ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 69
Abonament PDF

Editorial nr. 69

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
MANAGEMENT


Cu toate că primăvara s-a instalat oficial odată cu momentul echinocțiului, fulgii de zăpadă continua să cadă, urme ale unei ierni care nu se mai lasă dusă, de parcă ar fi intrat într-un fel de inerție meteo. Totuși nu este un ,,breaking news", pentru că inerția este o lege a fizicii atotstăpânitoare. O regăsim chiar și în zona de dezvoltare software. Aceasta se manifestă în modul de organizare a echipei, în modul în care gândim etapele de dezvoltare a unui produs și chiar în implicarea noastră în alte proiecte din afara celui de la serviciu. Inerției îi place cel mai mult să locuiască în lucrurile considerate banale sau intrate în rutina zilnică. Dacă ne centrăm puțin mai mult atenția asupra lor o depistăm imediat în toată splendoarea ei. Haideți să începem cu ședința de Scrum pe care atâția dintre noi o au zilnic de ani și ani. Este o inerție faptul că vorbim doar de execuție de story-uri/taskuri. Ce am putea îmbunătăți acolo ? Nu ar fi util să putem spune și ce idei noi ne-au venit recent?

Microserviciile reprezintă o abordare diferită față de standardele server monolith la care se face deployment în producție, odată la 6 luni. De ce să nu facem deployment zilnic, să scalăm automat și să înlocuim relațiile complexe dintre diferite componente cu microservicii standalone? În ce privește modul de lucru în echipă, de ce să forțăm lumea să facă parte dintr-o echipă în loc să îi lăsăm pe ei singuri să se coordoneze în funcție de dinamica și necesitățile proiectului? La toate aceste întrebări am încercat să venim cu răspunsuri în acest număr prin articole și interviuri. De asemenea, dacă vreți să găsiți mai multe răspunsuri și să puneți întrebări în domenii precum AI, digital currencies și blockchain, microservicii, vă așteptăm în 19 aprilie, la conferința The Developers, care va avea loc la cinema Florin Piersic și este organizată de TSM.

Conținutul acestui număr se deschide cu articolul #NoAgile unde sunteți provocați să descoperiți limitele abordării Agile și ultimele tendințe precum #NoEstimates sau #NoProjects. În aceeași notă este și interviul Abordări noi în lumea Software - Interviu cu Sander Hoogendoorn realizat la conferința Agile Mammoth Games. De ce se plictisesc programatorii ? nu este o întrebare retorică, ci este un articol care vă oferă răspunsuri clare printr-o nouă abordare a ședințelor de Scrum. Interviul cu Richard Rodger despre microservicii vă oferă informații valoroase atât pentru cei ce descoperă, dar și celor cu experiență în acest domeniu. Hărțile și sincronizarea acestora cu realitatea drumurilor sau adăugarea unor obiective noi, cum ar fi pianele, sunt prezentate pe larg în trei articole speciale legate de tema acestui număr: Pregătirea hărților Open-Street-Map pentru navigație, Asigurarea calității datelor din OpenStreetMap folosind Keepright și Osmose și Harta Pianelor - cu date colectate de oameni și roboți. Pentru că la evenimentul de lansare a numărului din februarie al revistei, am avut o discuție foarte interesantă care este prezentată pe larg în articolul Strategie și viziune în IT-ul clujean. Puteți descoperi provocările și soluțiile administrației locale, modul în care un investitor era primit pe aeroportul din Cluj în anul 2000 și multe altele. Sper că v-am făcut curioși și vă invit să descoperiți și restul articolelor din acest număr.

LANSAREA NUMĂRULUI 92

Prezentări articole și
Panel: Tehnologii embedded

Sponsori

 • comply advantage
 • ntt data
 • 3PillarGlobal
 • Betfair
 • Telenav
 • Accenture
 • Siemens
 • Bosch
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • MetroSystems
 • BoatyardX
 • Colors in projects