ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 63
Abonament PDF

Laravel e încă viitorul în PHP

Lóránd Gombos
Senior Software Developer @ AROBS Transilvania Software



EVENIMENTE

În urmă cu patru ani mă pregăteam pentru o prezentare în fața colegilor despre Cake PHP. Aveam toată documentația făcută când am dat peste Laravel. Mi-a atras atenția imediat, așa că am început să mă documentez intens.

După ce am parcurs o documentație stufoasă, am descoperit că Google trends deja vorbea despre Laravel. Conform trendurilor, Laravel se afla pe ultimul loc, având deasupra Yii, Zend Framework, Codeigniter și, primul în top, Cake PHP. Imaginea de mai jos a apărut în prezentarea mea de acum patru ani.

Google Trends 2013

Cu toate că titlul prezentării mele promitea informații despre Cake PHP, mai mult de jumătate din timpul alocat l-am folosit pentru a vorbi despre Laravel. Colegii erau sceptici, unii chiar au râs. Nu reușisem să îi conving, poate și din cauza entuziasmului meu debordant. Cu toate acestea, am intuit acest trend și am decis să-l urmez. Încrezător că este util să începem dezvoltarea de proiecte cu Laravel, am dat startul unui prim proiect folosind acest framework. La început, echipa era formată dintr-un programator care nu a folosit niciodată Laravel, un programator nou în echipă și eu - un susținător convins și dornic să dezvolte un proiect Laravel.

Cum arată astăzi Laravel în căutarile Google trends?

Google Trends 2017

Primul rezultat cu Laravel - proiect livrat înainte de deadline

În urmă cu trei ani am văzut primul rezultat semnificativ cu Laravel. Mai exact, proiectul a fost finalizat înainte de termenul estimat. Drept consecință, am generat un interes în rândul colegilor referitor la acest framework. Ce a urmat? Majoritatea proiectelor în care m-am implicat au avut ca soluție tehnică acest framework.

De ce am ales Laravel?

Pentru că learning curve-ul în Laravel e mai scurt, având o documentație mai ușor de înțeles și care se parcurge mai repede, față de un alt framework, iar un programator care se întâlnește prima dată cu Laravel va înțelege codul în aproximativ două zile, deoarece frameworkul este conceput tocmai pentru a simplifica codarea.

Laravel a construit în jurul său o comunitate de programatori pasionați care oricând își pun la dispoziție experiența și cunoștințele. Mai mult decât atât, majoritatea pachetelor de învățare sunt gratuite. Laravel sprijină open source-ul, este un framework care conține un cod elegant și care, la momentul actual, influențează noi trenduri în PHP.

În momentul de față, conform sursei SimilarTech, o platformă de analiză de date, există 55.454 de site-uri dezvoltate integral cu Laravel la nivel global și 46.511 de domenii unice dezvoltate cu Laravel. Domeniile de aplicare: Business, News, Entertainment, Travel, Technology și Social.

Jacob Hecht - Product Consultant, SimilarTech, ne-a oferit câteva date referitor la site-urile din România care folosesc Laravel. "We have uncovered 336 websites that are using Laravel, and the majority of their traffic comes from Romania, which is based on SimilarWeb traffic data. It is important to keep in mind that these are websites where there is enough traffic to see that the clear majority is coming from Romania."

LaraconEU

Este al-2-lea an, consecutiv, când particip la conferința LaraconEU, din Amsterdam, care a avut loc anul acesta în perioada 28-30 august. La fel ca și anul trecut, abia aștept să pun în aplicare și de această dată ultimele update-uri însușite la conferință. De data aceasta, am mers la conferință împreună cu colegii mei Alexandra, Dan și Sergiu care, la rândul lor, au fost dornici de a asimila noi idei și informații. Astfel că, împreună încercăm să facem un sumar cu cele mai interesante informații de la conferință.

Laracon Team

Taylor Otwell - State of Laravel

Taylor Otwell, fondatorul Laravel, ne-a prezentat câteva dintre noutățile noii versiuni Laravel (5.5) lansată în timpul conferinței. A menționat Resource, prin intermediul cărora un anumit model poate fi transformat într-un instrument extrem de util, în special pentru dezvoltarea API-urilor: te ajută să transformi răspunsul unui model în API.

Tot în aceeași sferă, introducerea funcției globale opțional care simplifică sau chiar elimină validarea instanțelor de clase înainte de a executa metode prin simpla accesare a acestei funcții. Alte îmbunătățiri au fost aduse la sistemul de Queueing: înlănțuirea joburilor în "serie", dacă unul dintre joburi nu se execută cu succes, celelalte nu se vor mai executa. De asemenea, a fost introdus și Job Rate Limiting pentru cazurile în care workerul de queue are o limită de request-uri astfel se reușește configurarea numărului de încercări pe intervale de timp, în special util în interacțiunea cu servicii care limitează la rândul lor numărul de requesturi pe un anumit interval.

O altă îmbunătățire adusă acestui sistem este posibilitatea de a limita reîncercarea de a rula un anumit job până la o anumită oră, foarte util pentru joburile care sunt direct legate de execuția într-un anumit interval orar astfel că, dezvoltatorul nu mai trebuie să plaseze verificările de interval.

