ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 64
Abonament PDF

Conducând cutia automată cu cod generat

Adrian Tintea
Application Engineering Team Leader BU Transmission / Division Powertrain @ Continental Sibiu
PROGRAMARE

Încă de la începutul folosirii generării automate a codului ANSI C cu ajutorul generatorului de cod de la dSpace, TargetLink, Continental a făcut primii pași în folosirea toolurilor de dezvoltare bazată pe modele (en. Model Based Development, MBD).

În Sibiu, acest mod de lucru a început să fie folosit în 2006, colegii din Germania având deja la ora aceea o experiență solidă în ceea ce privește MBD, în departamentul Body&Security. Multe lucruri s-au schimbat de atunci. Proiectele au fost aduse la nivelul de producție folosind acest mod de dezvoltare de software, au fost stabilite modele de lucru, medii de dezvoltare, îndrumare și reguli de dezvoltare. Toate cele enumerate mai devreme au fost gândite și create special pentru noua paradigmă de dezvoltare a software-ului, MBD. Combinarea cunoștințelor inginerilor de software cu cele ale dezvoltatorilor de funcții și împreună cu unelte de tipul TargetLink-ului (împreună cu serviciile de suport de calitate oferite de dSpace) au oferit o bază pentru crearea unui mod de lucru standardizat în proiecte.

Dezvoltarea bazată pe modele a condus și la dezvoltarea rapidă companiei, a departamentelor și a competențelor pe care compania le are și le poate oferi clienților. MBD-ul a constituit, de asemenea, o piatră de hotar și în ceea ce privește calitatea software-ului și a timpului de dezvoltare, acestea fiind mult îmbunătățite.

O schemă de principiu a cutiei de viteză automată cu dublu ambreiaj se află mai jos. Cutia de viteze cu dublu ambreiaj este în principiu o cutie automată pentru că nu necesită în mod normal interacțiune cu șoferul. Șoferul poate schimba, totuși, în mod manual, treptele de viteză folosind elementele de acționare electrice și/sau hidraulice care sunt deja instalate pe transmisie. Ea folosește două ambreiaje separate, după cum se poate vedea mai jos: unul pentru treptele de viteză impare și unul pentru cele pare. Această cutie poate fi considerată ca două cutii de viteză manuale, funcționând împreună pentru a împlini aceeași funcție, fiecare cu ambreiajul său, aflate în aceeași carcasă. În dezvoltarea de software pentru cutiile de viteză cu dublu ambreiaj, locația noastră a fost implicată în mod direct cu rezultate excelente.

Schema de principiu a unei cutii cu dublu ambreiaj

În departamentul care se ocupă de partea de cutii de viteză și diferențiale, nu contează tipul de transmisie. Fie că vorbim de o cutie cu dublu ambreiaj, una automată cu convertor de cuplu, una pilotată sau de control al unui diferențial, toate au în partea de software aplicativ componente realizate cu ajutorul generării de cod din modelele TargetLink. Proporția de software generat din modele va continua să crească și pe viitor, softul de aplicație fiind prezent în proporție tot mai mare și cu o tot mai mare importanță. Modularitatea și flexibilitatea oferite de MBD vor fi principii de bază în această zonă, oferind posibilități multiple de implementare a unor functionalități noi în viitor.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 107

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects