Casa este castelul nostru. Nu este nimica la fel, precum a ajunge acasă după o zi lungă. Casa este sanctuarul nostru, locul unde ne putem relaxa și asculta muzica preferată în liniște totală. Amintirile și momentele noastre de bucurie sunt legate de casele noastre mai mult decât oricare alte locuri unde ne petrecem timpul.
În era socială/digitală în care trăim, protejarea casei nu este jobul unui câine isteț sau a unui bun polițist. Avem nevoie de soluții mai inteligente, adaptabile la programul nostru, care recunosc și identifica prietenii noștri dintre străini. Astfel de soluții ar trebui să se adapteze la varietatea caselor, la programele de lucru dinamice, la diferiți vizitatori și la paleta preferințelor într-o casă cu mai mulți membri.
Flare, produsul dezvoltat de BuddyGuard, este un dispozitiv hardware cu un design frumos, având scopul de a oferi securitate avansată caselor și apartamentelor fără aportul utilizatorilor. Flare folosește inteligență artificială implementată direct pe dispozitiv (recunoașterea fețelor, recunoașterea sunetelor periculoase, detecția persoanelor și a animalelor de companie, recunoașterea vocilor etc.).
Când ajungi acasă, Flare recunoaște fața sau vocea persoanei și se dezarmează automat. La dezarmare, camera video se acoperă automat pentru intimitatea persoanelor. În momentul în care pleci de acasă, Flare se activează automat pe baza geolocation-ului telefonului tău mobil prin faptul că ai ieșit din zona casei. La armarea dispozitivului, camera video se descoperă automat, pentru a putea analiza prin intermediul video/audio tot ceea ce se întâmplă în casă. Bazat pe analiză audio și video, Flare ia decizii automate dacă situația din casă reprezintă un pericol sau nu. În caz de pericol va anunța automat stăpânii și poliția sau trimite o echipă de intervenție la fața locului. În caz că curentul sau Wifi-ul au probleme, Flare funcționează fără probleme, prin bateria și modulul LTE încorporat. Totul de unul singur, Flare este proiectat să ofere siguranță 24/7.
Securitatea și libertatea sunt unele dintre cele mai bune cadouri de care ne bucurăm marea majoritate dintre noi. Cu toate acestea, nu toți reușim să le păstrăm. Prin experiențe personale, am observat că daunele violării securități caselor nu sunt pierderile materiale, ci mai degrabă sentimentul și întrebările tale/ale copiilor, de după eveniment : Mai pot fi în siguranță? Oare o să se mai întâmple ?
În prezent, din păcate, spargerile în special în orașele mari sunt în creștere, cu o rată de 10% pe an. Marea majoritate a persoanelor, în special chiriașii, nu sunt protejați. Numărul cazurilor rezolvate, este încă foarte mic (2,5%- 12%).
Soluțiile momentane care sunt pe piață sunt neadecvate din mai multe motive. Soluțiile simple, gen webcam/ip camera nu oferă destulă securitate, ci mai multă bataie de cap prin notificările foarte multe care se trimit. Soluțiile tradiționale care cer instalarea de cabluri și sensori la toate ușile, sunt prea complicate și scumpe.
În cazul nostru, problema securității nu se poate rezolva simplu doar prin software, ci prin a avea o soluție completă care să lucreze împreună în armonie - hardware, mobile apps, cloud, security partners.
Prin intermediul proiectului Flare, aducem în lumea IoT globală, inovații majore pe următoarele domenii :
Până nu de mult, conceptul de securitate implica o prezență fizică și validare manuală. Soluțiile automate, cu camere de luat vederi, aveau nevoie de validare manuală, doar cu avantajul că se poate face de la distanță, de un birou de supraveghere.
Flare reduce toate aceste necesități prin a avea un singur device, care știe cum să se adapteze casei, învață ce este normal sau anormal într-o casă, învață membrii noi și ia decizii automate dacă este un pericol sau nu. Un alt avantaj al Flare este că scenariile care pot să ducă la un anumit pericol se învață global, din toate scenariile în care se întâmplă.
În domeniul home security, Flare vine cu inovații majore comparat cu soluțiile tradiționale. Flare are un dispozitiv de acoperire a camerei video, care permite asigurarea intimității. Flare se poate instala cu ușurință pe orice perete prin atașamentul magnetic, care permite folosirea device-ului și fără cablu. Interacțiunea cu dispozitivul se poate face și prin gesturi haptice pe suprafața device-ului.
În prezent, folosim șase algoritmi de inteligență artificială, care sunt sincronizați să lucreze în paralel pentru a ajunge la o concluzie cu acuratețe bună.
Acești algoritmi sunt :
Toți acești algoritmi rulează pe firmware-ul din interiorul device-ului, care are o capacitate de procesare și stocare limitată (Dual-Core processor of 1Ghz, 1Gb of Ram).
Provocările majore în legătură cu algoritmii de mai sus, vin din mai multe părți :
Un exemplu: Flare trebuie să recunoască pașii care sunt făcuți pe covor, dar și cei făcuți pe parchet sau gresie. Dacă sunt detectați pași, Flare trebuie să observe din feedul video, dacă este un animal de casă (nu e pericol) sau un om (este pericol). Dacă Flare detectează o voce, trebuie să o coreleze din nou cu sensorii de mișcare, sau cu feedul video, pentru a își da seama dacă este o persoană într-adevăr în casă sau a rămas doar televizorul pornit.
Dacă până acuma ai folosit partea de recunoaștere facială doar în timpul zilei și cu barbă, în momentul în care ajungi noaptea acasă sau îți razi barba, Flare trebuie să te recunoască la fel cu aceeași precizie.
Acestea sunt unele dintre provocările de inteligență artificială, pe care le rezolvăm pe un device limitat, la o scală globală (55 de țări, unde Flare este trimis).
Momentan suntem la stadiul în care am produs primul set de 2000 de dispozitive. Din acestea, s-au trimis deja 700 în Europa, pe baza cărora am primit feedback. În perioada lunii Iunie, restul device-urilor vor fi trimise în US, Australia, Asia și sudul Africii, în total 55 de țări.
Începând cu toamna aceasta, începem lucrul la versiunea v2 a Flare, în care vom face îmbunătățiri hardware - bluetooth/wifi, mai multe microfoane pentru stabilizarea audio, quad-core processor, GPU unit inside Flare, etc.
Obiectivul major până la finele anului 2017 este să pregătim lansarea dispozitivului în US, unde vom merge cu un set mult mai mare de dispozitive (15-20k). Acestea implică pregătiri pe toate planurile - creșterea echipei de dezvoltare, marketing, suport, legal.
Începând cu această vară, vom deschide ușile pentru toată lumea, pentru a fi vizitați și a face sharing la cunoștințele acumulate pe partea de IoT și inteligență artificială. Vom pregăti meetups și evenimente, care vor acoperi tehnologiile folosite în dezvoltarea Flare.
Vă așteptăm cu drag! Pentru orice întrebări sau sugestii, ne puteți contacta la adresa noastră sayhello@buddyguard.io.
de Bianca Leuca
de Ovidiu Mățan
de Vlad But
de Bálint Ákos