În 8 iulie, 2017, am participat la UBB Graduation Days, un eveniment public la care companiile de IT locale au ocazia de a premia efortul absolvenților. Nu știu câtă lume știe de acest eveniment, dar pot afirma despre acesta că a conținut cea mai mare doză de ingeniozitate și pasiune pentru tehnologie, dintre toate evenimentele la care am participat în ultimii ani. Acest eveniment reprezintă munca studenților concretizată în lucrarea de licență a absolvenților UBB, de la secția de Informatică. Pe lângă entuziasm și dedicare, demo-urile reflectă foarte bine tehnologiile actuale. Multe dintre ele au avut cel puțin o componentă de machine learning prin îmbinarea diferiților algoritmi de învățare pentru a rezolva o problemă.
Pentru că teoria este mai plăcută în momentul în care apare o componentă practică, vă prezint succint câteva din proiectele expuse:
Un mic roboțel, Arduino, care detectează prin intermediul senzorilor ultrasonici pereții dintr-o încăpere, înălțimea lor și generează o hartă 3d a spațiului.
O aplicație machine learning care identifică reclamele din fluxurile de poze, de ex. Instagram sau trimise de utilizatori. Dezvoltările următoare vor putea semnala utilizările greșite (de exemplu, o vază cu un logo Adidas) sau o poziționare corectă și de un mai mare impact a reclamelor într-o pagină web.
Realitatea augmentată a fost prezentă într-un proiect compus dintr-un client Arduino și un server. Telefonul recunoștea suprafața înregistrată de camera video și proiecta pe ea o sferă compusă din șase Loxodromuri, trimisă de către server. Am remarcat calitatea reprezentării grafice, buna recunoaștere a suprafeței peste care se proiecta imaginea 3D. Desigur, performanța sistemului ar putea fi îmbunătățită, dar în general este un proiect scris cu multă pasiune și bine implementat.
O aplicație IOT care controlează senzorii de pe un board remote. Demo-ul a constat în aprinderea unui led la depășirea unui nivel al senzorului de temperatură sau modalități de înregistrare a unui nou senzor pe un anumit pin.
Detectarea cancerului mamar folosind machine learning. Printr-un set de date, destul de restrâns, au fost antrenați algoritmi ML pentru recunoașterea acestuia. De asemenea, exista o aplicație separată care evidenția doar tumoarea.
Un framework bazat pe AI încearcă să facă mult mai accesibilă partea de folosire pentru publicul larg prin implicarea a doi algoritmi practici de recunoaștere a imaginilor. Din păcate, am putut vedea doar un power point și nu un demo, partea de UI nefiind dezvoltată încă.
O platformă web bazată pe machine learning detectează genurile muzicale. Demo-ul a fost impresionant:într-un timp scurt a catalogat ca rock piesa Bohemian Rhapsody de la Queen. Este de remarcat strategia de recunoaștere, unde au fost utilizați mai mulți agenți pentru fiecare gen muzical: rock, jazz, clasică, electric, metal. La final, fiecare își publică gradul de recunoaștere a propriului stil, iar cel mai bun câștigă.
Toți cei cu care am vorbit erau foarte încântați de aplicațiile lor și doreau să le continue. De asemenea, este de remarcat prezența multor companii locale de IT care au fost prezente să premieze inovația, iar premiile au constat în bani sau chiar în posibilitatea de a avea suportul tehnic timp de un an pentru dezvoltarea startupului. Trebuie să remarc faptul că toți cu care am discutat erau deja angajați și din păcate nici unul dintre ei nu putea să continue direcția și tehnologia aleasă la locul de muncă. Recunosc că mi-ar fi plăcut să aud măcar un absolvent(ă) care să îmi spună că încearcă să pornească un startup pe cont propriu și nu dorește să se angajeze deocamdată. Cu certitudine, o implicare mai intensă în dezvoltarea acestor produse proiectate de către tinerii absolvenți, ar atenua dezechilibrul existent între piața de outsourcing și cea a produselor inovative locale. Închei prin a o felicita pe doamna profesoară Simona Motogna pentru organizarea acestui eveniment și pentru efortul depus în promovarea colaborării dintre mediul universitar și cel privat. A fost un eveniment reușit, la care așteptăm să participăm și în 2018 !
Nota redacției: Ca semn al aprecierii pentru munca depusă și al încurajării absolvenților în continuarea efortului de inovație și cercetare, Today Software Magazine le oferă tuturor celor ce au prezentat în cadrul UBB Graduation Days un bilet la Cluj IT Days 2017.
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan