ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 64
Abonament PDF

Performanță în Java. Interviu cu Peter Lawrey

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU

Oferiţi librării de mare performanţă, Chronicle, sub formă open source pentru sistemul bancar și nu numai. Cum vi se par specificaţiile legate de procesarea în timp real, în contextul creșterii continue a puterii de procesare?

Peter Lawrey: Pe măsură ce puterea de procesare crește, cererea dictează fie ca procesarea să ia mai puţin timp, fie ca numărul funcţionalităţilor derulate în același timp să crească. De exemplu, în spaţiul web, pe măsură ce lățimea de bandă și puterea de procesare cresc, mesajele devin mai mari, ceea ce duce la o experienţă mai bogată a utilizatorului.

Peter Lawrey

Abordarea clasică este Java vs. C++. Java oferă flexibilitate și viteză, în timp ce C++ oferă control la nivel de detaliu. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Peter Lawrey: În ziua de azi, există trei mari opţiuni: Java (sau limbajul JIT în general), C++/C (compilare) și FPGA (în hardware). FPGA este cea mai rapidă opţiune, iar pentru că devine din ce în ce mai inteligentă, există momentan o nevoie mult diminuată de C++. Totuși, Java devine din ce în ce mai eficientă, deci puteţi face mult mai multe cu Java. Performanţa programelor compilate în cod intermediar tinde să se apropie de performanţa celor compilate în cod nativ. Tot astfel, numărul programatorilor ce folosesc cod nativ scade.

Există JSR-uri care să aducă beneficii noi pentru limbajul Java sau este acest limbaj suficient de bun, nemaiavând nevoie de altceva?

Peter Lawrey: JSR-ul care îmi place este JShell REPL. Din punctul de vedere al limbajelor, Java 9 este un release de mentenanţă ce are actualizări pentru versiunile suportate de JSR și ce aduce o reorganizare semnificativă a elementelor internal, ceea ce va face mai ușoară în viitor adăugarea de funcţionalităţi noi.

Ce JVM folosiţi de obicei și pe care îl vedeţi utilizat pentru sisteme de producţie? Dar application server?

Peter Lawrey: Java 8 a fost lansat în producţie în 2014, iar de atunci nu am folosit altceva. Java 9 va lua ceva timp, dar ne așteptăm să avem o aplicaţie client în producţie anul viitor, în Q2.

Sunteţi în top 0.01% pe Stack Overflow. Care este cea mai frecventă întrebare și care este cea mai interesantă întrebare din ultimele trei luni?

Peter Lawrey: Una dintre cele mai interesante întrebări din acest an se referă la utilizarea intrinsics. Intrinsics reprezintă înlocuitorul metodelor builtin Java care sunt metode optimizate de C++ și/sau limbaje de asamblare. Deși nu sunt noi, acestea sunt folosite din ce în ce mai mult în JVM pentru a mări viteza în unele zone critice, menţinând totodată interesul crescut.

Una din preferatele mele este Long.bitCount care, utilizând un intrinsic, poate fi înlocuită cu o singură instrucţiune de cod mașină.

public static int bitCount(long i) {
  // HD, Figure 5-14
  i = i - ((i >>> 1) & 0x5555555555555555L);
  i = (i & 0x3333333333333333L) + ((i >>> 2) & 0x3333333333333333L);
  i = (i + (i >>> 4)) & 0x0f0f0f0f0f0f0f0fL;
  i = i + (i >>> 8);
  i = i + (i >>> 16);
  i = i + (i >>> 32);
  return (int)i & 0x7f;
}

Veţi fi speaker la IT Days și anul acesta, ce prezentare veţi face?

Peter Lawrey: Anul acesta am fost preocupat de cryptocurrencies și despre cum le putem îmbunătăţi scalabilitatea și performanţa? Voi vorbi despre unele din soluţiile existente.

Ce ne rezervă viitorul în lumea Java?

Peter Lawrey: Există dezvoltări recente importante. S-a spus că noul limbaj Java se va lansa în următoarele șase luni, Java 18.3 pentru luna martie, urmat de Java 18.9 în septembrie. Cred că asta va grăbi dezvoltarea platformei Java.

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA