Într-o lume perfectă, fiecare ar face ce dorește, în modul în care vrea și ar fi felicitat la final pentru proiect. Bineînțeles că acest lucru nu se întâmplă, ne interesează doar producția: foarte repede și bineînțeles fără nici un bug. Întrebările la care răspund zilnic programatorii Agile Scrum sunt: Ce am lucrat ieri? și Ce voi lucra azi? Avem bineînțeles și întrebarea cu problemele de care mă lovesc pentru a-mi atinge scopul, dar o voi considera ca parte din a doua întrebare. Ce întrebare ar trebui să adăugăm astfel încât să transformăm o ședință de Scrum din execuție în implicare, pasiune și un pic de respect pentru programatori ?
Înainte de a veni cu propunerea mea am să vă spun câteva detalii despre ceea ce văd în jur:
A. Cei dezamăgiți de proiect, în special în industria de outsourcing spun:
Părerea mea nu contează.
Proiectul este plictisitor.
B. O a doua categorie, mai rară un pic, sunt cei ce realizează îmbunătățiri, tooluri noi în timpul liber și le prezintă la lucru
C. Restul angajaților au dorința de a îmbunătăți lucrurile, dar nu pot din cauza timpului pe care îl au la dispoziție.
Dacă ar fi să enumerăm ce ar fi interesant să discutăm într-o scurtă ședință zilnic ar fi să se găsească timp pentru:
Ce aș putea implementa mai bine ?
Ce idee de aplicație am ?
Ce îmbunătățiri am putea aduce la aplicația curentă dacă am avea timp ?
Ce aș dori să studiez și ar putea fi de folos produsului ?
O diagramă mai bună a sistemului ?
În multe echipe se menționează aceste lucruri în cadrul retrospectivei de la finalul sprintului unde ar trebui să se discute posibile îmbunătățiri ale produsului. Personal cred că nu este suficient, ar trebui să fie o întrebare zilnică, realizarea unei culturi a produsului și a implicării reale a programatorilor în dezvoltarea unui produs.
Sintetizând, aceasta descrie cel mai bine toate întrebările de mai sus.
Ce pot să fac mai bine ?
S-ar putea ca în timp să devină întrebarea cea mai așteptată în echipă și descrie implicarea fiecăruia. Bineînțeles că nu o putem face obligatorie, în schimb o propunere bună pe proiect va fi întotdeauna binevenită și votată.
Vă propun să ținem lucrurile simple astfel încât impactul asupra proiectului să nu fie prea mare. Propunerea este să avem 10% (4 ore / săptămână) din timpul unui membru al echipei și 15 minute pentru demo-ul de vineri. Concret un procesul va arăta astfel:
Fiecare participant va răspunde la întrebarea Ce pot face mai bine? la finalul fiecărui status. Se poate omite răspunsul la întrebare de cei ce nu doresc.
Fiecare membru al echipei va vota propunerea care îi place cel mai mult. Echipa cu cele mai multe voturi va fi desemnată câștigătoarea acelei zile.
Luni, în ședința de scrum, se vor vota propunerile câștigătoare din fiecare zi și se va alege câștigătorul săptămânii. Acestuia îi vor fi alocate patru ore în săptămâna respectivă pentru demo/research.
Vineri, la finalul săptămânii, câștigătorul echipei va prezenta rezultatele muncii sale în maxim 10 min. + 5 min. de întrebări.
Bineînțeles că datele vor putea fi adaptate astfel încât să convină echipei. Un aspect important este timpul de research, cel care primește voturile echipei pentru ideea sa, va putea alege când dorește cele patru ore, în funcție de taskurile/story-urile pe care le are.
Deși nu pare un mare lucru, răspunsul la această întrebare poate schimba dinamica și cultura echipei. Clientul s-ar putea să aibă o surpriză să vadă direct demo-uri de posibile dezvoltări din perspectiva echipei de dezvoltare, fără să aștepte hackatonul anual al firmei. Dacă ar fi să enumerăm câteva avantaje menționez următoarele:
Eliminarea monotoniei;
Stimularea gândirii out of the box;
Promovarea celor mai bune idei prin alocarea de timp pentru demo celor pasionați;
În timp se va realiza o cultură ce promovează inovația;
Implicarea directă în creșterea calității produsului;
Cred că doar o simplă întrebare Ce pot să fac mai bine? poate schimba dinamica echipei. Membrii implicați și pro-activi vor ieși inițial în evidență iar cei mai puțin implicați vor fi indirect motivați să vină cu idei de dezvoltare. Premiul cel mare este să câștigi o astfel de competiție de idei și să primești timpul necesar pentru o dezvoltare a subiectului.
Dacă vă decideți să implementați acest proces, vă invit să trimiteți un email la ovidiu.matan@todaysoftmag.com, mi-ar face plăcere să ajut la implementare cu câteva sfaturi sau doar să îmi trimiteți impresiile și modul de implementarea.
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan