Tichetele de vacanță sau voucherele de vacanță, așa cum mai sunt denumite, reprezintă o modalitate excelentă de motivare a angajaților, într-o formă avantajoasă din punct de vedere fiscal-contabil pentru angajator. Astfel, angajatorii pot acorda persoanelor încadrate cu contract individual de muncă vouchere de vacanță în limita a șase salarii minime brute pe economie, reprezentând 7.500 lei, în vederea petrecerii concediului în România. Acestea sunt valabile atât pentru instituțiile publice, cât și pentru companiile private, cu mențiunea că în cazul celor din urmă decizia acordării rămâne la latitudinea angajatorului.
În privința angajatorilor, voucherele păstrează facilitățile fiscale similare tichetelor de masă sau de cadou. Astfel, ele sunt deductibile și scutite de la plata contribuțiilor și taxelor salariale. Beneficiul este unul evident, dat fiind faptul că voucherele de vacanță sunt impozitate cu doar 16%, impozit care poate fi asimilat atât de angajator cât și de angajat.
Prin urmare, angajatorul dispune de deductibilitate integrală la plata impozitului pe profit de 16% și de scutirea la plata taxelor salariale și patronale în limita a 6 salarii minime brute, mai exact 7500 lei/ an/ salariat.
Salariatul beneficiază, de asemenea, de anumite avantaje, el fiind scutit la plata contribuțiilor pentru asigurări sociale, a fondului de șomaj și a fondului de asigurări sociale și de sănătate.
Voucherele de vacanță sunt valabile doar pentru petrecerea concediului pe teritoriul României, la hotelurile acreditate de ANT (Autoritatea Națională pentru Turism). Acestea sunt nominale și netransmisibile, ele putând fi acordate de către orice angajator, indiferent de sectorul de activitate sau de capitalul social.
Ele pot fi utilizate pentru plata pachetelor turistice care pot include costul cazării, a meselor, a transportului, a tratamentelor balneare sau a oricărui serviciu turistic desfășurat pe teritoriul României. De notat, angajatul care beneficiază de astfel de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță sau de bilete de odihnă pe perioada anului fiscal în care au fost emise.
Aceste vouchere pot fi emise atât în format fizic, print, cât și în format electronic. Angajatorul, împreună cu organizațiile sindicale legale sau cu reprezentanții salariaților sunt cei care stabilesc sub ce formă vor fi oferite aceste vouchere. În cazul celor electronice, este important de menționat faptul că ele pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de către angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de pachete turistice, fără posibilitatea de efectuare a operațiunilor de retragere numerar.
Voucherele de vacanță pot fi acordate doar persoanelor încadrate cu contract individual de muncă. Cei care au calitatea de titular al uneia sau a mai multor afaceri nu pot beneficia de aceste vouchere.
În cazul în care o unitate afiliată Autorității Naționale pentru Turism oferă rest la un voucher de vacanță fapta se sancționează cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. De asemenea, valorile nominale aprobate ale voucherelor de vacanță pe suport de hârtie sunt de: 10, 20, 30, 40 și 50 lei. În situația emiterii de astfel de vouchere cu alte valori nominale, emitentul riscă sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
Voucherele de vacanță sunt o modalitate ideală de motivare a angajaților și de creștere a randamentului acestora. De asemenea, sunt și o modalitate foarte avantajoasă atât pentru angajator cât și pentru angajat, în comparație cu facilitățile fiscale existente anterior în cazul primelor de vacanță/ concediu. În plus, datorită limitării aplicabilității doar în cazul destinațiilor turistice din România, acestea asigură o infuzie puternică de capital în acest domeniu și o promovare mai bună a turismului Românesc.