Noi, oamenii, iubim arta. Adesea, arta se exprimă prin muzică. Este poate motivul pentru care există iniţiative precum Play Me I'm Yours: pianele sunt plasate în aeroporturi, gări, parcuri și alte locuri interesante. Se poate întâmpla ca un muzician ce călătorește să nu aibă instrumentul preferat cu el din diverse motive. Lucrurile sunt ușoare pentru cei care cântă la muzicuţă, deoarece o pot purta cu ei în buzunar. Să ne gândim la pianiști: ei nu pot lua acel instrument mare cu ei oriunde merg. Cel puţin, este foarte dificil și nu foarte ieftin.
Deoarece îmi place să călătoresc, iar cântatul la pian este unul din hobby-urile mele (și chiar îmi lipsește dacă nu cânt câteva zile), m-am gândit că ar fi interesant să combin puterea hărţilor, a roboţilor, a datelor publice (open data), iar, în cele din urmă, să reunesc echipa de contribuitori într-un loc unde se pot găsi o listă de piane și locaţiile pianelor (+ niște metadata) menţinute de oameni și roboţi.
Astfel a început ideea din spatele pianos.bloggify.io.
Logo Design de Christine @ Picseo.ro
Pianele publice sunt distractive. În Oradea, Marius Sabău i-a făcut pe mulţi fericiţi aducând într-un parc un pian la care oricine poate cânta. Aeroportul Malta este alt exemplu unde se poate cânta la un pian public în timp ce oamenii așteaptă la porţi. Când se cântă la astfel de piane, oamenii din jur se simt bine și devin mai fericiţi.
2017 a fost anul când mi-am dat seama că oamenii din magazinele cu profil muzical sunt prietenoși și te lasă să cânţi. Nu voi uita cum am făcut o sesiune jam împreună cu personalul de la un magazin cu profil muzical din India.
Acest lucru m-a făcut să mă gândesc că ar trebui să realizez o listă publică cu piane și cu coordonatele lor (oricine putând contribui).
GeoJSON a fost alegerea perfectă pentru a stoca informaţie despre ceea ce trebuie să apară pe hartă. Aceasta este publică. GitHub dispune de o afișare accesibilă, interpretabilă și suficient de simplă pentru a fi editată. Pentru a edita lucruri complexe (e.g. găsirea coordonatelor exacte), servicii precum GeoJSON.io sunt utile, ele simplificând procesul.
Pianele sunt afișate ca markere pe hartă. Când se dă click, se pot afișa proprietăţi suplimentare. Aceste informaţii pot fi configurate în format GeoJSON (e.g. pianul din Oradea ar arăta astfel):
{
"type": "Feature",
"properties": {
"title": "Parcul Libertății",
"website": "...",
"description": "Piano in the park. Not available during the Winter time.",
"type": "park",
"rating": 5
},
"geometry": {
"type": "Point",
"coordinates": [
21.934445500373837,
47.055839345969574
]
}
}
Unele proprietăţi sunt obligatorii - coordonatele, o scurtă descriere și un titlu - în timp ce altele sunt bine de știut - scor, website, fotografii/video.
Acesta este probabil cel mai greu pas. Mai există website-uri ce oferă liste cu piane publice (iar unele dintre ele chiar au hărţi). Acele liste nu pot fi editate, iar uneori arată doar pianele din zone specifice (ex. New York).
Cea mai bună soluţie este să îi lăsăm pe toţi să contribuie (cu un proces de revizuire), iar apoi să construim niște roboţi care să caute pe Internet piane.
Momentan, acest scraper adună datele de interes de pe Internet, iar apoi le convertește în format GeoJSON. Ar fi interesant să dezvoltăm acest program adăugând puţină magie din domeniul Inteligenţei Artificiale.
Pentru mine, a fost o experienţă plăcută să lucrez la acest proiect. Așa cum spune Marius Corîci, fondatorul CTF365: acest proiect se poate extinde la a găsi [orice] pe hartă.
Desigur că există motoare de căutare precum Google care fac deja acest lucru. Cu toate acestea, poate sunt cazuri când dorim ca datele să fie disponibile, editabile și interpretabile de toată lumea.
Sper că utilizând pianos.bloggify.io, unii pianiști îi vor face pe ceilalţi să zâmbească.
Iar, dacă vedeţi un pian pe undeva, nu uitaţi să îl adăugaţi în listă!
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan