare atât o incertitudine, cât mai degrabă o chestiune de timp.


1 Lock-ul este obtinut înainte de a edita un obiect. Consecinta este ca orice obiect aflat deja în editare de catre un alt utilizator nu mai poate fi accesat decât în mod read-only.

2 Granularitatea acestor lock-uri depinde de tipul de obiect care este editat(de ex. în cazul functiilor întreaga functia va fi blocata, în timp ce în cazul unei clase lock-ul este creat la nivel de metoda a clasei)

3 Definitia conceptului de servicii REST: en.wikipedia.org/wiki/Representational_State_Transfer

4 Acest enhancement este disponibil în backend-ul ABAP doar începând cu Netweaver 7.31 SP04(lansat în iunie 2012)

5 SAPLink este un tool care uşurează distribuirea aplicaţiilor ABAP, permiţând crearea de pachete de obiecte("nuggets"), şi exportarea/importarea acestora în sistemele SAP

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects