Care este principalul avantaj al monedelor digitale comparativ cu cele clasice?
Peter Lawrey: Monedele digitale au la bază un model de încredere diferit de monedele clasice. Monedele digitale permit organizațiilor și indivizilor să coopereze pe baza unui nivel de încredere mai scăzut. Riscul de a sparge datele este mai mic, deoarece datele sunt menite de la bun început a fi distribuite și altora. În loc de a se baza pe guverne, oamenii pot avea încredere într-o platformă sau companie a cărei interese sunt cunoscute. Acest lucru nu face soluția mai bună, dar oferă o alternativă viabilă.
Un bitcoin valorează mai mult de 10.000 euro. Este un preț correct sau o bulă speculativă?
Peter Lawrey: Iată întrebarea: Dacă oamenii nu ar mai cumpăra aceste monede (deoarece cred că le pot vinde pentru profit ulterior), care este valoarea fundamentală a monedelor? Vă întrebați dacă Bitcoin nu este precum o lalea, dar aceasta nu este o judecată complet corectă. Bitcoin nu este un produs perisabil și servește unui scop util. Aproximativ 1/3 dintre banii câștigați de "minerii" de monede provin din taxe de tranzacționare, nu din minarea propriu-zisă. Cu alte cuvinte, prețul este umflat, iar valoarea reală este ușor pusă deoparte. O altă problemă este costul rulării serviciului comparativ cu venitul pe care îl generează. Niște date estimative pun costul rulării la 1/3 din costul energiei pe care o consumă. Suspectez că mulți "mineri" plătesc puțin pe energia folosită, mai puțin decât costul real. Totuși, chiar dacă ar plăti costul total al energiei consumate, iar recompensa oferită în schimbul minării ar dispărea, lucru care se va întâmpla în timp, prețul este rezonabil la acest moment.
Problema pentru Bitcoin, așa cum o văd eu, nu este dacă valoarea sa este o bulă speculativă sau nu, ci dacă Bitcoin nu poate fi ușor înlocuit de una sau mai multe soluții mai bune. Odată ce mai mulți oameni cred că există un mod mai bun de a depozita banii, pot apărea servicii ce se bazează pe un model comercial asemănător și care sunt mai bune, de exemplu în ceea ce privește costul energiei.
Ce limitări are Bitcoin în prezent?
Peter Lawrey: Cea mai mare limitare este rezistența la schimbare. Celelalte probleme tehnice se pot repara ușor în majoritatea lor. Totuși, chiar și o schimbare tehnică mică poate dubla un bloc, ceea ce s-a și întâmplat deja. Pe măsură ce evoluează, monedele digitale vor suferi schimbări mult mai dramatice. După cum văd eu, susținătorii Bitcoin sunt prea atașați de deciziile arbitrare luate la început. Cu timpul, acestea pot deveni inadecvate.
Cantitatea de energie consumată de monedele digitale este enormă și duce la poluare. Există alternative mai bune? Cât de departe suntem de o soluție optimizată?
Peter Lawrey: Deja există soluții optimizate. Soluțiile care utilizează blocuri mari pot înjumătăți energia consumată, dar cei ce folosesc Proof of Stake folosesc mai multe nivele de magnitudine și deci mai puțină energie. Dacă ar fi să avem un blockchain în IoT, rezultatul va crește de 100.000 de ori mai mult decât în cazul Proof Of Work, iar costul operației va trebui să scadă de 1.000.000 de ori. Acest lucru este posibil și pentru Bitcoin, iar Ethereum face un pas în această direcție prin mutarea spre Proof of Stake.
Le puteți oferi câteva puncte de sprijin celor care doresc să creeze monede digitale?
Peter Lawrey: Cel mai bun lucru pe care pot să îl facă este să studieze soluțiile existente, cele mai multe fiind open source. Trebuie căutat echilibrul între performanța de care aveți nevoie și nivelul de încredere necesar. Dacă nu aveți nevoie de performanță ridicată și doriți o soluție utilizată la scară largă, Ethereum este un bun punct de pornire.
Peter va fi prezent la conferința The Developers, în data de 19 aprilie, Cluj-Napoca. Mai multe detalii vor fi disponibile pe the-developers.com
de Ovidiu Mățan
de Bogdan Bucur
de Bogdan-Constantin Pîrvu , Constantin-Bălă Zamfirescu , Samuel Pușcașu , Vlad Ruxandu