Economia digitală - oportunități de business și transformări sociale constituie tema principală propusă de Cluj IT Cluster pentru ediția din acest an a forumului regional Cluj Innovation Days, care se va desfășura în 30-31 martie la Cluj-Napoca. Manageri și specialiști din domeniul IT, reprezentanți din mediul academic, de afaceri și administrație publică vor căuta împreună răspunsuri la întrebări în patru subdomenii ale dezvoltării inteligente: bioinformatică și medicină digitală, Internet of Things și aplicații în agricultură, orașe inteligente, securitate cibernetică. La eveniment vor participa specialiști români și străini, reprezentanți ai structurilor europene și ai unor centre de cercetare și inovare din țară și străinătate, manageri și oameni de afaceri.
"Economia digitală se dezvoltă într-un ritm accelerat în tot mai multe sectoare de activitate, de la transport și agricultură la medicină și industrii creative. Totuși, doar 2% din firmele europene beneficiază în totalitate de noile oportunități ale digitalului. La Cluj Innovation Days 2017 vrem să înțelegem implicațiile erei digitale și ale transformării digitale pe o trăim și să găsim soluții de integrare pentru viitor", a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster, organizatorul Cluj Innovation Days.
Temele principale ale conferinței includ: Economia digitală - economia încrederii (securitate cibernetică, identitate digitală, managementul riscurilor la adresa vieții private); Internet of Things cu aplicație în agricultură; Noi modele de afaceri în era transformării digitale; Reglementări naționale și europene pentru economia digitală; Rețele de socializare și marketing digital; Inteligența artificială și Securitate în cloud.
"Este vorba de teme care nu s-au mai abordat în societatea românească la nivel larg. Ne dorim să promovăm direcțiile de dezvoltare inteligentă, să vedem care sunt domeniile conjugate în care există potențial real de dezvoltare a IT-ului în zona noastră. Plecăm de la premisa că nu poți fi bun în toate și atunci este important să găsești direcțiile unde ai șanse să te afirmi - atât la nivelul companiilor, cât și al societății", a declarat Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.
Conform tradiției colaborării strânse între cluster și mediul academic clujean, ediția 2017 a Cluj Innovation Days este găzduită de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității "Babeș-Bolyai".
Cluj Innovation Days este un forum regional anual organizat de Cluj IT Cluster începând cu 2013 și care urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Peste 500 de persoane au participat la ediția de anul trecut, care a avut ca teme medicina digitală și administrația digitală. Mai multe informații: www.clujinnovationdays.com.
Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ fondată în octombrie 2012. Numără în prezent 50 de membri: peste 30 de companii de IT cu mii de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est. Clusterul urmărește ca marea majoritate a membrilor săi să devină și să se mențină competitivi atât pe piața românească, cât și pe piețele internaționale. Mai multe informații despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro.
Noile tehnologii SAP ABAP
de Mihai Varga
de Călin Diniș , Mihai Tentis