Oexperiență fantastică pentru oamenii de rând și una de neuitat pentru cei pasionați de tehnică. După o vizită la celebrul târg din Nurnberg, destinat domeniului embedded, oricine va rămâne cu ceva de povestit prietenilor și majoritatea va dori să revină. Explorarea nenumăratelor standuri ale expoziției încântă privirea mai ceva ca Disney Land și hrănește pofta de cunoaștere asemenea enciclopediei LAROUSSE. De la echipamente electronice și soluții software specializate, la mașinile viitorului, jocuri, roboți și zeci de idei inovatoare, târgul oferă câte ceva interesant pentru fiecare vizitator.
Expozanții se împart în mai multe categorii, printre care cele mai importante sunt: producătorii de microprocesoare și soluții embedded, distribuitorii de componente electronice și expozanții de servicii software. Companiile mari ca Intel, ST, DigiKey au standuri impunătoare și captează vizitatorii cu diverse gadgeturi, concursuri sau aplicații, iar firmele mai mici se diferențiază prin idei și dispozitive care atrag vizitatorii.
Standul AROBS (Hall 4/348) atrăgea privirile cu Julia, "magnetul de priviri" cu caroserie 100% din lemn.
Totușii, profesioniștii din domeniul tehnic nu se lăsau impresionați doar de aparențe și investigau în detaliu; astfel, ei puneau întrebări și despre produsele embedded prezentate de AROBS și anume: miniclusterul QT cu LKAS și sistemul de testare ECU-uri, MITB (Modular Intelligent Test Bench), IOTB-ASM - Ambient Sensor Map (o placă de dezvoltare ce integrează o suită de interfețe wireless utile la crearea proiectelor prototip IoT), DPD - Driver Panel Display (o soluție software grafică de mare rezoluție și cu un frame rate ridicat, destinată clusterelor din domeniul automotive), Advanced Driving Assistant - ADA (un pachet software pentru recunoașterea imaginilor, destinat domeniului automotive, incluzând capabilitățile: lane assist, detecția obstacolelor și recunoașterea semnelor de circulație).
La doi pași, literalmente, de standul AROBS era Altium care prezenta, non-stop, soluția lor software de design PCB.
Pentru cunoscători, unele imagini erau de-a dreptul eye-watering, de exemplu când prezentatorul ,,ruta" semiautomat câteva zeci de pini ai unui controller în capsula BGA în mai puțin de un minut. Puțin mai în stânga mașinii de lemn Julia, se poziționa pe un spațiu imens, QT, care avea "ascuns bine" în mijlocul standului o mașină electrică de 1500 de cai putere. În fața standului, QT prezenta o soluție interesantă care folosea QR code-uri pentru a transmite la un telefon măsurătorile performanței unei rețele ethernet.
Activam warp 1, timp de o microsecundă, pentru a ajunge la două hale depărtare în singurul loc unde am văzut constant coadă și anume la standul Intel.
La Intel, (Hall 1 - 338) atracția principală era un BMW i8 în care "coborau" vizitatorii purtând niște ochelari VR. Ochelarii ofereau purtătorului viziunea "augmented reality", acesta înțelegând mai ușor, cum funcționează conceptul de «autonomous driving». Foarte interesante erau și celelalte demo-uri legate de domeniul procesării imaginilor, folosind standardul OpenVX. Un use case interesant era procesarea imaginilor trimise către ecranele de monitorizare a unei linii de producție în vederea optimizării acesteia. Se recunoșteau automat câmpurile de pe ecran care afișau stări de eroare și ulterior se făcea o statistică, astfel fiind mai ușor să se găsească bottleneckurile. În aceeași idee erau și demo-urile de la standul NVIDIA, situat la două hale distanță spre est, (Hall 4A-518).
Culoarul trecea pe la standul AROBS, unde vizitatorul avea ocazia să-și mai clătească privirea sau să-și facă o poză cu Julia.
La Nvidia situația era mai puțin albastră, față de standul Intel, era de-a dreptul verde. Aici, platforma foarte performantă bazată pe arhitectura ARM, numită Jetson, recunoștea obiecte și genera modelul lor 3D, totul în timp real. Un robot folosea această "putere" pentru a aranja frumos niște minigantere aruncate neglijent într-o cutie.
În altă ordine de idei, la standul ST, care se întindea pe suprafața unui teren de baschet, te așteptau experți software pentru a clarifica orice întrebări tehnice, mai puțin cea despre inexistența unei funcții de activare a comunicației UART bidirecționale. Dar, nicio supărare, întrucât puțin mai la nord, robotul Kuka, ajutat de o plăcuță ST Discovery îți pregătea cocktailul preferat, turnându-ți cu mișcări foarte precise în pahar, apă minerală din sticla verde și sirop din cea albă. Alături, la mică distanță, o echipă prietenoasă de băieți și fete îți dădeau monede DigiKey pentru a juca la "coin slot machines Vegas style", unde, din când în când se mai câștiga câte un usb stick.
.JPG) Sunt încă multe de povestit în categoria "eye-catching things", dar voi încheia cu standul MatLab unde mașinuțe autonome circulau pe aceleași mini străzi cu cele controlate de vizitatori printr-un volan de jocuri. În acest fel se testa una dintre principalele probleme din domeniul "autonomous driving", și anume, interacțiunea șoferilor roboți cu impredictibilii șoferi (care cu mâna stângă schimbă vitezele, cu genunchii ajustează fin volanul și cu dreapta vorbesc de zor la mobil).
Pentru profesioniști erau disponibile și alte atracții, precum workshopurile și prezentările tehnice: la IAR învățai despre tehnici avansate de debugging, la Vector despre un sistem de testare HIL complex și complet, iar cei de la Logic prezentau un tool de modelare software care garantează corectitudinea funcțională a programului.
Pentru a nu pleca acasă fără o amintire palpabilă, Renesas (dar și alte firme)a organizat o variație a cunoscutei "vânători de ouă de Paști", unde trofeul era un starter kit synergy. Jocul era cât se poate de potrivit pentru că presupunea vizitarea standurilor din expoziție, acțiune pe care oricum vizitatorul o făcea.
Îmi mai amintesc cu plăcere și de un stand mic unde aflai despre o cască embedded care, prin poziționarea unor greutăți, simula forțele G dând realism simulatoarelor de mașini. O plăcere a fost și discuția cu un expert de la Cypress despre modalitățile de achiziție a datelor cât mai rapid.
Și cam atât din Nurnberg. Expoziția s-a încheiat, toți împachetează eficient standurile. Ai ocazia să vezi că mașinile expuse de QT și AROBS chiar funcționează, deși într-un mod foarte, foarte diferit.
Părăsind locația expoziției, vizitatorul simte o mică părere de rău, dar e mulțumit ca are stocate în "RAM" multe imagini și impresii numai bune de scris în "ROM". Riscul este că, fiind în Germania, să experimentezi un memory leak în urma savurării unei ultime weizenbier de rămas bun până în 27 februarie-1 martie 2018, la următoarea ediție!
Prost!
de Lucian Torje
de George Bara