ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 131
Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 52
Abonament PDF

Drumul în IT se pavează prin forțe proprii

Amelia Proştean
Business Unit Manager, Digital Business Solutions @ NTT DATA RomaniaINTERVIU

Care e rolul tău acum in NTT DATA Romania? Cum ai descrie în câteva propoziții rolul pe care îl ocupi acum?

Stăteam de vorbă, zilele trecute, cu o bună şi veche prietenă despre cum ne percepem unii pe alţii, despre ce contează atunci când îi evaluăm pe ceilalţi, despre reuşita lor profesională sau despre modelele de carieră. Strategia de dezvoltare a carierei într-o direcţie sau alta a ţinut de aşteptările pe care le-am avut şi de ceea ce mi-am dorit cu adevărat.

Evoluţia este măsurată pe baza proiectelor realizate, a cunoştinţelor dobândite. Sunt de părere că în vremurile noastre nu mai ajunge să privim într-o singură direcţie. E nevoie să asimilăm experienţa mai multor perspective pentru a putea răspunde nevoilor de pe piaţa muncii.

Începând cu acest an am acceptat provocarea de a prelua zona de Digital Business Solutions în cadrul companiei noastre. Această zonă de business înglobează interacțiunea cu diferite servicii pe aproape toate plajele mari ale industriilor cu scopul de a oferi soluţii care să susţină dezvoltarea afacerilor și să răspundă cât mai bine solicitărilor venite din partea clienților. Am pornit cu foarte multă energie şi mă bucură să-mi pun în valoare experienta câştigată. Sunt conştientă că acest drum îmi oferă un ritm ridicat de acumulare, de învăţare, un avantaj competitiv bazat pe cunoaștere şi oportunităţi de a face ceva nou în domeniul IT.

Care au fost rolurile pe care le-ai avut de-a lungul timpului in NTT DATA Romania? Cum te ajută experiența ta anterioară în rolul pe care îl ai în prezent?

Colaborarea mea cu NTT DATA Romania, a început în cadrul departamentului de Resource Management. Activitatea mea viza eficientizarea proceselor de implementare și alocare a resurselor în cardul organizaţiei cu impact asupra procedurilor și a bugetelor, precum și asigurarea unei bune gestiuni a resurselor umane în cadrul ei. Gestionarea eficientă a resurselor permitea alocarea proactivă a acestora pe baza politicilor de afaceri, aliniind acest capital cu prioritățile de afaceri și obiectivele generale.

În această perioadă am dobândit, prin efort propriu, o înțelegere profundă a produselor şi a serviciilor companiei, reuşind să mențin și să sprijin dezvoltarea relațiilor client-business.

Lucrând în strânsă legătură cu departamentul de Business Development am contribuit la elaborarea de soluții creative pentru clienții existenți, dar și pentru eventualele oportunități noi de afaceri.

Care sunt cele mai importante realizări ale tale in NTT DATA Romania? Care sunt lucrurile de care ești mândră?

Metafora drumului cu multe obstacole și răspântii, cu o destinație precisă, dar și eventuale rătăciri, se poate aplica mai ales în profesie!

Eu am pornit la drum cu încrederea în forțele proprii, dar nu cu o imagine neapărat clară asupra destinației, pentru că nu cred că există în vremurile noastre o rețetă care să garanteze o carieră fructuoasă. Din punctul meu de vedere există în parcursul profesional al fiecăruia dintre noi oportunități nenumărate, întrebări obiective și răspunsuri subiective! Dacă știm ce întrebări să ne punem înainte de face o alegere, cu siguranță răspunsurile sunt cele care ne vor ghida pașii în construirea unei cariere de succes.

Am ales așadar în urmă cu câțiva ani că voi lucra în resurse umane în IT. Acum pot spune că sunt foarte mulțumită de alegerea făcută, domeniul acesta mi-a oferit posibilitatea de a-mi folosi toate abilităţile şi de a aduna în aceşti ani realizări zilnice, mărunte, sau cu un impact considerabil mai mare, de care să mă consider fericită. Sunt o persoană comunicativă, cred despre mine că știu să lucrez cu oamenii, indiferent de pregătirea sau de mediul din care provin. Am învăţat să lucrez în echipă, alături de colegele mele, să aleg oamenii în funcţie de ceea ce ştiu ei şi nu în funcţie de aparenţe sau prima impresie şi să contribui astfel de la succesul individual, la cel colectiv.

Cum arată viitorul Business Unit-ului Digital Business Solutions in viziunea ta?

Anul acesta au fost finalizate structurile de management din cadrul companiei care să răspundă cât mai bine actualelor nevoi de business. Zona de Digital Business Solutions, din domeniu Intercompany a devenit un pilon de rezistenţă, o verticală de importantă strategică ridicată pentru viitorul companiei. Ceea ce îmi propun este de a ne extinde şi consolida paleta tehnologică, a proiectelor şi de a accelera în acest fel extinderea în alte industrii. Mă bucur să pot definitiva în cursul următoarelor luni o structură performantă care să răspundă solicitărilor clienţilor.

Câteva din temele pe care le abordăm cuprind zona de soluţii CRM(Siebel, SalesForce), Quality Assurance & Test Mgmt, Big Data & Analytics (BI), Integration & Architecture Mgmt şi zona SAP. În prezent sunt în desfăşurare peste 20 de proiecte de complexităţi diferite, portofoliul de clienţi al acestei zone de business fiind extins cu nume relevante pentru industria de manufacturing, precum: Automotive Bavaria, domeniul financiar sau al telecomunicatiilor. Businessul evoluează exponenţial atât în ceea ce priveşte diversitatea proiectelor cât și cresterea numărului de angajati de la arhitecţi, manageri de proiecte, programatori seniori la juniori sau absolvenţi în locaţiile noastre din Cluj, Bucureşti sau Braşov.

Felul în care vom reuşi să aşternem structura verticalei de Digital Business Solutions, să setăm și să menţinem nivelul profesional și motivațional și mai ales să accelerăm atragerea şi integrarea noilor colegi, va fi determinant pentru traiectoria anilor care urmează.

Ce te motivează? Ce-ți încarcă bateriile?

Am ajuns să îmi definesc în decursul anilor o serie de mecanisme care generează starea de satisfacție profesională, deoarece cred că în plan profesional dar şi personal, satisfacţiile pot fi determinate de mai mulţi factori.

În viaţă există multe instrumente care ne vor determina să spunem că suntem motivati să ne continuăm parcursul ales. Comportamentele de înaltă performanță și profesionalism sunt durabile mai ales dacă sunt apreciate de organizaţia cu care ne identificăm și de superiorii noştri. Acestea devin în timp o sursă de inspirație chiar și în plan personal. Se cuantifică atât satisfacţiile zilnice când poţi să te consideri mulţumit de împlinirea taskurilor, cât şi altele mai importante care sunt realizările în proiectele pe termen lung.

Valorile pe care le regăsim în viața noastră profesională de zi cu zi și modul în care acestea rezonează cu propriul set de valori sunt aspecte care consolidează o motivație durabilă. 

Am conştientizat tot mai mult că performanța e susţinută şi de inspiraţie. Cred că este esențială în performanța profesională întrucât ea ne motivează să avem rezultatele dorite și să depășim dificultățile care pot să apară în activitatea noastră, iar eu îmi găsesc sursa de inspirație în actul creativ artistic, în îmbinarea lui cu mediul de business în care îmi desfăşor activitatea. Toate acestea presupun eforturi susţinute şi planuri strategice pentru care e nevoie de implicare zilnică.

Conferință

NUMĂRUL 131 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO