În general, tehnologia ne ajută să fim mai bine informați iar pe noi, programatorii, să putem crea aplicații și servicii fantastice. Am putea spune că în momentul de față avem aplicații pentru aproape orice, care ne pot ține ocupați o zi întreagă în fața calculatorului sau a telefonului. Vi s-a întâmplat să stați câteva ore "conectați" și totuși la final să vă dați seama că nu ați făcut nimic? Dacă da, vă recomand o carte care vă demonstrează într-o manieră deloc contaminată de dogmatisme de toate felurile care este alternativa la acest mod de a ne petrece timpul. Este vorba de Ghidul Leneșului de Tom Hodgkinson, în care veți putea descoperi cum puteți să savurați mai bine viața de zi cu zi. Totodată o puteți citi ca pe un îndemn la descoperirea creativității proprii, demers a cărui primă condiție de reușită este momentul de detașare, micul răgaz pe care trebuie să ni-l oferim. Așadar, dacă dorim să fim creativi și poate chiar să schimbăm lumea, ne-am putea desprinde uneori de prejudecata că doar munca asiduă și monotonă poate conduce la idei revoluționare și perfecțiune. Așadar, luați în calcul tot ce credeți că vă poate scoate la suprafață eul creator! Pentru a ne păstra în nota publicației noastre, o sugestie în acest sens este chiar participarea la evenimente de IT.
Dacă luna trecută am avut lansarea revistei la Paris, luna aceasta ne întoarcem în Cluj și în Târgu-Mureș. Panelurile de discuții vor aborda subiecte precum software craftmanship și performanță în Cluj. În Târgu-Mureș, tema evenimentului vizează industria de IT locală, invitând la discuție reprezentanți importanți ai companiilor și universităților locale. Tot în Târgu-Mureș va fi un spațiu expo organizat de Accenture.
Îmi face plăcere să vă anunț că a fost stabilită data pentru cel mai mare eveniment anual organizat de TSM: Cluj IT Days, 14-15 Noiembrie 2017. Evenimentul a ajuns deja la cea de-a cincea ediție, iar anul acesta va avea loc la Casa de cultură a studenților din Cluj-Napoca. Temele prinicipale pe care dorim să le acoperim sunt: Products & Leadership, Artificial Intelligence, Big Data, Autonomous Driving, Testing, Business & Management, Startups, Virtual Reality, Software Architecture, DevOps, Databases, Hands on lab. Primii speakeri vor fi anunțați în curând.
Revenim acum la conținutul acestui număr. Începem cu ARobot, un framework intern dezvoltat de Endava pentru o testarea automată a aplicațiilor ce trebuie să îndeplinească standardul WCAG-2.0 și care definește un standard al conținutului web pentru persoanele cu dizabilități. În zona de tehnologie hardware și IoT suntem de multe ori dispuși să achiziționăm componente noi pentru proiecte. Reduceți, Reutilizați, Reciclați - o abordare ecologică a proiectelor voastre IoT vă demonstrează prin exemple elocvente că paradigma ecologistă este prezentă și în această zonă . Tot în zona IoT, de data aceasta pe partea de procesare inteligentă cu ajutorul unei bucle de învățare / feedback, vă invit să citiți Utilizarea Agenților Inteligenți în dispozitive IoT. În continuare, trecem la articole tehnice. Șabloane uzuale de moștenire clasică în Javascript vă propune o modalitate de implementare a moștenirii în JavaScript. Despre o manieră eficientă prin care drumurile sunt determinate iar atributele acestora agregate, puteți citi în OpenStreetMap, Open Data, Scripting. What, Why, How?. Un exemplu pentru procesarea textului natural este Artemis - o platformă extensibilă de căutare și manipulare de date în limbaj natural. O scurtă introducere în programarea .Net Multithreading , vă descrie prin mai multe exemple o modalitate .NET în care este citit optim un stream asincron. Microservicii Cloud bazate pe containere ne arată cum se construiește o infrastructură folosind containere Docker, alegerea furnizorului cloud și folosirea de microservicii. Modalități de a face analizele BigData accesibile mai multor companii vă oferă o strategie de unificare a datelor Google BigQuery prin pluginul FluentD, precum și două studii de caz pentru analiza datelor. În Framework Appium pentru testarea simultană multi-platformă puteți citi despre un framework creat pentru rularea Appium pe mai multe dispozitive simultan.
de Bálint Ákos
de Andrei Oneț
de Raul Boldea
de Ioana Varga