ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 57
Abonament PDF

Analiză fiscală. Proiectul Start-up Nation

Ioana Varga
Expert contabil Managing Partner @ A&I Consulting
DIVERSE

Un proiect de interes major pentru noii antreprenori, mai precis Start-up Nation, stârnește discuții aprinse în sfera publică. Deși scopul acestuia este de a veni în întâmpinarea celor ce vor să își înființeze propria afacere, opiniile sunt împărțite. Pentru a vă ajuta să vă informați corect, analizăm în rândurile de mai jos proiectul din punct de vedere fiscal.

Proiectul se află încă în dezbatere publică, dar ne aștepăm să fie demarat în viitorul apropiat. Din acest motiv, este foarte important să cunoaștem din timp ce prevederi conține, pentru a ne putea pregăti din timp planul de afaceri.

În primul rând, am vrea să menționăm că plafonul maxim pentru care se alocă fonduri este de 200.000 lei, contribuția proprie fiind zero (0), și este aplicabil firmelor înființate după data de 30.01.2017. Vorbim deci de start-upuri, de societăți nou înființate.

Programul are câteva coduri CAEN pentru care nu este eligibil, mai precis domenii precum pescuit, acvacultură sau produse agricole primare. De un punctaj mult mai mare se bucură domeniul IT (45 puncte), producția (40 puncte) sau industria creativă (35 puncte). Serviciile (30 puncte) și comerțul (25 puncte) sunt notate cu un punctaj mai mic.

Una din condițiile principale pentru aplicarea la acest proiect este crearea de noi locuri de muncă. Este necesară deschiderea a minim două noi posturi, dar este primit un punctaj mai mare pentru trei.

În cazul în care cineva aplică pentru o finanțare de 200.000 lei, crearea a două locuri de muncă permanente cu normă întreagă se punctează cu 0, iar crearea a trei astfel de locuri de muncă cu 25 de puncte. În cazul în care se vrea atragerea a 100.000 lei, crearea unui loc de muncă se punctează cu 0 puncte și crearea a două locuri de muncă se punctează cu 25 de puncte.

Din punct de vedere fiscal, odată cu demararea proiectului și angajarea a cel puțin două persoane se va reduce și impozitul. Am discutat în episoadele anterioare de faptul că impozitul pe venitul microîntreprinderilor este de 1% în cazul în care există minim un salariat pe societate și de 3% în cazul în care nu există niciun salariat.

Printre cheltuielile eligibile conform acestui program sunt menționate echipamentele tehnologice, mașinile, utilajele, aparatele și instalațiile de măsură, autoutilitarele, investițiile în active necorporale (brevete de invenție, mărci, servicii software), echipamentele IT, tehnica de calcul, mobilierul, realizarea unui website, chiria pentru spații de lucru, de producție și pentru spații pentru prestări de servicii și comerț, achiziționarea de instalații, cursurile de dezvoltare a abilităților antreprenoriale și consultanța pentru întocmirea documentației pentru acest proiect.

Putem observa că majoritatea cheltuielilor eligibile duc spre sfera TVA-ului. Prin urmare, dacă vom achiziționa echipamente sau utilaje în funcție de domeniul în care dorim să activăm, vorbim de o valoare mai mare a investiției. Va fi important de analizat opțiunea de înscrire în scopuri de TVA încă de la început, pentru a dispune de un TVA deductibil al investiției. Însă acest lucru trebuie analizat individual, pentru ca fiecare să poată determina beneficiul total adus de o asemenea decizie.

Se mai acordă puncte pentru crearea de locuri de muncă pentru persoane defavorizate, definite în HG 779/2014, sau pentru absolvenții de studii superioare, începând cu 2012. Se notează cu 20 de puncte crearea a minim două astfel de locuri de muncă și cu 10 puncte crearea unuia singur.

Nu în ultimul rând, se acordă 10 puncte dacă cheltuielile cuprinse în planul de afaceri sunt reprezentate în proporție de 50% de achiziția de echipamente tehnologice. Punctajul maxim acordat este de 100 de puncte.

Chiar dacă realizarea de astfel de proiecte pentru programul Start-up Nation nu intră în obiectul nostru de activitate, am considerat relevant să abordăm acest subiect, întrucât dorim să venim în sprijinul noilor antreprenori.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA