Am fost învățați încă de mici să căutăm succesul în tot ceea ce facem, spunându-ni-se că acesta ne va aduce garantat fericirea. Atunci cum se face că nu observăm o explozie de fericire la angajații care sunt deja ,,de succes''? Devenim tot mai conștienți de faptul că a avea o carieră de succes și o viață relativ lipsită de griji, nu conduc neapărat la fericire.
În 1964, într-un articol din ,,Harvard Business Review", intitulat Democracy Is Inevitable, Warren Bennis și Philip Slater argumentau că conceptul democrației va deveni o tendință atât la locul de muncă cât și în lume prin simplu fapt că acest concept reprezintă cel mai eficient sistem social în contextul valurilor de schimbări. Bennis, un expert în sisteme de management și profesor al școlii de business, împreună cu Slater, sociolog și scriitor, au prevăzut nevoia unui sistem de a fi adaptiv și de a promova ideea de libertate în gândire și acțiune (freedom of thought and action).
Astăzi, trăim într-o eră în care nevoile pentru participare, colaborare și incluziune sunt mai acute ca niciodată. La o scurtă privire în jur, vedem acest moment al libertății și al democrației prezent în toate palierele societății, de la reforma în educație până la planifcarea urbanistică și mentalitatea milenară. De la revoluții care eliberează popoare la proteste pentru drepturile fundamentale și până la modul cum ne educăm copii să găsească bucurie și succes prin colaborare și contribuție.
De ce a te simți liber la locul de muncă este un deziderat atât de important? Pentru a înțelege aceasta, trebuie să aruncăm o privire la ce limitează libertatea la locul de muncă - frica. Studiile și știința din domeniu demonstrează că atunci când suntem într-o stare de frică, avem o capacitate creativă și rațională limitată, paralizând capacitățile colegilor, ale organizațiilor și ale noastre. Micro-managementul, birocrația, neîncrederea în forțele proprii , anxietatea - toate sunt simptomele fricii la locul muncă. Organizațiile se luptă cu aceste probleme pe mai multe fronturi, fără a conștientiza că soluția constă într-o idee fundamentală: libertatea la locul de muncă.
"Practicile care au la bază libertatea la locul de muncă pot reprezenta un atuu pentru un business. Oamenii sunt mult mai implicați, mult mai motivați, mult mai satisfăcuți cu jobul pe care îl au, având o siguranță psihologică îmbunătățită. Toate acestea se traduc printr-o rată de retenție mai mare, performanță și productivitate sporită, mai multă inovație și flexibilitate, o mai bună interacțiune și experiență cu clientul și totodată venituri și profituri mai mari. Oamenii sunt meniți să aibă mai multă autonomie și șansa să își folosească la maximum talentele, contribuind la ceva măreț." Kacso Szilard - CEO Azimut Happy Employees.
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Dan Sabadis