ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 63
Abonament PDF

De la Software Developer la Project Manager – Interviu cu Ionuț Pintican

Ștefania Deac
HR Specialist @ msg systems Romania



INTERVIU

Ionuț este Senior Project Manager în departamentul Automotive în cadrul msg systems România. În acest articol ne va prezenta parcursul său profesional, menționând factorii favorabili evoluției sale în carieră. De asemenea, de la el vom afla cum se poate pregăti o persoană pentru un rol de Project Manager și care sunt abilitățile necesare pentru a prelua un astfel de rol.

Din experiența lui și a altor colegi ne-am inspirat pentru crea un program de carieră care facilitează tranziția de la un rol de programator la unul de lider. În numerele viitoare ale revistei încercăm să includem perspectivele colegilor care au urmat și alte parcursuri de carieră cum ar fi Team Leader/Coordinator, Technical Lead, Software Architect, Business Analyst/Consultant, Scrum Master.

Ce presupune rolul tau actual?

În linii mari, a coordona un proiect și o echipă.

La nivel de echipă, investesc efort în a încuraja membrii să ia decizii. Este bine să înțeleagă care este posibilitatea lor de jonglare cu deciziile și faptul că zona decizională crește pe măsura ce își câștigă încrederea față de cei implicați.

Cum îți încurajezi membrii echipei să ia decizii?

La început luăm decizia împreună, înțelegând riscurile unui eșec și încurajând colegul să nu privească acel eșec ca pe un capăt de drum. Trebuie ținută evidența zonei decizionale a fiecarui coleg și a o extinde progresiv.

Multe persoane care vin în zona tehnică, ar investi foarte mult timp pentru a lua decizia perfectă. În momentul în care ajungi într-un rol de coordonare, sunt foarte multe decizii de luat și e nevoie să îți asumi riscuri, conceptul de perfect pierzând conotația pozitivă.

De asemenea, în momentul în care o persoană înțelege importanța muncii proprii în imaginea de ansamblu, crește mult implicarea și entuziasmul.

Care a fost contextul în care ai preluat un rol de Project Manager?

Am început ca developer; în acest timp am avut mentori care m-au inspirat. Am învățat că a avea mentori este întotdeauna de dorit. Schimbarea rolului a venit natural. M-am concentrat într-o primă fază să devin productiv, apoi să stăpânesc tehnologia. Ulterior, am început să investesc în partea de soft skills și în abilitățile mele de leadership. Drumul leadershipului și dezvoltarea în acest sens este un proces mai lung din perspectiva mea.

Cum te-ai pregătit pentru a prelua un rol de lider?

Trebuie să îți câștigi locul, nu trebuie să ai impresia că o poziție vine de la sine. Acest aspect a fost formulat în multe feluri, dar în continuare cred că reprezintă o diferență cheie între un manager și un lider.

Pentru a câștiga încrederea de a primi un rol pe care ți-l dorești, trebuie să înțelegi care sunt pașii de dezvoltare și să începi să "umpli papucii" respectivi. Astfel, îți poți da seama dacă ești potrivit pentru un astfel de job. În timp, persoanele care te înconjoară încep să aibă încredere în tine și să îți ofere tot mai multă responsabilitate inițial neoficial, apoi oficial.

Am început să îmi dau seama că aceasta este ceea ce îmi doresc, felul meu de a fi este potrivit pentru acest gen de rol. Am devenit un lider informal în momentele în care project managerul avea nevoie de ajutor.

Mi s-a părut important să îmi păstrez concentrarea pe acest obiectiv pe un termen îndelungat. În momentul în care mi s-a propus o poziție de PM și am acceptat, obiectivul îl vedeam atins și un nou obiectiv aștepta să fie definit. Un astfel de ciclu, dirijat de termini din aria Kaizen cred că este de dorit.

Unde ai simțit nevoia să investești atunci când ai preluat rolul de Project Manager?

În momentul în care am preluat acest rol, dar și ulterior, mi-am propus să devin cât se poate de documentat în legătură cu ciclul de viață al proiectului în curs, dar și să țin pasul cu noile direcții. Privind înapoi, observ un pendul între metodologiile clasice de PM și cele agile.

Pe mine m-au ajutat mult studiile de caz. A învăța din experiența altora este facil din mai multe puncte de vedere. Istoria reprezintă un argument bun în luarea de decizii. În plus, aceste exemple practice se ancorează bine în memoria cititorului.

Teoria și documentarea pot uneori distrage atenția de la nevoile proiectului, dar și nevoile proiectului pot distrage atenția de la obiectivele pe termen lung. Aici este nevoie de un echilibru.

Ce abilități ți-ai dezvoltat pe măsură ce ai evoluat în carieră?

