ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 58
Abonament PDF

Un univers integrat în Big Data

Radu Mircea Ilea
Support Specialist Big Data Analytics @ Siemens
PROGRAMARE

Articolul de față doreşte să vă ofere o scurtă introducere în lumea "Big Data", alături de posibile utilizări ale acestei tehnologii în viaţa de zi cu zi.

Fiecare poveste are un început…

Știm că revoluţia industrială care a luat startul în secolul XVIII și s-a extins în secolul XIX a reprezentat un proces de durată, în cadrul căruia s-a încercat înlocuirea operaţiunilor manuale şi a forţei de muncă umană prin sisteme automate. În prezent, luăm parte la o acţiune de înlocuire a analizei manuale a informaţiilor cu o prelucrare automată prin sisteme de calcul cu o putere de procesare şi stocare ridicată.

Evoluţia tehnologiei până în prezent a avut ca rezultat creşterea capacităţii de stocare a informaţiilor precum şi reducerea costurilor aferente necesare. Costurile realizării unui cluster care pune la dispoziţia utilizatorilor săi sute de TB nu mai reprezintă un impediment.

Efectele s-au resimţit puternic în cadrul mediului de afaceri. Având la dispoziţie resurse nelimitate în materie de stocare, a fost necesară crearea de medii destinate analizei rapide a informaţiilor. Astfel, a luat apariţie conceptul de "big data". Un concept care defineşte seturi mari de date, imposibil de analizat utilizând procese şi aplicaţii tradiţionale.

De ce e importantă analiza informaţiilor?

Principalul motiv al analizei de datelor este acela de a supravieţui schimbărilor care pot afecta performanţele şi stabilitatea mediului de afaceri şi totodată, descoperirea de noi oportunităţi şi noi pieţe de dezvoltare.

Procesul de analiză trebuie să fie unul cât mai rapid iar timpii de reacţie cât mai scurţi, rezultatele putând fi utilizate chiar şi în timp real. În cele ce urmează, vom prezenta o parte din scopurile şi destinaţiile utilizării tehnologiilor Big data în lumea contemporană pentru a influenţa într-un mod pozitiv diferite modele de business.

Campanii de promovare şi marketing

Pentru a realiza campanii adaptate fiecărui utilizator în parte putem implementa un sistem de monitorizare a istoricului cumpărăturilor şi a căutărilor efectuate. Pe baza rezultatelor avem posibilitatea de a crea oferte personalizate spre client.

Pentru a putea urmări efectele unei campanii personalizate, putem realiza rapoarte de activitate pentru a descoperi posibile probleme în procesul de cumpărare. El este reprezentat de multitudinea paşilor necesari, de la adăugarea unui produs în coş până la cumpărarea şi efectuarea plăţii acestuia.

În cazul pierderii clienţilor este posibilă existenţa unei concurenţe puternice. Aceasta poate fi analizată utilizând sisteme de tipul "big data" şi efectuarea de rapoarte comparative. Totodată putem realiza o monitorizare a comportamentului clienţilor în cadrul reţelelor de socializare.

Identificarea riscurilor financiare

Piaţa financiară întâmpină riscuri precum cele operaţionale, de oferire a creditelor şi cele legate de administrarea lichidităţilor. În mediul pieţelor financiare putem realiza analize complexe cu privire la managementul creditelor pentru identificarea riscurilor oferirii unui credit neperformant. Acest lucru poate fi realizat prin analiza comportamentului unui client pe o perioadă mai lungă de timp precum şi legături conexe cu alţi clienţi.

În cazul lipsei unui contact direct cu acesta, este importantă identificarea fraudelor. Această identificare poate fi realizată în timp real pe baza analizei fişierelor de loguri, precum şi a posibilelor neconcordanţe în timpul transferurilor bancare.

Totodată, existenţa unor factori conecşi care pot influenţa piaţa financiară trebuie luată în calcul. Aceştia trebuie monitorizaţi constant pentru identificarea cât mai rapidă a dezechilibrelor financiare posibile.

Managementul traficului aerian şi terestru

În fiecare zi sunt efectuate transferuri financiare reprezentând despăgubiri din cauza problemelor întâmpinate în cadrul transportului în comun.

Putem discuta despre posibile întârzieri în cadrul transportului aerian, efecte ale condiţiilor nefavorabile. Întârzieri ce pot fi prevăzute prin intermediul unor servere de Big data destinate analizei informaţiilor meteorologice.

Deoarece în anumite situaţii, aceste întârzieri sunt iminente, necesitatea utilizării transportului urban şi interurban reprezintă singură soluţie. Datele preluate din cadrul senzorilor plasați în oraşe sau a telefoanelor mobile, pot fi utilizate în realizarea unei rute optime pentru transportori.

Totodată, prin efectuarea unei analize constante a informaţiilor din senzorii amplasaţi în aparatura de bord a mijloacelor de transport, pot fi evitate posibile viitoare defecţiuni care se pot transforma în întârzieri.

Îmbunătăţirea liniilor de producţie

Pentru creşterea productivităţii este foarte importantă calcularea procentuală din punct de vedere temporar a fiecărui stadiu de producţie. Acest proces poate fi analizat prin utilizarea unor sisteme de monitorizare a timpilor petrecuţi în fiecare stadiu de realizare a produsului, iar ulterior luarea de măsuri pentru reducerea lor.

Scăderea timpului de producţie vine împreună cu riscul creşterii numărului de produse care nu corespund cerinţelor de calitate. Pentru creşterea calităţii, utilizarea de noi senzori şi analiza informaţiilor obţinute pot duce la identificarea zonelor unde procesele defectuoase au ca urmare scăderea calităţii.

Tehnologiile Big data vor continua să aibă o influenţă crescută în strategiile de marketing ale companiilor, unul din principalele obiective fiind furnizarea conţinutului strict spre publicul ţintă şi interesat de cumpărarea unui produs sau serviciu. Orientarea tehnologiilor Big data spre tehnologiile mobile şi telefoanele inteligente poate reprezenta un pas spre viitor.

În concluzie, toate aceste domenii se află într-un proces de dezvoltare şi perfecţionare. Tehnologiile specifice Big data ne ajută la creşterea eficienţei proceselor necesare în luarea deciziilor precum şi la o analiză mai detaliată a acestora. Reducerea timpilor necesari luării unei decizii poate face diferenţa între succesul unei afaceri şi o înfrângere.

În aceeaşi ediţie ... (58)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects