În data de 23 mai s-a dat startul primei etape din programul de accelerare Spherik 2017 în care au fost acceptate 15 echipe. În urma selecției din perioada de validare, au rămas 12 echipe în programul de accelerare. Acestea vor beneficia de sprijinul Spherik adaptat nevoilor specifice pentru scalare și dezvoltare.
Echipe din șapte țări, de pe trei continente, au aplicat pentru programul de accelerare Spherik din Cluj-Napoca. Faptul că 65% dintre aplicanți au fost din România vine să confirme că România a devenit în ultimii ani un punct de atracție pentru cei pasionați de inovație în tehnologie. Anul acesta, industrii precum Automotive, VR, Fintech, digital advertising, eHealth, sau AgroTech, au fost preferate de către aplicanți.
Cele 12 startupuri selectate pentru a trece în etapa de accelerare a programului sunt:
Baro (Republica Moldova) - platformă de management, optimizare și automatizare a ad-urilor din rețeaua Facebook.
CleverWash (România) - aplicație mobilă prin care orice șofer își poate face programări la spălătoriile auto partenere, eliminând astfel din timpul petrecut așteptând la coadă.
AdTechMedia (Republica Moldova) - platformă de publicitate care facilitează monetizarea conținutului pentru companiile de publishing și creatorii de conținut media care vor putea să își optimizeze veniturile, protejându-se de sistemele de tip adblock.
It's Quiz (Ucraina) - sistem de automatizare bazat pe inteligență artificială pentru traininguri și activități de formare profesională ale companiile medii și mari.
MyCar Assistant (România) - aplicație mobilă care îi ajută pe proprietarii de mașini să primească notificări de expirare pentru cele mai importante acte ale mașinii, precum și să rămână la zi cu reviziile tehnice periodice.
Prism (Republica Moldova) - automatizează managementul inventarului prin analiză, previzionare și optimizare a stocurilor din companiile de producție, retail și comerț electronic.
Bnesis (Estonia) - serviciu B2B care eficientizează integrarea API cu multiple soluții de cloud, pentru companii din diverse industrii.
BTCXchange (România) - prima platformă de tranzacționare Bitcoin din România care oferă un mod simplu și eficient de tranzacționare atât pe piața locală cât și pe cea internațională.
Eyesight (România) - Joc pentru tratarea ambliopiei (boala ochiului leneș), utilizând realitatea virtuală.
Jurio (România) - Este cel mai mare portal de jurisprudență din România care include în premieră hotărâri ale autorităților publice, are un motor avansat de căutare si oferă opțiunea de redactare a documentelor juridice în doar câteva clipe.
Registrul Genealogic (România) - Este un produs dedicat crescătorului modern de ovine, prin intermediul căruia se înregistrează animalele din ferme într-un registru al raselor de animale, în scopul ameliorării raselor. Acesta facilitează procesul de luare a deciziilor privind reproducția, luând în calcul cei mai buni părinți din punct de vedere genetic, conform anumitor criterii: calitatea cărnii, producția de lapte, etc. Aplicația include și opțiunea de generare a Certificatelor de Origine.
Ensleepio (România) - Este un dispozitiv de tip wearable care propune o soluție eficientă de tratare a insomniei și de ameliorarea a calității somnului.
Detalii suplimentare despre echipele care au trecut prin etapa de validare a programului, precum și alte noutăți despre echipe, puteți urmări pe paginile de social media ale Spherik Accelerator. În acest an, peste 40 de mentori s-au alăturat programului de accelerare, incluzând investitori, oameni de afaceri și specialiști în tehnologie, precum Radu Georgescu, Șerban Teoader, Marius Ghenea, Sorin Mîndruțescu, Cosmin Negrescu și Elisabeta Moraru. Iar o serie de companii au ales să susțină echipele, în calitate de parteneri, prin serviciile pe care le pun la dispoziția acestora: KPMG, Google, Microsoft, Amazon, GTS Telecom, SEO Monitor, Elefant, ThinkDigital, Supp Office, Omifa, Verbau, Das Engineering, Starnet Consulting, Paymo, ThinkOut si AppDemoStore.
Spherik Accelerator este fondat de Liberty Technology Park Cluj, Banca Transilvania, Universitatea "Babeș-Bolyai" și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Fiind o organizație non-profit, Spherik nu ia din acțiunile fondatorilor ci facilitează accesul la investiții pentru 3,14% din suma primită de startupuri în primul an. Procentul de la startup-uri este reinvestit în programe și contribuie la creșterea ecosistemului din România. Deja la a patra ediție, programul de accelerare al Spherik duce mai departe performanțele din anii trecuți cu o echipă operațională nouă, 1 milion de Euro pentru startupurile care au în plan dezvoltarea globală la finalul programului și o structură de accelerare flexibilă. Din echipa Spherik fac parte azi Nina Moldovan, Președintele Spherik, Dan Sturza, Manager de Investiții, Roxana Rugină, Manager de Program, Diana Rusu, Business Development Manager, precum și cei doi asociați ai programului, Alex Burciu (ex Software Development Manager la Amazon) și Gabriel Dombri (Founder @GROWTH MARKETING Academy & CEO @Tapptitude).
Pentru mai multe informații accesați www.spherikaccelerator.com.
de Bianca Leuca
de Ovidiu Mățan
de Vlad But
de Bálint Ákos