Un aspect pe care îl consider foarte important este să fii tu însuți. Poate că este un clișeu, însă ideea are în spate beneficii mari. Ești mai relaxat așa și mai previzibil. În momentul în care colegii oglindesc acest aspect, încrederea și productivitatea crește în echipă. Strâns legată de acest aspect este încurajarea dezvoltării umorului în echipă.

Ce etape din cariera ta consideri că au fost definitorii pentru evoluția ta în carieră?

Pentru scurt timp am avut rolul de team leader și ulterior am trecut la rolul de Project Manager în cadrul unui nou proiect. Mi-a fost prezentată această oportunitate drept o provocare. A fost o combinație între nevoia de pe proiect și modul în care mi-a fost prezentat rolul. Consider că trebuie să analizezi atent astfel de răscruci și calculând riscurile să îți asumi decizia evitând a privi îndelung înapoi.

Mi s-a schimbat destul de mult stilul de lucru când am început să lucrez cu metodologii agile. A fost un pas în față, vedeam că funcționează, că am un client fericit. Am ajuns la ideea că proiectele agile funcționează cel mai bine indiferent de context. Pe măsură ce am acumulat experiență, mi s-a confirmat că există și proiecte care funcționează bine cu un project management clasic.

De ce abilități crezi că e nevoie pentru a prelua un rol de coordonare?

Din nou, consider că trebuie să îți câștigi locul, neavând impresia că o poziție vine de la sine.

Am vorbit puțin despre cunoștințele teoretice și rulajul lor în practică, despre abilități interumane. Destul de important este și time managementul propriu, dar și cel scalat la nivel de proiect. Acest capitol vine cu parametri de genul velocitate, prioritizare, paralelizare, analiza de dependențe și riscuri. Acești parametri pot să determine o situație de criză. O măsură a succesului unui proiect poate fi numărul și frecvența acestor situații care de obicei creează presiune suplimentară. Consider că e important ca această presiune să nu fie simțită la nivelul membrilor echipei, decât printr-o reorganizare subtilă a status quo-ului.

Totodată, în relație cu clientul, trebuie să îl ajuți să își clarifice cerințele, să îi câștigi încrederea, să fii consistent și transparent în momentele în care apar probleme, astfel încât aceșta să știe că te pot considera un adevărat partener, nu doar un executant. Dacă te afli în poziția de executant, e bine să începi să îți schimbi percepția despre așteptările la adresa ta, începând să privești cursul prin prisma unui partener. Cu răbdare și fiind calculat, acolo vei ajunge.

Cum se îmbină spirital tău liber cu un cadru disciplinat și organizat?

Nu știu. Știu însă că atunci când ești project manager este important să încurajezi consistența, trăind-o. Dacă consideri că această consistență nu prea se potrivește cu "spiritul liber", va trebui să îi găsești totuși locul. Probabil că există și abordări mai puțin radicale, dar această se potrivește cu așteptările mele. Mergând pe exemplul de Scrum: daily-urile sunt la o anumită oră și se încadrează într-un time box. Ca project manager sau persoană care are responsabilități similare, este important să fii acolo regulat și să susții echipa. Acesta e un exemplu consistență de consistență în care merita investit.

Există locuri în care nu merită pus accentul pe rigiditate și e bine să îți dai seama care sunt acestea. Practicile bune se consolidează într-un cadrul bine stabilit și convenit, însă deseori trebuie purtată o pălărie flexibilă și tolerantă pentru a încuraja inovația.

Ce a contribuit la decizia ta de a te alătura echipei msg?

Eu am văzut msg-ul ca pe o mare oportunitate de a învăța limba germană, mi-am dat seama că aici îmi pot pune amprenta și pot aplica cunoștințele pe care le am. Am un spațiu deschis în care să mă dezvolt și în cadrul căruia pot să îmi aduc o contribuție personală. Oricine poate face aceasta aici.

Încurajăm oamenii să se dezvolte, pentru a-și descoperi direcții pe care vor să le urmeze, iar mai apoi îi susținem în drumul lor.

Cum e influențat rolul tău de către persoanele cu care colaborezi?

Specificul german pune mult accent pe calitate și predictibilitate. În relațiile cu clientul e bine a avea argumente obiective cu prognoze calculate. Dar încrederea se consolidează totuși prin implicarea factorului uman.

Există o colaborare bună cu managementul din România, alături de care îmbunătățim cadrul proiectelor la un nivel mai înalt. Astfel, ei mă susțin și au capacitatea de a reacționa rapid. Pot spune că suntem aliați cu un scop comun. În momentul în care e nevoie de mentorat sau de ajutor în cadrul echipei, apelez la managerii din România.

A înțelege felul în care te influențează fiecare persoană cu care lucrezi e important și te poate ajuta să progresezi. Baza unei colaborări de succes este influența reciprocă într-un sens pozitiv.

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects