Steve Ballmer, Microsoft CEO, aducea în 2012 la cunoștința publicului larg și a fanilor produselor Microsoft dezvoltate în ultimii 30 de ani, misiunea companiei: "a computer on every desk and in every home". Desigur, drumul către această nouă misiune declarată începuse odată cu lansarea revoluționarei și, în egală măsură, controversatei platforme Windows 8, care a fost proiectată pentru a fi prezentă pe toate clasele de dispozitive, de la desktop și laptop, la telefoane mobile, tablete și consolă XBOX.
Microsoft a trebuit însă să mai aștepte doi ani până la momentul când Bill Gates a luat decizia de a veni în prima linie ca "Founder and Technology Advisor" și a destituit fostul CEO, înlocuindu-l cu Satya Nadella, fostul director al diviziei de tehnologii și platforme cloud. Datorită aceastei schimbări binevenite, Microsoft aduce în fața publicului larg și a întregii lumi, misiunea companiei: "Our mission is to empower every person and every organization on the planet to achieve more!", Satya Nadella CEO Microsoft.
Ca specialist IT care și-a dedicat 20 de ani tehnologiilor Microsoft, din care ultimii 16 ani trainingului și consultanței pentru platformele server și desktop, recunosc că acest excepțional "WHY" al companiei, către care am investit constant încrederea și admirația față de produsele revoluționare create să schimbe lumea noastră, m-a cucerit pe loc. Oare nu asta urmăream fiecare dintre noi, cei care am investit ani de studiu și muncă susținută pentru a înțelege pe deplin tehnologiile lansate an de an? Am fost cucerit de soluțiile cloud prezentate de Microsoft încă din 2010, odată cu transformarea efemerei platforme Bussiness Productivity Office Suite (BPOS) în Office 365 și lansarea primelor tehnologii Private Cloud bazate pe Hyper-V și System Center.
În 2013 am asistat cu bucurie la maturizarea tehnologiilor Microsoft Cloud Platform, odată cu intrarea în scenă a excelentului produs Windows Server 2012R2 și cu renașterea platformei Windows Azure redenumită Microsoft Azure.
An de an am mai adăugat zonei de interes noi platforme, completând suita Microsoft cu Microsoft Intune, Enterprise Mobility Suite și asistând de multe ori epuizat și contrariat la viteza cu care platformele Office 365 și Azure se redefineau de la un semestru la altul. Însă, nimic nu mi-a trezit mai mult interesul decât lansarea în piață a noii viziuni Microsoft de a permite extinderea data-centerelor proprii printr-o rețea vastă de parteneri strategici și furnizori de servicii cloud. Aceasta a fost posibilă prin platforma Azure Stack Developer Platform, ajunsă la începutul lunii martie la Technical Preview 3, ultimul înaintea lansării versiunii finale programată la mijlocul lui 2017.
Aventura instalării primului TP de AzureStack avea să înceapă pe un sistem desktop cu doar 32GB memorie și un procesor cu 8 nuclee, fiind continuată odată cu lansarea din noiembrie a lui TP2 pe un server Cisco UCS cu 24 de core-uri și 128GB memorie. După o muncă de aproape trei zile, platforma AzureStack s-a desfășurat în întreaga splendoare, permițându-mi să creez primul "data-center bazat pe tehnologii Azure" al companiei Bittnet.
Am avut, astfel, șansa de a descoperi architectura intimă a platformei cloud Microsoft Azure, pe care am reușit, în limita resurselor serverului primit cu bunăvoința Cisco Romania, să implementez resurse IaaS (Infrastructure as a Service) computing Windows și Linux, networking, storage și chiar platformele PaaS (Platform as a Service) Web application, MSSQL și MySQL.
Încă de la parcurgerea documentației clare și foarte detaliate publicată de Microsoft, misiunea AzureStack a fost clară: "este o platformă hibridă ce permite companiilor să livreze servicii pe platforma Azure în propriul data center". Cu alte cuvinte, Microsoft reușește să aducă toate companiile în era digitală, transformându-le în companii digitale, ce pot livra resurse și servicii cloud, folosind propriile resurse hardware și care acum nu mai sunt îngrădite de restricțiile des întâlnite de a nu ține datele companiei în data centere din afara acesteia.
Fiind o platformă extensibilă, AzureStack permite aprovizionarea unei game foarte largi de servicii Azure, putând fi integrată inclusiv cu platforma MarketPlace Azure și reușind să funcționeze foarte bine și în medii hibride cu ajutorul lui Microsoft Azure Pack connector proiectată pentru integrarea cu resursele IaaS din Cloud Platform System.
Arhitectura platformei AzureStack a fost permanent îmbunătățită, ajungând în prezent la 15 mașini virtuale găzduite în data centerul companiei. Acestea îndeplinesc rolurile următoare:
MAS-ACS01 Azure Stack storage services.
MAS-ADFS01 - Active Directory Federation Services (ADFS).
MAS-BGPNAT01 - Edge router and provides NAT and VPN capabilities for Azure Stack.
MAS-CA01 - Certificate authority services for Azure Stack role services.
MAS-CON01 - Console machine available for installing PowerShell, Visual Studio, and other tools.
MAS-DC01 - Active Directory, DNS, and DHCP services for Microsoft Azure Stack.
MAS-ERCS01 - Emergency Recovery Console VM.
MAS-GWY01 - Edge gateway services such as VPN site-to-site connections for tenant networks.
MAS-NC01 - Network Controller, which manages Azure Stack network services.
MAS-SLB01 - Load balancing multiplexer services in Azure Stack for both tenants and Azure Stack infrastructure services.
MAS-SUS01 - Windows Server Update Services, and responsible for providing updates to other Azure Stack virtual machines.
MAS-SQL01 - Internal data store for Azure Stack infrastructure roles.
MAS-WAS01 - Azure Stack user (tenant) portal and Azure Resource Manager services.
MAS-WASP01 - Azure Stack administrative portal and Azure Resource Manager services.
La aceste roluri, se adaugă serviciile de storage:
ACS Blob Service - Azure Consistent Storage Blob service, which provides blob and table storage services.
SoFS - Scale-out File Server.
Recomandările hardware și software făcute de Microsoft pentru implementarea AzureStack POC sunt:
Pentru o imagine mai clară asupra platformei, puteți consulta următorul document: În cele din urmă, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de platforma ce ne va permite să pășim în viitor. Pariul Microsoft cu piața globală a serviciilor de cloud fiind pe cât de îndrăzneț, pe atât de revoluționar. În doar un an, Microsoft reușește să capteze interesul publicului larg, atrăgând inclusiv privirile celor care până acum au rezistat tendinței de a folosi resursele cloud ale momentului.
Cu siguranță competitorii AWS și Google își vor strânge rândurile încercând o repliere rapidă pentru a prinde valul noilor schimbări, însă meritul de a aduce cloud-ul pe serverele companiilor va rămâne cu siguranță companiei Microsoft.