În acest articol vom aborda mecanismele de transport din AS ABAP( Application Server ABAP ) şi din SAP HANA, în special modul cum pot fi transportate aplicaţii alcătuite din obiecte ABAP şi din obiecte HANA, folosind HANA Transport Container şi enhanced Change and Transportation System(CTS+) .
Drept exemplu, vom folosi system landscape-ul de mai jos, alcătuit din sistemul de dezvoltare, sistemul de testare și sistemul productiv.
Figura 1. Exemplu de system landscape**
Ca programatori ABAP creăm obiectele (programe, clase, funcţii, etc.) în sistemul de dezvoltare şi le asignăm unor anumite pachete pentru a le gestiona mai uşor. În funcţie de setările pachetelor, informații despre aceste obiecte sunt sau nu sunt salvate, automat, pe un aşa numit Transport Request. Acestea pot fi privite ca nişte camioane care transportă obiecte între diferite sisteme SAP, cum sunt cele din figura de mai sus. Sugestivă în acest sens este chiar icoana butonului de transport din SAP, care este un camion. Toate modificările făcute asupra acestor obiecte sunt apoi salvate pe aceste Transport Request-uri până la momentul exportului. Odată exportat un Transport Request, acesta nu mai poate fi folosit pentru a transporta obiecte noi sau alte modificări ale obiectelor pe care le conține.
Transport Request-urile sunt compuse din două fişiere (Data File şi Control File ) care sunt salvate pe serverul ABAP.
Data file conţine informaţii despre obiecte, iar Control File deține informaţii despre paşii necesari importului în alte sisteme.
Figura 2. Transportul la nivel de AS ABAP folosind CTS
După ce partea de dezvoltare s-a terminat, aceste fişiere sunt exportate din sistemul de development şi apoi importate în celelalte sisteme. Aici, cu ajutorul informaţiilor din cele două fişiere, sunt create copii ale obiectelor. De menţionat este faptul că în sistemele de testare şi cele productive nu se recomandă modificarea obiectelor. Modificările sunt făcute în sistemul original, în care au fost create (Development System), iar aceste modificări sunt transportate apoi în celelalte sisteme cu ajutorul unui alt Transport Request.
Mai departe, vom vorbi despre sistemul de transport la nivel de bază de date. În unele privințe, sistemul de transport din HANA se aseamănă cu cel din AS ABAP. Ca şi în ABAP, obiectele din SAP HANA sunt structurate în pachete. Pentru a putea fi transportate, pachetele din baza de date sunt asignate unui Delivey Unit. Diferenţa dintre un Transport Request şi un Delivery Unit este că unui Delivery Unit pot fi asignate doar pachete întregi, unul sau mai multe, iar unui Transport Request pot fi asignate şi obiecte individuale, fie ele din pachete diferite.
Transportul între două sisteme HANA constă în exportul şi importul acestor Delivery Units din HANA Studio.
Exportul se poate realiza în două moduri.
Figura 3. Exportul unui Delivery Unit
Înainte de a exporta un Delivery Unit trebuie să definim un Schema Mapping. Această mapare este necesară deoarece schemele diferă între două sisteme SAP.
Pentru a exemplifica acest lucru, vom folosi un Attribute View AT_EXEMPLU. Acest View citeşte date din tabela TABELA_EXEMPLU care face parte din schema din baza de date SAPABD ( Sistemul ABAP se numeşte ABD ). Această tabelă nu există în sistemul de testare şi cel productiv din cauza denumirilor diferite ale acestora (ABQ şi ABP). În sistemul de testare tabela noastră face parte din schema SAPABQ. Dacă nu definim o mapare între sisteme, la importul în sistemul de testare se va încerca să se creeze un Attribute View-ul AT_EXEMPLU în schema SAPABD, ceea ce va genera o eroare.
Figura 4. Definirea unei mapări între sisteme
Acum vom analiza modul în care pot fi transportate obiecte ABAP şi HANA simultan, de exemplu un External View, definit în ABAP Dictionary şi un Attribute View definit în HANA. Pentru a transporta aceste obiecte vom folosi un HANA Transport Container care înglobează funcţionalităţile celor două sisteme de transport, ABAP şi HANA.
Un HANA Transport Container se comportă ca un Proxy Object pentru un singur HANA Delivery Unit. Informaţii despre toate obiectele din HANA Delivery Unit sunt salvate într-un fişier pe Serverul ABAP (vezi Figura 5).
Transportul între diferite sisteme SAP se realizează cu mecanismul CTS+. La folosirea unui asemenea Container trebuie ţinut cont că sincronizarea cu un Delivery Unit trebuie făcută manual de către programatori. De asemenea, sistemul de transport nu recunoaşte dependenţe între mai multe Containere.
de Ovidiu Mățan
de Bogdan-Constantin Pîrvu , Constantin-Bălă Zamfirescu , Samuel Pușcașu , Vlad Ruxandu