Sfârșitul anului 2017 a adus numeroase modificări în domeniul fiscal, multe dintre acestea cu un impact major asupra persoanelor care au sau au început un business pe cont propriu. Ne vom axa în principal asupra a trei mari categorii:
Persoane care au demarat un business prin intermediul unui PFA;
Persoane care au demarat un business prin intermediul unui SRL/SRL-D;
Pornim analiza schimbărilor din 2018 cu impozitul pe venit.
Referitor la desfășurarea activității prin intermediul unui PFA, cota de impozitare, care până în acest an a fost de 16%, s-a redus la 10%, aplicată la venitul net în cazul sistemului real și asupra normei în cazul celor care au ales impozitarea pe baza normelor de venit.
Pentru drepturile de proprietate intelectuală a apărut o reducere a cotei de impozitare de la 16% la 10%. Cota forfetară de 40% a fost păstrată, urmând ca acest impozit să se plătească pentru 60% din valoarea brută înscrisă în contract.
În privința contribuției la sănătate, modificările sunt radicale și vizează toate cele trei forme de organizare menționate anterior. În 2017 întreprinzătorul care avea și calitatea de salariat, dacă obținea venituri din dividende printr-un SRL, nu plătea contribuție la sănătate. Dar începând cu 2018, va lua în calcul și plata de contribuție la sănătate. Astfel, această contribuție se va plăti de toate cele trei forme de organizare (SRL, PFA sau prin contract de drepturi de autor) indiferent dacă mai obțin sau nu venituri din alte surse. Cu toate acestea, contribuția este plafonată la echivalentul a 12 salarii minime, proporțional, la nivelul unui an întreg. La acest moment, salariul minim este de 1900 lei. Totodată, această contribuție se va plăti o singură dată indiferent dacă se obțin venituri doar dintr-o sursă sau din toate cele prezentate mai sus. Mai mult de atât, nu se va plăti această contribuție, dacă venitul cumulat din următoarele surse de venit este sub echivalentul a 12 salarii minime pe an:
venituri din activități independente ( sunt incluse și veniturile din proprietate intelectuală ) ;
venituri din asocierea cu o persoană juridică;
venituri din cedarea folosinței bunurilor;
venituri din investiții ( dividende, titluri de participare, titluri de valoare );
venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
2018 aduce un impact major și asupra modului de calcul a contribuției de asigurări sociale (pensie). Această contribuție se datorează doar de către persoanele care obțin venituri din activități independente ( PFA / drepturi de proprietate intelectuală ). Veniturile din dividende nu sunt preluate în baza impozabilă. Față de anul precedent, cuantumul acestei contribuții a crescut considerabil de la 10.5% la 25%. Această majorare vine totuși cu o facilitate: a fost modificată baza impozabilă, aceasta nemaifiind venitul net ci venitul minim. Cu alte cu alte cuvinte, conform datelor actuale, contribuția lunară de plătit este de 475 lei, reprezentând un total anual de 5.700 lei/an.
Pornind de la cele trei forme de organizare a activității, prezentăm comparativ care ar fi beneficiile nete ale antreprenorului. Am luat în considerare varianta în care antreprenorul demarează activitatea de unul singur, fără alți angajați. Pentru o mai bună imagine asupra fiscalității din acest an, în ceea ce privește varianta de SRL, am luat în considerare și opțiunea că antreprenorul se va angaja pe el însuși și va beneficia astfel de facilitatea fiscală de a plăti un impozit pe venitul microîntreprinderilor de doar 1%.
În legătură cu PFA-urile, am luat în considerare atât desfășurarea activității în sistem real cât și în sistem de norme de venit. Având în vedere că la data scrierii articolului nu erau publicate normele de venit pentru anul 2018, am luat în considerare o normă de venit de 60000 lei pentru orașul Cluj.
Există trei praguri de rentabilitate care intervin în aceste comparații și merită avute în vedere în fundamentarea unei decizii privind modul de derulare a activității.
Astfel, din calculele făcute de noi, pentru o cifră de afaceri de până la 150000 lei, cea mai bună opțiune de desfășurare a activității este prin intermediul unui SRL, și fără a avea neapărat nevoie să existe și un contract de muncă în vigoare.
Pentru o cifră de afaceri superioară pragului de 150000 lei amintit, în cazul în care tipul activității permite, cea mai bună soluție ar fi utilizarea unui PFA plătitor de impozit la norma de venit.
Dacă nu se poate opta pentru impozitarea pe bază de norme de venit, soluția cea mai eficientă fiscal rămâne obținerea veniturilor prin intermediul unui SRL și pentru rulaje mai mari de 150000 lei.
Soluția rămâne valabilă până la un nivel al veniturilor de 431000 lei când, prin propria angajare cu salariul minim, are efect pozitiv. La acest nivel, câștigul la nivelul diferenței de procent al impozitului pe veniturile microîntreprinderii (1% dacă există un angajat față de 3% în situația în care compania nu are niciun contract de muncă) este superior costurilor cu un contract de muncă la salariul minim.
Tot SRL cu un angajat este cea mai bună abordare și în cazul celor care activează prin PFA cu normă, dar se depășește plafonul de 100000 EUR , fiind obligați să treacă în sistem real.
În situația în care nu se poate opta pentru impozitarea pe baza normelor de venit la PFA, dar activitatea permite încasarea veniturilor prin intermediul contractelor pentru drepturi de autor, impozitarea acestui tip de contract este optimă pentru venituri peste 310000 lei. Practic în cazul în care activitatea se poate desfășura sub forma contractelor de drepturi de autor, atunci sub pragul de 310.000 lei este optim un SRL fără contract de muncă, iar peste această valoare va renta mai mult o colaborare în baza contractelor de drepturi de autor.
de Mircea Vădan
de Emilia Toma
de Melania Duma