ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 53
Abonament PDF

Interviu cu Cătălin Beșleagă

Vlad Mihalcea
Hibernate Developer Advocate @ Red Hat
INTERVIU

Salut, Cătălin. Ai putea să ne spui câteva cuvinte despre tine?

Salut! Mă numesc Cătălin Beșleagă, m-am născut și am crescut în Dorohoi. Pe la vârsta de 8-9 ani, împreună cu fratele meu, am descoperit ce face comanda format iar mai târziu am descoperit la ce e bun sectorul de boot după ce l-am șters încercând să facem spațiu pe disk. Primul contact cu programarea l-am avut pe la vârsta de 10 ani, la "Clubul Copiilor", unde am fost inițiat în BASIC. Am terminat Informatica la UBB după care am început un master în Baze de Date. Îmi place să călătoresc și să cunosc culturi diferite, îmi plac plimbările la munte și fotografia, iar de curând mi-am descoperit pasiunea pentru zbor.

MySQL este cea mai des utilizată baza de date relațională open source. Ne poți vorbi despre contribuția ta la MySQL.

M-am alăturat echipei QueryOptimizer aproape de momentul lansării MySQL 5.7 și în acea perioadă am lucrat la un task de refactorizare al cărui scop a fost modularizarea protocolul actual și facilitarea introducerii unui protocol modern, modular și extensibil, mai specific: MySQL X. Pentru MySQL 8, am introdus două funcții de agregare a datelor în format JSON, am adăugat trei funcții care facilitează lucrul cu UUID și am lucrat, de asemenea, la extinderea operatorilor binari pentru a facilita lucrul cu adrese IPv6.

Cătălin Beșleagă

Tot mai multe firme se orientează către Open source. În ce fel diferă munca ta de zi cu zi la MySQL față de ceea ce făceai în Cluj, ca Java Developer?

Cuvântul cheie este flexibilitate: lucrăm într-o echipă distribuită pe trei continente, majoritatea persoanelor lucrează de acasă cu un program flexibil iar ceea ce e important sunt rezultatele. Ne întâlnim în persoana o dată pe an, iar în restul timpului comunicarea se face (în mare parte) în scris. Munca e individuală în mare parte, un task poate dura și până la un an, de aceea se pune mult accent pe partea de analiză, iar spre final pe cea de code review. Funcționalitățile pe care le implementăm sunt foarte mult influențate de ceea ce își doresc clienții noștri și de comunitatea din jurul nostru care își exprimă dorințele prin requesturi directe pe site-ul nostru, blog posturi sau pe parcursul întâlnirilor și prezentărilor pe care le avem la conferințe. De asemenea, odată ce ai scris cod pentru o anumită funcționalitate, ești responsabil de el. Dacă apar buguri, acestea vor deveni responsabilitatea ta.

Ai plecat din Cluj, de la firma Neusoft, iar acum lucrezi pentru Oracle. Ne poți spune de ce ai ales să pleci în Norvegia?

După ce am terminat facultatea mi-am dorit să plec din țara pentru câteva luni pentru o experiența internațională, mi-am dorit să ies din "zona de confort" și să mă pun în situația de a fi provocat în a înțelege lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Am aplicat pentru un internship prin intermediul unei organizații studențești (AIESEC). Am fost acceptat în mai multe locuri, dar am ales Norvegia pentru că am considerat-o suficient de diferită din punct de vedere cultural încât să fie o experiență interesantă și din acest punct de vedere.

Un alt motiv pentru care am ales Norvegia a fost dorința de a experimenta sistemul universitar din Scandinavia, așa că în a doua parte a internshipului am urmat câteva cursuri în IT și Project management, la Universitatea Tehnică din Trondheim (NTNU). Acolo am avut ocazia de a vedea un sistem de învățământ foarte bine adaptat cerințelor pieței muncii, care apreciază creativitatea și încurajează inovația (deși Trondheim e un oraș de două ori mai mic decât Clujul, există aici foarte multe start-upuri de succes și mai mult de jumătate din companiile de IT din top 10 au sedii aici).

Ce planuri de viitor ai și unde te vezi lucrând peste 5 ani?

Mi-aș dori să văd cât mai mulți programatori implicați în proiecte open source și aș vrea să îmi aduc aportul la realizarea acestui fapt.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA

Vlad Mihalcea a mai scris