Deschidere Laracon

Marcel Pociot: From zero to multi-platform Chatbot with BotMan

Marcel Pociot și-a intitulat prezentarea From zero to multi-platform Chatbot with BotMan. Marcel este creatorul librăriei BotMan care încearcă să abstractizeze dezvoltarea și interacțiunea cu boti de chat pe o paletă destul de largă de platforme: Slack, Telegram, Microsoft Bot Framework, Nexmo, HipChat, Facebook Messenger și WeChat. Astfel că, printr-o serie de evenimente și hookuri se pot obține interacțiuni cu toate platformele amintite mai sus prin intermediul câtorva linii de cod, iar componentele layerului de abstractizare se vor ocupa de comunicarea cu diferite sisteme. De asemenea, dacă se adaugă și natural language processing, rezultatele pot fi cu atât mai interesante.

Eryn O'Neil - Project Triage: What to Do When Everything Hits the Fan

O altă prezentare care ne-a determinat să privim dincolo de partea tehnică a fost susținută de Eryn O'Neil. Aceasta a vorbit despre abordarea problemelor în procesul de dezvoltare. Eryn și-a împărtășit experiențele într-o serie de situații și s-a arătat hotărâtă în deciziile luate pentru rezolvarea problemelor. Discuția a avut scopul de a ne reaminti faptul că avem de-a face cu oameni diferiți, iar uneori cu noi înșine. Concluzia a fost că ar trebui să empatizăm cu oamenii și să ne amintim că nu trebuie să reacționăm la situații, ci să avem un plan înainte de a acționa.

Jeroen van der Gulik - Bruce Lee Driven Development

Nu ne-am fi gândit că ne vom întâlni cu Bruce Lee la această conferință, însă am dat peste niște concepte deduse din filozofia acestuia. Bruce Lee Driven Development a fost un titlu care ne-a atras atenția și care nici nu ne-a dezamăgit. Extrasă din filozofia învățării mai multor stiluri de Kung Fu, Jeroen ne-a explicat cum, în calitate de dezvoltatori software, am putea beneficia de absorbția a cât mai multor stiluri de dezvoltare, folosind acele piese pe care le considerăm cele mai utile.

Max Brokman - Denormalization With Eloquent: How, Why and When

Nu a fost nicio prezentare din care să nu extragem ceva util. Prezentarea lui Max Brokman a punctat niște perspective foarte interesante. Ca programatori, suntem deseori încurajați să stocăm datele în mod normalizat. Acest lucru îmbunătățește integritatea datelor și reduce redundanța acestora, dar uneori face ca interogările citite să fie complexe. În cadrul sesiunii, Max Brokman ne-a demonstrat cum un DB denormalizat poate să fie utilizat pentru a îmbunătăți performanța și experiența programatorilor în rapoarte, pagini de înscriere și sisteme de căutare folosind Eloquent.

Laura Elizabeth - Debugging Design: 5 simple design principles to make your UI "not look terrible"

Ne-a atras atenția și prezentarea Laurei Elizabeth, Debugging Design: 5 simple design principles to make your UI "not look terrible". Laura ne-a arătat o pagină web, a identificat elementele care nu arătau bine, iar apoi, pas cu pas, bazându-se pe 5 principii simple, a modificat această pagină, transformând-o într-una elegantă, structurată și ușor de folosit.

5 principii de care un programator ar trebui să țină cont atunci când trebuie să implementeze o pagină web:

Hannes Van De Vreken - Code review beyond code

Hannes Vad De Vreken a vorbit despre importanța code review-ului în procesul de dezvoltare a unui sistem informatic, guidelines pentru crearea unui pull request și pentru oferirea unui feedback. Acesta ne-a demonstrat faptul că este important să acordăm o atenție mai mare code reviewului, precum și modului în care facem un pull request, astfel încât să oferim informații suficiente, pertinente și utile persoanelor care trebuie să ne evalueze codul.

De asemenea, din postura code reviewerului, este important să știm cum să oferim un feedback, mai ales atunci când acesta nu este unul pozitiv, astfel încât să nu demotivăm persoanele vizate. Hannes ne-a prezentat abordarea de tip sandwich = feedback negativ între două feedbackuri pozitive.

Testează și aplică

Laravel face parte din activitatea mea de zi cu zi ca programator. Conferința LaraconEU ne-a oferit mie și colegilor mei, o experiență extraordinară. Faptul că am întâlnit oameni care fac parte din board ne-a ajutat pe toți patru să înțelegem idei care sunt aplicabile 100% în cadrul proiectelor pe care lucrăm. Insighturile privitoare la de-normalizarea bazei de date ne-au ajutat să îi explicăm mult mai clar clientului despre chatbots și despre cât de ușor se implementează pe mai multe platforme. În urma prezentării, acesta a fost foarte deschis să înceapă în cadrul proiectului un modul de chatbot.

Acestea au fost principalele idei cu care ne-am întors de la LaraconEU și pe care vom încerca să le implementăm până la ediția de anul viitor.

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects