ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 55
Abonament PDF

Studiu Ride2Work Cluj

Diana Silaghi
Project Manager @ Ride2WorkCristina Macovei
Vice-Presedinte Proiecte @ JCI Cluj
DIVERSE


Ideea Ride2Work Cluj a luat naştere din convingerea că bicicleta poate rezolva problema blocajelor în traficul rutier, la fel cum s-a întâmplat în multe alte oraşe Europene. Totul a început în toamna anului 2014 când Registrul de Biciclete şi JCI Cluj şi-au unit forţele în încercarea de a promova mersul pe bicicletă la locul de muncă.

Prin proiectul Ride2Work Cluj sperăm să încurajăm angajaţii să considere bicicleta o modalitate viabilă de transport la serviciu. Indiferent de impedimentele pe care le avem, fie ele legate de costurile de achiziţie a unei biciclete, de siguranţa biciclistului în trafic sau de siguranţa bicicletei parcate, ne dorim ca până la finalul anului să creştem împreună comunitatea Ride2Work.

Despre Ride2Work Cluj

Proiectul a demarat cu un marş de conştientizare şi a continuat cu diverse premii şi întâlniri informative. În 2015, din cauza infrastructurii în construcţie a pistelor de biciclete, ne-am amânat acţiunile pe anul următor. În 2016, în schimb, am pornit în forţă, ne-am propus să stimulăm mersul cu bicicletă la serviciu, cel puţin în fiecare zi de joi a săptămânii. Astfel, pe data de 2 iunie, am organizat 3 pitstopuri pe marginea pistelor din oraş, oferindu-le bicicliştilor mic dejun, sucuri proaspăt stoarse şi cafea, service gratuit la biciclete. Fiecare biciclist care s-a oprit la noi, a acceptat să îi facem o poză cu numele firmei la care lucrează şi astfel au reuşit să devină promotorii Ride2Work în rândul colegilor lor şi în Cluj în general. Aşa cum ne-am propus, proiectul a avut o ediţie în fiecare zi de joi desfăşurată fie prin participarea bicicliştilor la concursuri online, fie sub formă de pitstops. Până la sfârşitul sezonului, pe 10 noiembrie, am numărat în total 24 ediţii Ride2Work Cluj.

Tot în 2014 am lansat un chestionar pilot în rândul angajaţilor clujeni pentru a afla părerea lor legată de mersul cu bicicleta la serviciu. Întrebările s-au adresat atât posesorilor de biciclete cât şi celor care nu au încă o bicicletă. În 2016 am relansat chestionarul iar rezultatele sunt prezentate mai jos:

În 2016, comparativ cu 2014, procentul celor care merg cu bicicleta la serviciu, tot mai des, este în creștere, respectiv al celor care nu merg niciodată este în scădere.

Implicând mersul pe bicicletă la/de la serviciu, clujenii efectuează și alte activități pe bicicletă.

90% din totalul respondenților, în 2016, atât cei care dețin, cât și cei care nu sunt posesori de bicicletă, ar aprecia susținerea din partea companiei.

Beneficii pentru mediu

La studiu au participat 987 respondenţi în 2016, 956 în 2014. 76% dintre ei deţin cel puţin o bicicletă conform răspunsurilor din 2016 (69% în 2014).

Realizări în 2016 sunt:

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA